Az „évezred meccsére” készül a Real és a Barca

Vágólapra másolva!
2010.04.10. 16:24
null
A Real Madrid védőinek egyik legnagyobb feladata: megállítani Lionel Messit (Fotó: Action Images - archív)
Az utóbbi napokban a spanyol futballban minden a Real Madrid és a Barcelona szombat esti csúcsrangadója körül forog. A madridi Marca napilap felvezető írásaiban az „évezred meccseként” emlegeti az el clásicót, amely valóban az évtized legnagyobb tétű összecsapása a két, eddig rekordmennyiségű pontot szerző sztáralakulat között. Azért mégsem mindenki gondolja úgy, hogy már vasárnapra kiderül, melyik csapat lesz a spanyol bajnok ebben a szezonban.

Az el clásico a spanyol labdarúgás ünnepe, még olyankor is, ha már nincs tétje a meccsnek a bajnoki cím szempontjából. Ám ezúttal közel sem hasonlít a helyzet a 2007–2008-as idény hajrájára, amikor a Real Madrid egy, a ligaelsőség szempontjából már tét nélküli mérkőzésen 4–1-re győzött a Barcelona ellen a Bernabéuban.

GUARDIOLA SOROZATBAN A NEGYEDIK EL CLÁSICÓJÁT NYERHETI MEG

Pep Guardiola lehet a Barcelona történetében az első edző, aki négy el clásicót nyer meg egymás után. Jelenleg három diadallal holtversenyben áll az élen Enrique Fernándezzel (1948–1949). Ebben a tekintetben mindkét csapatot figyelembe véve Miguel Munoz a listavezető, aki a Real Madriddal 1962 és 1965 között hat győzelmet ünnepelhetett sorozatban a Barcelona ellen.

Guardiola egyébként amióta átvette a Barca irányítását (ez 111 hivatalos mérkőzést jelent), még nem veszített csapatával egy gólnál nagyobb különbséggel. A katalánok legutóbb még Frank Rijkaarddal a kispadon kaptak ki kettő vagy annál több góllal: 2008. május 7-én a Real Madrid otthonában.

A ma esti találkozó ugyanis az évtized legizgalmasabb el clásicója lehet, legalábbis ha a Primera División tabellájára tekintünk. A „királyiak" és a katalánok utóbbi tíz olyan összecsapása előtt, amelyre a liga tavaszi idényében került sor, még sohasem volt  ennyire szoros az állás a két fél között.

Ebben a szezonban azonban sorsdöntőnek bizonyulhat a spanyol csúcsrangadó, mivel mindkét sztáralakulat 77 pontot szerzett az eddigi harminc forduló során, ami nem mellesleg rekord a liga történetében. (Korábban egyedül a Real Madrid volt képes 30 meccs alatt 76 pontot gyűjteni – két idényben is – a hárompontosra átszámított rendszer szerint.)

Nem is meglepő, hogy a spanyol sportlapok már napok óta az el clásicóról cikkeznek. A „királyi gárdához" közeli, madridi Marca napilap például az „évezred meccseként" harangozza be a szombati találkozót, mégis akadnak olyanok, akik szerint nem lesz sorsdöntő az összecsapás.

„A véleményem az, hogy az el clásico megnyerése nagy lépés lehet a győztesnek a bajnoki cím felé, mivel már nincs sok hátra, ám semmiképpen sem hiszem, hogy szombaton eldől a ligaelsőség" – mondta a jelenleg a Liverpoolt irányító spanyol Rafa Benítez, aki korábban dolgozott a Real Madrid utánpótlásánál is.

A Barcelona korábbi kiválósága, Hriszto Sztoicskov is nyilatkozott az el clásico kapcsán, és a bolgár szakember szerint a „királyi gárdának" van nehezebb dolga, mivel a Bernabéuban játszik.

„Úgy látom, hogy a Real Madridon van a teher a rangadó miatt, mert a fővárosiak játszanak hazai pályán, ezért elvárják tőlük a sikert. A Barcelonának mindig ugyanolyan a mentalitása: ez a nyerő felfogás, amely a madridiaknál nincs meg, és ez jelenti a különbséget a két csapat között" – mondta Sztoicskov.

Ám ha a statisztikákat tekintjük, akkor mégis a fővárosiak a meccs esélyesei: szombaton éppen 80. alkalommal csapnak össze Madridban a csapatok bajnokin, és ebből 50 alkalommal a „királyiak" győztek, valamint 14 döntetlen született, és csak 15-ször nyert a Barcelona. Persze az összes találkozót tekintve már jóval szorosabb a párharc, de a Realnak hangyányit jobb a mérlege (68 győzelem, 30 döntetlen, 61 vereség).

Mindenesetre talán Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke fogalmazta meg a legjobban a ma esti találkozó jelentőségét: a spanyol üzletember a mai, Joan Laporta, a Barcelona elnöke társaságában tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: „elértük, hogy az egész világ erre a találkozóra figyel, amely azt mutatja, hogy a miénk a világ legerősebb bajnoksága." 

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
REAL MADRID–BARCELONA
Helyszín: Santiago Bernabéu Stadion. Időpont: 22.00. Vezeti: Mejuto González
REAL MADRID: Casillas – Sergio Ramos, Albiol, Garay, Arbeloa – Gago, Xabi Alonso – C. Ronaldo, Van der Vaart, Marcelo – Higuaín
BARCELONA: Valdés – Dani Alves, Puyol, Piqué, Maxwell – Xavi, Busquets, Se. Keita – Pedro, Messi, Iniesta

xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2009/30,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik