Bale sérülése viheti sikerre a Realt, a népszavazással nyerhet a Barca

ADRIÀ SOLDEVILA (Barcelona)ADRIÀ SOLDEVILA (Barcelona)
Vágólapra másolva!
2014.10.25. 11:35
null
Cristiano Ronaldo (jobbra) elképesztő formában várja az el Clásicót (Fotó: Reuters)
A szabadúszóként dolgozó barcelonai futballszakíró, Adrià Soldevila a Nemzeti Sport Online felkérésére felvázolta, hogy szerinte melyik csapat miért nyerheti meg a szombati el Clásicót. Öt-öt érv a Real Madrid, illetve a Barcelona sikere mellett.

 

 

EZ SZÓL A REAL MADRID MELLETT

Cristiano Ronaldo pazar formája

A FIFA-Aranylabda-szavazás legutóbbi győztese pályafutása legjobb periódusát éli. Fizikai formája és a képességei, amelyekkel el tud dönteni egy-egy mérkőzést, meghatározhatják a szombati el Clásico végkimenetelét. Ronaldo tisztában van azzal, hogy a következő Aranylabda-szavazás eredményét nagyban befolyásolhatja szombat esti játéka, és az utóbbi időben mutatott remek teljesítményét megkoronázhatja, ha jól sikerül neki a Barca elleni találkozó.

Javuló védekezés
Az idény elején a Real Madrid hátsó alakzata finoman fogalmazva nem állt biztos lábakon. Különösen a pontrúgásoknál volt sebezhető a BL-címvédő. A szögleteknél elkövetett helyezkedési hibák, Iker Casillas bizonytalankodásai ezekben a helyzetekben sok gondot okoztak, és nem egy gólt kaptak emiatt a „blancók”. Azóta ezt a problémát sikerült orvosolni, Pepe, Varane és Sergio Ramos már a védelem stabil oszlopának bizonyul. Mindez az eredményeken is meglátszik, a madridiak mindössze két gólt kaptak a legutóbbi hat mérkőzésükön.

Isco és a labda
Gareth Bale a világ egyik legjobb játékosa, így a hiánya nyilván nagy érvágás a Real Madridnak. Isco bevetésével azonban javult a csapat középpályássora. Bale-lel a Real gyors, direkt futballt játszik, viszont nincs középpályás játéka. Bale sérülésével jó esély mutatkozik arra, hogy Isco bent marad a kezdőcsapatban, ez jó hatással lehet a Real stílusára. Isco jelenlétével többet van a labda Madridnál, amely így jobban kontroll alatt tudja tartani a meccset. Ez új helyzetet teremthet, amivel meggyűlhet a Barca baja.

Benzema is elkapta a fonalat
Ronaldóhoz és a csapat egészéhez hasonlóan Benzema is elkapta a fonalat az utóbbi hetekben. A Liverpool otthonában szerzett két gólja nagy önbizalmat adhat neki, és tele energiával várhatja az el Clásicót. A jó formában lévő Benzema egyike a legjobb és legveszélyesebb csatároknak.

Otthon, édes otthon
A hazai pálya minden csapatnak előnyt jelent. A Santiago Bernabéu emblematikus stadion, a barcások pedig tudják, hogy a közönsége milyen erőt adhat a helyi csapatnak. A Bernabéu közönsége igen kritikus, de azt is tudja, hogy mikor kell lökést adni buzdításával kedvenc csapatának, hogy az legyőzze az ősi ellenfelet.

EZ SZÓL A BARCELONA MELLETT

Messi és a rekord

A labdarúgás történetének legjobb játékosa nem áll le a csúcsok döntögetésével. Lionel Messi két gólra van Telmo Zarra gólrekordjának megdöntésétől. Zarra 251-szer volt eredményes a spanyol élvonalban, Messi 250-nél jár. Ha tehát Messi kétszer betalál a Bernabéuban, akkor épp a nagy rivális otthonában válhat új csúcstartóvá, ez pedig nagy motivációt jelenthet számára. Neki semmi sem lehetetlen.

Xavi visszatérése
Luis Enrique a nyáron kijelentette, hogy Xavinak továbbra is fontos szerepe lesz a csapatban, csak épp nem úgy, mint eddig. Rakitic érkezése és a kapitány életkora azt eredményezte, hogy a katalánok hatosa kevés mérkőzésen lépett pályára, többnyire a kispadot koptatta. Az utóbbi időben nyújtott teljesítménye, ahogy karmesterként irányította a játékot, meggyőzte Luis Enriquét arról, hogy a kezdőbe jelölje Xavit. Vele a Barca jobban uralni tudja a meccset, gólpasszai pedig döntőek lehetnek.

Kapott gól nélkül
Claudio Bravónak nehéz örökséget kellett átvennie, hiszen a klubtól távozó Víctor Valdés pótlására szerződtették. Ő azonban megmutatta, hogy nála jobb kapust nem vehetett volna a Barcelona. Az első nyolc bajnoki fordulóban egy gólt sem kapott, a 720 perces góltalansági széria pedig rekordnak számít. Ebben persze nagy szerepe van a jól záró védelemnek, amely ritkán engedi az ellenfelet a tizenhatoson belülre, ha pedig ez mégis megtörténik, Bravo készen áll a veszély elhárítására.

Luis Enrique motivációja
A Barcelona edzője játékosként a Real Madridot erősítette, mielőtt az ősi rivális katalánokhoz igazolt. Kapcsolata ezzel végleg megromlott a fővárosiakkal, és amikor a Barca játékosaként betalált a Bernabéuban, sosem fogta vissza magát a gólörömnél. Barcelona-edzőként most tér vissza először a Real Madrid otthonába, a motivációval tehát nála sem lesz gond.

A politikai szál
A Barcelona számára ez a meccs sosem csak a labdarúgásról szól. Nem is feltétlenül a játékosok – egy-két kivételtől eltekintve, mint például Piqué vagy Xavi –, hanem sokkal inkább a szurkolók miatt. A Barcelona mindig is Katalónia, a katalán emberek jelképe volt, védelmezte a helyiek kultúráját, a nyelvet, a nemzeti tradíciókat. Most mindenki a november 9-i népszavazás lázában ég – amelyen Katalónia függetlensége lesz a tét –, az ügyet támogató Barca képviselői pedig aláírták a kiáltványt, amely kimondja, hogy a nemzetnek joga van dönteni a jövőjéről. A Barcelona-szurkolók a Real Madrid elleni rangadókat mindig is Spanyolország és Katalónia összecsapásaként fogták fel, amelyen az állam és a nemzet kerül szembe egymással. Ez szintén óriási motiváló erő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik