A nagy találkozás: Casemiro, piros lap. Piros lap, Casemiro

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.03.12. 16:02
null
Történelmi pillanat: Casemiro piros lapot kap (Fotó: Getty Images)
Ez a pillanat is eljött: a Real Madrid 27 éves brazil labdarúgója, Casemiro profi pályafutása során először kapott piros lapot. A kőkemény szerelésekről és olykor durva becsúszásairól ismert középpályás nem súlyos szabálytalanságért kapta meg második sárga lapját a legutóbbi bajnoki meccsen…

A 2018–2019-es idény sok szempontból emlékezetes (vagy inkább elfelejtendő) marad a Real-szurkolók számára. A nyáron távozott Cristiano Ronaldo és Zinédine Zidane, néhány nappal a világbajnokság előtt a spanyol válogatottól Florentino Pérez elcsábította Julen Lopeteguit vezetőedzőnek, majd októberben Santiago Solarira „cserélte”, s jó eséllyel még sok-sok idő kell ahhoz, hogy a szurkolók elfelejtsék azt a hetet, amely során a királyi gárda gyakorlatilag mindhárom fronton csúnyán csődöt mondott (a bajnokságban és a Király-kupában az FC Barcelonától kapott ki, a Bajnokok Ligájában az Ajax jelentette a végállomást).

De talán a fentieknél is történelmibb az, hogy Casemirónak először mutatták fel a piros lapot profi karrierje során.

Önmagában ez nem lenne meglepő, hiszen a világ legjobb védekező középpályásaival is előfordulhat, hogy idő előtt kell zuhanyozni menniük – már csak a posztjuk sajátossága miatt is. Azonban Casemiro kis túlzással művészi szintre emelte, hogyan kell megúszni a kiállítást ennyi éven át.

Valljuk be, ez a piros lap már régóta érett. Nem egy el Clásico után ment a vita arról, hogy Casemiro miként is maradhatott a pályán, de a La Ligában és a BL-ben is akadt olyan szabálytalansága, amit nem minden játékvezető engedett volna el egy ejnye-bejnyével vagy sárga lappal. Emlékezetes volt a 2017-es Real–Bayern BL-negyeddöntő visszavágója is, amelyen Casemiro a 40. perctől sárga lappal futballozott, s több szabálytalansága ellenére végigjátszotta a mérkőzést, melyet csapata hosszabbítás után megnyert. Ezen a találkozón Kassai Viktor fújta a sípot.

Előfordult az is, hogy Casemiro faultjáért más kapta a sárgát: 2016 áprilisában a Villarreal elleni bajnoki mérkőzés első félidejében a középpályás felborította ellenfelét, ám ezért – gyaníthatóan tévedésből – a szintén brazil Danilo kapott sárgát. A slusszpoén az, hogy Casemiro a találkozón később csak összehozott magának is egy sárgát.

A négyszeres BL-győztes futballista 2010 óta szerepel a felnőttek között profiként, több mint 300 tétmérkőzésen játszott. A klubmeccseket és a válogatott találkozókat figyelembe véve összesen 90 sárga lapnál jár, a pirosat viszont csak vasárnap mutatták fel neki először.

A sors furcsa fintora, hogy a keménységéről ismert Casemiro nem egy elkésett becsúszás vagy durvaság miatt kapott pirosat. A brazil játékos a Real Valladolid elleni találkozó – amelyet a királyi gárda 4–1-re megnyert – 80. percében, 3–1-es madridi vezetésnél azért kapta meg második sárgáját, mert egy ártalmatlannak tűnő szabadrúgást nem engedett elvégezni…

Mindezt úgy, hogy előtte bő tíz perccel már kapott egy lapot szabálytalan szerelésért. Érdemes megnézni Casemiro arcát, amikor meglátja a piros színű kártyát a játékvezető kezében…

A Real Valladolid–Real Madrid meccs összefoglalója (benne Casemiro kiállításával):



Jesús Gil Manzano – jól jegyezzük meg a nevet. Ő az első játékvezető, aki felnőtt tétmérkőzésen kiállította Casemirót. A 35 esztendős spanyol bíró 2012 óta vezet az élvonalban, épp egy Málaga–Real Madrid találkozón mutatkozott be. Manzano a La Liga mostani idényében négy piros lapot osztott ki – Casemiro mellett egyet-egyet a szintén Real-játékos Raphaël Varane-nak, a barcelonai Clément Lenglet-nek és a sevillai Roque Mesának.

Lehet, Zidane számára Casemiro piros lapja kongatta meg a vészharangot, hogy szeretett klubja – amellyel vezetőedzőként sorozatban három BL-t nyert – krízisben van, s vissza kell térnie, hogy segítsen…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik