A kipihent Real vagy a négykupás Barca? Kezdődik a La Liga!

Murányi DomonkosMurányi Domonkos
Vágólapra másolva!
2015.08.21. 13:11
Az angol, a francia és a német bajnokság után a topligák közül negyedikként pénteken a Málaga–Sevilla mérkőzéssel megkezdődik a spanyol bajnokság 2015–2016-os szezonja is. A végső győzelemért ezúttal is a Barcelona és a Real Madrid versenyfutása várható, de a jó futballért a két gigász mellett az Atlético Madrid, a Valencia és a Sevilla is felelős. Megyeri Balázs a Getaféhoz szerződött, így ismét szoríthatunk magyar játékosért a La Ligában az előttünk álló hónapokban. Szezonbeharangozónk következik!

A SPANYOL BAJNOKSÁG 2015–2016-OS SZEZONJÁNAK MEZŐNYEA SPANYOL BAJNOKSÁG 2015–2016-OS SZEZONJÁNAK MEZŐNYE


A csapatok mellett legutóbbi helyezésüket, edzőjüket és legértékesebb játékosukat (forrás: transfermarkt.de) tüntettük fel. A hivatkozásra kattintva elérhető a csapat teljes adatlapja, benne a játékoskerettel!

A spanyol bajnokság 2015–2016-os kiírását megelőzően ismét felvetődik a kérdés: lesz-e olyan csapat, amely bele tud szólni a Barcelona és a Real Madrid versenyfutásába? Az elmúlt években láthattuk, hogy rövidtávon az Atlético Madrid, a Valencia és a Sevilla is méltó vetélytársa a két gigásznak, 38 fordulón keresztül azonban nem könnyű lépést tartani Luis Enrique és (immár) Rafa Benítez csapatával.

A spanyol csapatok átigazolásait ide kattintva tekintheti át (frissítve pénteken 14 órakor).

A címvédő és ebben a naptári évben összesen négy rangos trófeát elhódító Barcelona nem a legjobb előjelekkel készül a bajnoki rajtra, hiszen bár az európai Szuperkupát elnyerte, a spanyol Szuperkupa-párharcban simán alulmaradt az Athletic Bilbaóval szemben. Ettől természetesen még nem dől össze a világ a klubnál, a katalánok védekezése azonban aggodalomra ad okot a jövőre nézve. A Barca az idény első három tétmeccsén kilenc gólt kapott, a hátvédsor teljesítményét a siralmas jelzővel tudnánk illetni.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a spanyol bajnokság 2015–2016-os szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A középpályán nem lesz ott Xavi, aki az előző szezonban már nem számított alapembernek a csapatban, de megfelelő utód hiányában érzékeny veszteség lehet a távozása. A támadók közül Pedro a Chelsea-hez szerződött, így Luis Enriquének a még rutintalannak számító Munirhoz vagy Sandróhoz kellene nyúlnia, ha a Messi, Suárez, Neymar trió egyik tagja nem áll rendelkezésre, vagy csak egyszerűen „rotálni” szeretné a csapatát.

A két nyári szerzemény, Arda Turan és Aleix Vidal a FIFA átigazolási tilalma miatt csak januártól játszhat, addig a Barca a mostani játékosállománnyal kénytelen felvenni a harcot a vetélytársakkal.

Sajnálni persze így sem kell a katalánokat, de vajon tudják-e tartani a Real Madrid által diktált tempót?


A királyiak elengedték a klublegenda Iker Casillast, a helyére szerződtették az Espanyoltól Kiko Casillát, aki a blancók akadémiáján nevelkedett, tehát nem ismeretlen közegbe csöppent. Momentán úgy tűnik, a Costa Rica-i Keylor Navas lesz a Real első számú kapusa, de ha David de Geát még ezen a nyáron sikerülne megszerezni a Manchester Unitedtől, ismét új helyzet állna elő.

A hátvédsorba érkezett Danilo, aki a védelem jobb oldalán azt a szerepet töltheti be, mint a másik szárnyon Marcelo – ehhez persze előbb ki kell szorítania a csapatból Carvajalt –, míg Sergio Ramos 2020-ig meghosszabbította a szerződését. A spanyol válogatott középhátvéd mellett Varane, Nacho vagy Pepe játszhat a védelem tengelyében, nem lennénk meglepve, ha a portugál futballista kapná a legkevesebb lehetőséget a szezon során.

AZ 1. FORDULÓ MENETRENDJE
Augusztus 21., péntek
20.30: Málaga–Sevilla (Tv: Sport1)
Augusztus 22., szombat
18.30: Espanyol–Getafe (Tv: Sport1)
18.30: Deportivo La Coruna–Real Sociedad
20.30: Atlético Madrid–Las Palmas (Tv: Sport1)
22.30: Rayo Vallecano–Valencia (Tv: Sport1)
Augusztus 23., vasárnap
18.30: Bilbao–Barcelona (Tv: Sport1)
20.30: Sporting Gijón–Real Madrid (Tv: Sport1)
22.30: Levante–Celta de Vigo
22.30: Betis–Villarreal (Tv: Sport1)
Augusztus 24., hétfő
20.30: Granada–Eibar

A középpályáról távozott Sami Khedira, visszatért Casemiro, sőt a Real Madrid harmincöt millió euróért megvásárolta az Inter tehetségét, Mateo Kovacicot, ám azt most még korai lenne megjósolni, hogy a horvát középpályásra milyen szerep hárul a spanyol fővárosban. Elképzelhető, hogy eleinte csak a kispadon jut számára hely, idővel azonban akár húzóembere is lehet a tízszeres BEK/BL-győztesnek – a képességei adottak.

Ami a támadósort illeti: Javier Hernández visszatért a Manchester Unitedhez, így a jelenleg sérült Karim Benzema maradt a Real egyetlen vérbeli csatára. A francia válogatott futballista mellett Cristiano Ronaldo is számíthat rá, hogy ékként kap lehetőséget, míg Jesének ez a szezon hozhatja meg az áttörést. A fiatal spanyol a felkészülési meccseken rendre lehetőséget kapott Beníteztől, aki bízik a fiatalokban, tehát csak Jesén múlik, hogy hosszútávon megragad-e a királyiak kezdőcsapatában, vagy legalábbis annak közelében.

A spanyol csapatok átigazolásait ide kattintva tekintheti át (frissítve pénteken 14 órakor).

A bajnoki címért folyó versenyfutásban mindenképp a Real esélyeit növeli, hogy klasszisai kipihentebbek, mint a Barcelona legjobbjai. A katalánoknál Messi, Neymar, Mascherano és Alves is részt vett a Copa Américán, és ha úgy tetszik, már ebben a szezonban is játszottak három kupadöntőt – vagyis korán indult számukra az idény, nem sokat nyaralhattak –, ellenben madridi oldalon CR, Bale, Isco, Kroos és Modric is „végigpihenhette” a nyarat.

A spanyol bajnokság valószínűleg ebben az idényben is Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapatának versenyfutását hozza (Montázs: AFP)
A spanyol bajnokság valószínűleg ebben az idényben is Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapatának versenyfutását hozza (Montázs: AFP)

A spanyol futball két meghatározó csapatának első számú kihívója a mostani idényben is az Atlético Madrid lehet, amely ahhoz képest mindenképpen jól erősített a nyáron, hogy kulcsemberei közül Arda Turan, Mario Mandzukic, Miranda és Mario Suárez is távozott, de Toby Alderweireld, Raúl Jiménez és Cristian Rodríguez sem maradt a csapatnál.

Helyükre érkezett a Porto gólvágója, Jackson Martínez, a Fiorentina kőkemény montenegrói középhátvédje, Sztefan Szavics – aki kiválóan megtestesíti azt a játékost, amilyet Diego Simeone szeretne a csapatában látni –, a Monaco támadója, Yannick Ferreira Carrasco, valamint a Villarreal argentin csatára, Luciano Vietto.

Visszatért a Chelsea-ből Filipe Luís, akinek a helye aligha lesz megkérdőjelezhető a védelem bal oldalán, és portói kölcsönjátéka után ismét az Atlético mezében futballozhat Óliver Torres, rá szintén érdemes lesz figyelni az előttünk álló szezonban.

A spanyol csapatok átigazolásait ide kattintva tekintheti át (frissítve pénteken 14 órakor).

Az Európa-liga-győztes Sevilla keretében jelentős változások történtek, de a Barcelona elleni európai Szuperkupa-meccsen láthattuk, nem gyengült az andalúziai csapat, míg a Valenciánál ezúttal nem arról szólt a nyár, hogy eladják a legértékesebb játékosokat, sőt! Az eddig kölcsönben futballozó játékosok közül André Gomest, Álvaro Negredót, Joao Cancelót és Rodrigót is végleg megvásárolták a valenciaiak, akik a meghatározó játékosok közül csak Nicolás Otamendit (Manchester City) veszítették el.

A Villarreal szerződtette Roberto Soldadót és kölcsönvette az Atlétco Madridtól Léo Baptistaót, ugyanakkor elveszítette Giovani dos Santost, Ikechukwu Uchét és Viettót is. Ettől függetlenül abban senki nem kételkedhet, hogy a Valencia és a Sevilla mellett a „sárga tengeralattjáró” is ugyanolyan kombinatív futballra törekszik a mostani bajnokságban, mint az előző években.

A La Ligában két szezont követően ismét szurkolhatunk magyar játékosnak, miután Megyeri Balázs aláírt a Getaféhoz. Csak remélni tudjuk, hogy az Olympiakoszt elhagyó futballista nem a kispadról figyelheti, hanem a pályán élvezheti a mérkőzéseket. Bizakodásra ad okot, hogy honfitársunk megkapta az egyes számú mezt a madridi csapatnál.

A három újonc, a Las Palmas, a Sporting Gijón és a Real Betis célja nem lehet más, mint a bennmaradás, bár a sevillai zöld-fehérek tán vérmesebb reményeket is szövögetnek, hiszen Rafael van der Vaart, Heiko Westermann és Juan Manuel Vargas személyében rutinos, nemzetközileg is elismert játékosokat szerződtettek, sőt, Joaquín visszatéréséről is lehet hallani. Más kérdés, hogy mindegyik futballista túl van már pályafutása legszebb évein.

Érdekes még az Eibar helyzete, a csapat a legutóbbi idényben a 18., kiesést jelentő helyen végzett, mégis bent maradt, mivel az Elchét adótartozása miatt kizárta a profi liga az első osztályból. A baszk kis csapat tehát megkapta az esélyt, hogy ismét az élvonalban szerepeljen, 38 meccse van bizonyítani, hogy ott is van a helye.

Rengeteg kérdés maradt, amelyet nem kezdtünk el boncolgatni, de az biztos, hogy 2016 májusában mindannyira választ kapunk.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK
Ez lesz a 15. spanyol élvonalbeli idény, amelyet Európa-bajnokság követ. Az eddigi tizennégy esetből nyolcszor a Real Madrid lett a bajnok, míg a Barcelona két, az Athletic Bilbao, az Atlético Madrid, a Deportivo La Coruna és a Valencia pedig egy-egy alkalommal végzett az élen.
Az európai triplázó gárdák közül csak egy nem védte meg címét a bajnokságban a következő kiírásban (Inter, 2010–2011). A Celtic (1967–68), az Ajax (1972–73), a PSV (1988–89), a Manchester United (1999–2000) és a Barcelona (2009–10) is megőrizte első helyét a triplázás utáni esztendőben. A Barca az idén triplázott (sőt már négy trófeánál jár!), kérdés, megvédi-e címét a La Ligában.
A Primera Divisiónban 1990 óta először rendeznek meccseket az ünnepek alatt (december 24. és 31. között), és 1983 óta először lesznek mérkőzések az év utolsó napján.
Lionel Messi az előző idényben megdöntötte Telmo Zarra gólcsúcsát (253) a spanyol első osztályban, az előttünk álló évadban pedig a 225 bajnoki találatnál járó Cristiano Ronaldo követheti. A háromszoros aranylabdás támadó Raúl 323 gólos klubcsúcsát is átadhatja a múltnak, ugyanis mindössze tíz gólra van a Real Madrid valaha volt legeredményesebb játékosától.
A spanyol futballban először fordult elő, hogy egy egyesület nem a pályán elért helyezések miatt búcsúzott az élvonaltól. Az Elchét adótartozása miatt kizárták, helyén az Eibar indulhat legjobb kiesőként.
Az 1997–98-as idény óta ez lesz az első, amely Xavi és Iker Casillas nélkül indul. Előbbi 1998 októberében, madridi barátja pedig 1999 szeptemberében debütált a La Ligában. Xavi 505, Casillas 510 bajnokin lépett pályára. A rekordot Andoni Zubizarreta tartja 622-vel.
A spanyol első osztály az egyetlen európai élvonal, amely legutóbbi nyolc szezonjában egyaránt legalább ezer gól született: a 2007–2008-as kiírástól kezdve időrendben 1021, 1101, 1031, 1042, 1050, 1091, 1045 és 1009 találatot ünnepelhettek a drukkerek.
A 2014–2015-ös idény végeredménye
1. Barcelona383044110–21 8994
2. Real Madrid383026118–38 8092
3. Atlético Madrid382396 67–29 3878
4. Valencia3822115 70–32 3877
5. Sevilla382378 71–45 2676
6. Villarreal38161210 48–37 1160
7. Athletic Bilbao38151013 42–41 155
8. Celta Vigo38131213 47–44 351
9. Málaga3814816 42–48 –650
10. Espanyol38131015 47–51 –449
11. Rayo Vallecano3815419 46–68–2249
12. Real Sociedad38111314 44–51 –746
13. Elche3811819 35–62–2741
14. Levante3891019 34–67–3337
15. Getafe3810721 33–64–31
37
16. Granada3871417 29–64–3535
17. Deportivo La Coruna3871417 35–60–2535
18. Eibar389821 34–55–2135
19. Almería388822 35–64–2932
20. Córdoba3831124 22–68–4620
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik