HIRDETÉS
HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2018.05.10 00:20 Frissítve: 2018.05.10 09:16

A csodaszalvéta – Csillag Péter jegyzete

HIRDETÉS

 

 
Carles Rexach: Fogtam egy szalvétát, arra írtuk Messi első szerződését 

„Barcelonában 2000. december 14-én Minguella és Horacio (Gaggioli) urak Carles Rexach, az F.C.B. szakmai titkárának jelenlétében, felelősségünk tudatában megállapodunk abban, hogy ha tartjuk magunkat a megalkudott összegekhez, leigazoljuk Lionel Messit, annak ellenére, hogy bizonyos vélemények a lépést ellenzik.”

Így szól annak a szalvétára firkált szerződésnek a szövege, amellyel – a lapunknak Budapesten interjút adó – Carles Rexach a Barcelonához kötötte a tizenhárom éves Lionel Messit. A hevenyészve teleírt papírdarab azóta a sportág egyik legkülönlegesebb relikviája lett, míg az aláírás puritán körülményeit a modern futball egyik utolsó népmesei sztorijaként szokás emlegetni.

Lionel Messiről tizenegy évesen derült ki, hogy csekély növekedésihormon-termelése miatt mesterséges segítség nélkül nem nőhet százötven centiméternél magasabbra – nem lehet futballista.

Segítséget a havonta ezer dollárba kerülő hormonkezelés jelentett, ám Argentínában nem akadt klub, amely vállalta volna a befektetés kockázatát. Nem kétséges, Rexach bátran cselekedett, amikor a Barcelona nevében egy szalvétafirkával megmentette a világfutballnak a huszonegyedik század talán legjobb játékosát.

Van azonban a történetnek egy másik, méltatlanul háttérbe szorult kulcsszereplője: az édesapa. Jorge, a rosariói ipari munkás alárendelte életét fia boldogulásának. Ő autózott vele naponta száz kilométert az edzésekre, miután a Grandoliból elvitte a Newell’s Old Boys, és ő volt az, aki spanyolországi vendégmunkásként, idegen környezetben sem hagyta elkallódni pályaelhagyásra ítélt fiát. Hitt benne, a tehetségében, a lelkierejében, és ha a collstok reménytelennek is jelezte a boldogulását, nem félt bekopogtatni vele a Barcelonához.

Hogy mi ebből a tanulság?  Természetesen nem a szülői nyomulás – hiszen Messi különleges képességeit az edzői ismerték fel –, de nem is a „mindent a futballért” jelszó milliókat megtévesztő, gyermekkort, tanulmányokat, magánéletet felemésztő, csalfa üzenete.

Egyszerűen annyi, hogy ha időnként „bizonyos vélemények a lépést ellenzik” is, a gyermek kiteljesedéséért érdemes minden esélyt megragadni. Még akkor is, ha a jövő ígéretét csak egy asztali szalvéta kínálja.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.09 10:31:49

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Gareth Bale gólja döntött a Real javára a sereghajtó ellen, no és az, hogy ziccerek sorát puskázta el a Huesca...

2018.12.08 20:31:26

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A látványosan játszó gránátvörös-kékeknél Lionel Messi személyes rekordot állított fel.

2018.12.06 01:06:37

Spanyol labdarúgás BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. És ha Iniesta kiállása akár csak egy „sorstársának” erőt ad ahhoz, hogy a felismert, de az ilyen-olyan okokból a szőnyeg alá söpört problémáival – nem, nem a nyilvánossághoz – szakemberhez fordul, már megérte szokatlanul őszintének lennie.

2018.12.01 11:02:50

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A La Liga három élcsapatánál különleges reklámtechnológiát alkalmaznak, erről kérdeztük a liga magyarországi képviselőjét.

2018.11.28 23:43:43

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Következő állomáshelyén talán végre mellészegődik a szerencse. Világbajnok válogatott szövetségi kapitánya és Real Madrid-edző viszont valószínűleg már sohasem lesz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS