Barca: Kubalára, Kocsisra és Cziborra is emlékeztek

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2016.03.09. 08:23
null
Magyaroknak szólt a taps a Camp Nouban
Magyarország barcelonai főkonzulátusa és az FC Barcelona szervezésében hétfő este mutatták be Kocsis Tibor Magyarok a Barcáért című filmjét. A film katalóniai premierjén kicsinek bizonyult a Camp Nou négyszáz férőhelyes díszterme, az Auditorium 1899, a vetítésre pótszékeket kellett beállítani.

 

Carles Vilarrubí, a Barcelona nemzetközi ügyekért felelős alelnöke köszöntőjében kiemelte: fontos alkotás készült a csapat életében kiemelkedő szerepet játszó magyarokról, különös tekintettel Kubala Lászlóra, Kocsis Sándorra és Czibor Zoltánra.

Legendák fiai: Carlos Kubala (balra) és ifj. Kocsis Sándor
Legendák fiai: Carlos Kubala (balra) és ifj. Kocsis Sándor

Az alkotás elsősorban az ötvenes évek második, a hatvanas évek első felében a katalán együttest erősítő három magyar futballista barcelonai éveit eleveníti fel. A teremben helyet foglaló notabilitások és a protokollvendégek elismeréssel fogadták a filmet, ezzel is tisztelegve három honfitársunk előtt, akik meghatározták a világhírű csapat stílusát.

Az eseményt magyar részről megtisztelte jelenlétével Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, parlamenti államtitkár, Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, világbajnok kenus, Győri Enikő madridi nagykövet és Kovács Barnabás barcelonai főkonzul. Szabó elmondta, Kocsis és Czibor az 1956-os forradalmat követően távozott Spanyolországba, Kubala után ők is Barcelonában kaptak lehetőséget, hogy új karriert építsenek. Nagyszerű sportemberek, akik örökre összekötik Barcelonát és Magyarországot. Az esemény létrehozásában oroszlánrészt vállaló Kovács Barnabás főkonzul a Nemzeti Sportnak így fogalmazott: „Hiszek az összefogás erejében, a csapatmunka és az együttműködés eredménye a filmbemutató. Mindkét fél hasonló elvet vall – akik az elődöket tisztelik, azoknak van jövőjük.”

Kocsis Tibor elmondta, a csilláron is lógtak, a teremben már-már a jelentős filmfesztiválokhoz hasonló hangulat uralkodott. Bevezetőjében többek között azt mondta: „Az idei Oscar-díjat egy magyar film, a Saul fia kapta Los Angelesben, ez az esemény pedig nekem maga az Oscar-díj”.

Kubala, Kocsis és Czibor jelenlévő családtagjai a klub elöljáróitól a legendák nevével ellátott mezt vehettek át. A filmrendező szerint a film kinti forgalmazásának is „van jövője”, továbbá lát esélyt rá, hogy a Kubala Lászlóról szóló egész estés filmjéhez minden támogatást megkap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik