Andrés Iniesta nem akar nemzeti hős lenni

Vágólapra másolva!
2010.07.19. 09:33
A Nike jóvoltából lapunk exkluzív interjút közölhet Andrés Iniestával, a spanyol válogatott és a Barcelona huszonhat esztendős középpályásával, aki az egy hete véget érő világbajnokság döntőjében aranyat érő gólt szerzett a Hollandia elleni finálé hosszabbításában.

Meghatározni a jövőt – ez volt a Nike szlogenje, ön pedig pontosan ezt tette a hollandok elleni világbajnoki döntőben. Mit érzett abban a pillanatban, amikor belőtte a győztes gólt?
– Nem tudom pontosan meghatározni, de az biztos, hogy egészen különleges érzés kerített hatalmába – mondta Andrés Iniesta. – A szlogen kapcsán azért hozzátenném, hogy a győzelmünkkel a jelent is meghatároztuk, sőt elsősorban azt. Ennél szebb pillanatról nem is álmondhatnak a labdarúgók.Meghatározni a jövőt – ez volt a Nike szlogenje, ön pedig pontosan ezt tette a hollandok elleni világbajnoki döntőben. Mit érzett abban a pillanatban, amikor belőtte a győztes gólt?
– Nem tudom pontosan meghatározni, de az biztos, hogy egészen különleges érzés kerített hatalmába – mondta Andrés Iniesta. – A szlogen kapcsán azért hozzátenném, hogy a győzelmünkkel a jelent is meghatároztuk, sőt elsősorban azt. Ennél szebb pillanatról nem is álmondhatnak a labdarúgók.

Különös  érzés kerítette hatalmába (Fotó: Action Images)
Különös érzés kerítette hatalmába (Fotó: Action Images)

– Számított rá valaha is, hogy egyszer nemzeti hős lesz?
– Számomra nem fontos, hogy hősnek tartanak-e vagy sem, engem az boldogít, hogy több millió embernek szereztem örömet, s csaltam talán könnyeket a szemébe, ez sokkal inkább megfizethetetlen érzés. Ami pedig engem illet: kivételesen szerencsés embernek tartom magam, mert abból élek, ami tulajdonképpen a hobbim, amit egészen pici korom óta imádok.

– Az imént utalt rá, hogy a világbajnoki cím megszerzése a csúcs. Ezek után mi lesz a következő kihívás? Vagy már elérte teljesítőképessége határát?
– A futballisták esetében mindig létezik következő kihívás, és sohasem szabad elégedettséget érezni, különben elmaradnak az eredmények, vagy visszaesik a teljesítmény. Különösen igaz ez akkor, ha az ember elkezd trófeákat nyerni. Nem hiszem, hogy bárki is meg tudná unni a győzelem érzését. Én legalábbis még jó néhány nagy díjat szeretnék nyerni, sőt a lehető legtöbbet.

– Tehát a motiváció megmarad?
– Természetesen. Azt azért ne feledjük, hogy a Barcelonával a legutóbbi idényben nem tudtunk mindent megnyerni, és akad néhány cím, amelyet mindenképpen szeretnénk visszaszerezni. Tehát ez is motiváció. És nem csupán én gondolkodom így, biztos vagyok benne, hogy válogatott csapattársaim is hasonlóképpen vélekednek, még a madridiak is.

– Mit gondol, az év végén kit választanak meg az év legjobb labdarúgójának?
– Ha most rám céloz, elmondanám, az egyéni elismerések különösebben nem foglalkoztatnak.

– Nyert már Bajnokok Ligáját is. Az a győzelmi érzés mennyiben különbözik a világbajnokságon tapasztalttól?
– Mint már mondtam, a világbajnokság megnyerésénél aligha van felemelőbb egy futballista számára. Azt mindenesetre elárulom, hogy amikor kétezer-kilenc tavaszán a Chelsea elleni Bajnokok Ligája-elődöntő londoni visszavágóján néhány pillanattal a lefújás előtt továbbjutást érő gólt szereztem, meg voltam róla győződve, hogy nem lesz csodálatosabb pillanatom a futballpályán. Szerencsére tévedtem.

– Augusztus tizenegyedikén Spanyolország felkészülési mérkőzést játszik Mexikóval – mi az addigi programja?
– Hogy őszinte legyek, mindennél jobban vágyom a pihenésre, arra, hogy kiélvezzem a világbajnokság megnyerése utáni napokat, heteket. Muszáj feltöltődnöm, hiszen hamarosan újra trófeavadászatra indulunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik