A címvédő a favorit, de a megerősödő Barca is visszaülne a trónra – indul a La Liga!

CSELŐTEI MÁRK, BACSKAI JÁNOS (átigazolások)CSELŐTEI MÁRK, BACSKAI JÁNOS (átigazolások)
Vágólapra másolva!
2022.08.12. 13:02
Véget ért a várakozás, pénteken (ma) kezdetét veszi a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 2022–2023-as idénye. A Real Madrid címvédőként, magabiztosan, kevés lényegi változtatással vág neki az új évadnak, míg az előző kiírásban a második helyet is csak nehezen megszerző Barcelona a nehéz anyagi helyzetével szinte nem törődve, több sztárigazolással készül, a célja pedig természetesen az, hogy visszaüljön a trónra – de vajon más is beleszólhat a bajnoki címért folytatott küzdelembe?

A többek között Lewandowskival is megerősített Barcelona képes lesz rá, hogy letaszítsa a trónról a Real Madridot? (Fotó: Getty Images)
A többek között Lewandowskival is megerősített Barcelona képes lesz rá, hogy letaszítsa a trónról a Real Madridot? (Fotó: Getty Images)


EL CLÁSICO A BAJNOKI CÍMÉRT

Az előző idényben nem volt sok kérdés a bajnoki címet illetően: a Real Madrid Carlo Ancelotti irányításával végig jó teljesítményt nyújtott – leszámítva a tavaszi, hazai pályán 4–0-ra elvesztett el Clásicót –, így teljesen megérdemelten nyerte meg 13 pontos különbséggel a bajnokságot. Ami a Barcelonát illeti: Ronald Koeman alatt nem ment a nehéz anyagi helyzettel küzdő, Lionel Messit elvesztő katalánoknak, de a klublegenda Xavi érkezése sok mindent megváltoztatott, a csapat pedig a 9. helyről az idény végére feljött a másodikra.

Ebben az évadban már jóval kiegyenlítettebb harc várható a két gigász között, de vajon beleszólhat más a bajnoki trófeáért vívott küzdelembe? A 2021-ben bajnok Atlético tavaly a vártnál gyengébben szerepelt, és látszólag a nyáron sem erősödött sokat, míg a BL-helyet évek óta stabilan hozó Sevilla ugyan egy sztárt, de több kulcsemberét is elvesztette – úgy tűnik, kétfős csata lesz bajnoki címért az előttünk álló idényben.


Cserecsatár nincs, de két csapatrész is erősödött

Az idén tavasszal spanyol bajnok, Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid duzzad az önbizalomtól. Carlo Ancelotti 2021-ben visszatért, s bár taktikailag nem hozott magával semmi kirívót, semmi újat, abban még mindig ő az egyik legjobb, hogy rendet tartson az öltözőben. Az immár négyszeres BL-győztes olasz tréner alatt Karim Benzema csúcsformája nem lankadt – sőt –, a korábbi években a ziccereit rendre kihagyó Vinícius Jr. pedig kivirágzott, s az egész idény összes tétmeccsét figyelembe véve 44 kanadai pontot (gól + gólpassz) hozott össze – elképesztő mutató. A védelem és a középpálya is újra összeállt Ancelotti kezei alatt, a csapat pedig még a kevés rotációt is elbírta, így hatalmas sikereket vitt véghez. De megismételhető ez ebben az évadban is?

Ezt várják a fogadóirodák
A fogadóirodák az analitikusoknál borúsabban látják az esélyeket a Real Madrid számára: bár náluk is a címvédő a favorit, nagyjából kétszeres szorzóval, mögöttük nagyon szorosan, szinte ugyanolyan eséllyel következik a Barcelona. Az Atltéico Madrid bajnoki címére hétszeres, a Sevilláéra 21-szers pénzt fizetnek, míg mögöttük a Real Sociedad és a Villarreal következik.

A bevált recepten ne változtass – tartja a mondás, Florentino Pérez elnök pedig nem is szeretett volna hozzányúlni jelentősen a kerethez, de két fontosnak tűnő igazolás így is érkezett. Antonio Rüdiger ingyen távozva a Chelsea-től a védelem közepén lehet hatalmas erősítés a királyiaknak (így Ancelotti akár a formációval is variálhat, vagy David Alabát is beteheti balhátvédnek), míg a francia válogatott, 22 éves Aurélien Tchouaméni 80 millió euróért érvezve a középpályán lehet tökéletes helyettese az eddig posztján pótolhatatlan Casemirónak. A Real Madrid középpályája ráadásul így két részre, a jelenre (Casemiro, Luka Modric, Toni Kroos) és a jövőre (Federico Valverde, Eduardo Camavinga, Tchouaméni) oszlott, valamint ennek variációira.

Nem kérdés tehát, bitang erős ez a keret, és a távozók (Gareth Bale, Luka Jovics, Isco, Marcelo, Kubo Takefusza, Borja Mayoral) ellenére csak tovább erősödött, de vannak-e hiányposztok? A múlt idénybeli BL-menetelés során jobbhátvéd poszton, Dani Carvajal oldalán tűnt igazán sebezhetőnek a Real Madrid, ám a rutinos spanyol bekk az elődöntőben és a döntőben is kifejezetten jó teljesítmény nyújtott, így nem is érkezett riválisa – ha csak a kölcsönből visszatért Álvaro Odriozola nem tekinthető annak. Ami a jobb szélt illeti, a Bajnokok Ligája elődöntőjében hőssé váló Rodrygótól még nagyobb fejlődést várnak Madridban, ráadásul Valverde is bevethető ezen a poszton, s még Marco Asensio maradása sem zárható ki. Egyedül csatárposzton tűnik vékonynak a címvédő, hiszen a zseniális Karim Benzema sérülése esetén jelenleg csak Mariano Díaz jöhet szóba pótlásként, ő pedig korántsem világklasszis. Florentino Pérez azt mondta a napokban, új játékos már nem érkezik, a spanyol sajtó pedig úgy sejti, Benzema esetleges helyettese az egyre jobb formába lendülő Eden Hazard lehet ebben az idényben.

Az európai Szuperkupa megnyerésével hangolt az új idényre a Real Madrid (Fotó: Getty Images)
Az európai Szuperkupa megnyerésével hangolt az új idényre a Real Madrid (Fotó: Getty Images)


Mindent összevetve a Real Madrid kerete és edzői stábja ebben az évadban is képes lehet rá, hogy minden trófeát begyűjtsön, ráadásul a jövő is fényesnek tűnik a királyiak háza táján, de egy sérüléshullám, vagy egy vártnál is jobb Barcelona még megkavarhatja a kártyákat…

Erre nem sokan számítottak: sztárigazolások rengeteg pénzért

A klub nehéz anyagi helyzete nem változott, a hétszeres (akkor még hatszoros) aranylabdás Lionel Messi távozott, Ronald Koeman pedig nem találta meg a közös hangot a csapattal – így indult a Barcelona 2021–2022-es idénye, amely nem kecsegtetett sok jóval a katalán szurkolók számára. Október végére a tabella 9. helyén találta magát a csapat, a holland trénernek pedig nem volt maradása. A helyére a klubikont, Xavi Hernándezt nevezték ki, a Barcelona pedig megindult felfelé…

A spanyol vezetőedző egy csapásra gatyába rázta a katalánokat, ami még akkor is igaz, ha tudjuk: a Barcelona Xavival esett ki a BL-csoportkörből, majd az Európa-ligában is csak a negyeddöntőig menetelt. A Katarból hazatérő Xavi pozíciós futballját hamar megszerette a közönség is, a játék gördülékenyebb lett, a télen ráadásul jókora erősítés is érkezett, így a bajnokság végére meglett a második hely, majd jöhetett az idei, mindenkit megdöbbentő nyári transzferidőszak.

A Barca Studios lehet a megoldás
Bár Joan Laporta elnök bizakodott, péntek délig sem sikerült regisztrálni öt új játékosát és két hosszabbítóját a Barcelonának a La Liga pénzügyi szabályzata miatt, de úgy tűnik, megvan a megoldás: spanyol sajtóhírek szerint az FC Barcelona még pénteken eladja a Barca Studios 24.5 %-át az Orpheus Mediának 100 millió euróért cserébe, így pedig már lesz keret regisztrálni a cikkben említett játékosokat.

A már télen is sokat költő katalánok ugyanis nehéz anyagi helyzetük ellenére szinte féktelen költekezésbe kezdtek, s amellett, hogy Sergi Roberto és Ousmane Dembélé szerződését is meghosszabbították, átigazoltak öt játékost, összesen 153 millió euróért cserébe. Érkezett Robert Lewandowski, Jules Koundé, Raphinha, Andreas Christensen és Franck Kessé – utóbbi kettő ingyen, leszámítva persze a fizetésüket. Hogy miből volt erre pénze a katalánoknak? Tv-s jogdíjak és a Barca Studios jelentős százalékainak eladásaiból, valamint Spotifyjal kötött új szponzori megállapodásból. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Barcelonának már nincsenek is adósságai, de az említett ügyletek során befolyt összegek egy részét átigazolásokra tudták fordítani. Az már más kérdés, hogy a La Liga szigorú pénzügyi szabályait nem lehet kijátszani, s így fordult elő az is, hogy cikkünk megjelenésekor a Barca még hét játékosát (az öt új igazolást és a két hosszabbítót) nem tudta beregisztrálni az új idényre, ami a katalánoknak szombaton (holnap) kezdődik.

Mindent összevetve tehát elég zűrzavaros az, ami pénzügyi tekintetben folyik a Barcelonánál, a keret azonban igazán ütős lett, benne az elmúlt évek egyik legnagyobb világsztárjával, Robert Lewandowskival. A védelem égető problémáit igazolásokkal oldotta meg a Barca, a középpálya a saját nevelésű játékosokra (Pedri, Gavi, Sergio Busquets) építve továbbra is elképesztően erős – azt még mindig nem tudni, mi lesz a maradni vágyó, ám jó pénzért értékesíthető Frenkie de Jonggal –, míg a támadósor egészen hihetetlenül mély és minőségi – Xavi kénye-kedve szerint variálhat. Ha csak a keretet nézzük, ez a Barca bizony felveheti a kesztyűt a Real Madriddal, s letaszíthatja a trónról, egy hatalmas csata közepette.

REÁLISAN CSAK A DOBOGÓÉRT ÉS A BL-ÉRT KÜZDHETNEK

Az előző idényben a bajnoki címét követően gyengébben teljesítő Atlético Madridnál csendes nyarat tudhatnak maguk mögött: Diego Simeone maradt a vezetőedző, nem érkezett rengeteg játékos, de nem is távoztak kulcsemberek. Előbbiek közül a Dortmundtól távozó Axel Witsel kiemelendő, aki bár eredetileg belső középpályás, a felkészülési meccseken védőt játszott, míg utóbbiak közül Luis Suárez nevét érdemes megemlíteni, aki visszatért nevelőegyesületébe a Nacionalhoz, Uruguayba. A Barcától két évre kölcsönvett Antoine Griezmann maradt, míg kölcsönből visszatért Álvaro Morata is, ráadásul Joao Félix, Ángel Correa és Matheus Cunha sem távozott, így támadóira nem panaszkodhat Simeone, akinek az idei jobb eredmények érdekében a tavaly teljesen szétesett védekezést és Jan Oblak kapus önbizalmát kell rendbe raknia – ha ez sikerül, az Atlético harmadik helye szinte biztos, de egy kis szerencsével nagyobbat is álmodhatnak a „matracosok”.

Morata és Witsel elég erősítés lesz az Atlético Madrid számára? (Fotó: Getty Images)
Morata és Witsel elég erősítés lesz az Atlético Madrid számára? (Fotó: Getty Images)

 

Kissé légüres térben helyezkedik el az esélyesek listájának negyedik helyén a Sevilla, amely két kezdő belső védőjét, Diego Carlost és Jules Koundét is elvesztette. Pótlásukra a Galatasarayból jött brazil védő, Marcao, valamint balhátvéd poszton erősített a csapat a Manchester Unitedtől kölcsönvett, szintén brazil Alex Tellesszel. A Sevilla legnagyobb idei sztárigazolása a Real Madridtól ingyen távozó, ötszörös BL-győztes Isco, aki a középpálya közepén, vagy a csatár mögött nyújthat nagy segítséget Julen Lopetegui csapatának. Látszólag tehát inkább gyengült a csapat, mint erősödött, de az utolsó BL-helyre még így is a Sevilla a favorit.

A Real Sociedad, a Villarreal és a Real Betis ezúttal is harcba száll majd a negyedik, még BL-indulást jelentő negyedik helyért a már említett csapatokkal, de a realitás mindannyijuk számára az 5., 6., 7. hely között keresendő. Az igazolásokat elnézve mindhárom csapat a folytonosságban (előbbi kettő egy-egy új támadójában is) hisz az idényt megelőzően, s mivel mindhármuk indul valamelyik európai kupasorozatban, senki sem kezd előnyből a másikkal szemben.

ÉRDEKES PROJEKT VALENCIÁBAN ÉS BASZKFÖLDÖN

Pazar múlttal, sikerekkel rendelkező klub a Valencia Spanyolországban, amelyet a szurkolók szerint teljesen tönkretesz a jelenlegi tulajdonos, Peter Lim. A szingapúri üzleti mágnás szinte egyáltalán nem költ új igazolásokra, csak bevételre szeretne szert tenni, és bármilyen sikeres is egy edző Valenciában, korán elkergeti. Ennek tetejébe nevezte most ki csapata élére vezetőedzőnek a Milan játékoslegendáját, Gennaro Gattusót, aki trénerként is épp olyan szenvedélyes, mint játékosként. Kétségtelen, Gattuso jó szakember, a Valencia kerete pedig, mondhatni, nem is gyengült a nyáron, így ebből akár még valami jó (vagy valami nagyon szörnyű) is kisülhet ebben az idényben – kíváncsian várjuk.

A Gattuso-projekt: bukás lesz vagy sikersztori? (Fotó: Getty Images)
A Gattuso-projekt: bukás lesz vagy sikersztori? (Fotó: Getty Images)

 

Szintén érdekes edzői kinevezés történt Baszkföldön, az Athletic Bilbaónál, ugyanis a csak baszk játékosokat foglalkoztató egyesület immár harmadjára tette meg vezetőedzőjeként a Barcelona korábbi trénerét, Ernesto Valverdét, akivel 2016-ban spanyol Szuperkupát nyert a csapat.

AZ ALSÓHÁZ ÉS A FELJUTÓK

A spanyol futball szerelmesei már hozzászokhattak, hogy az alsóházban rendkívül szoros csatát vívnak egymással a csapatok, egészen a bajnokság végéig, s gyakorlatilag az utolsó fordulóig megtippelhetetlen, mely három csapat esik ki az élvonalból. Az idei feljutók a Girona, az Almería és a Valladolid, természetesen a fogadóirodák szerint mindhárman esélyesek lehetnek a visszazuhanásra, de sokan Cádizt és az Elchét is gondban érzik – na meg a Mallorcát, amely tavaly szinte csodával határos módon maradt bent a Granada helyett.

SPANYOL LA LIGA
1. FORDULÓ
PÉNTEK
21.00:
Osasuna–Sevilla (Tv: Spíler2)
SZOMBAT
17.00: Celta Vigo–Espanyol (Tv: Spíler2)
19.00: Valladolid–Villarreal (Tv: Spíler2)
21.00:
Barcelona–Rayo Vallecano (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
VASÁRNAP
17.30: Cádiz–Real Sociedad (Tv: Spíler2)
19.30: Valencia–Girona (Tv: Spíler2)
22.00: Almeria–Real Madrid (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!
HÉTFŐ
17.30:
Athletic Bilbao–Mallorca (Tv: Spíler2)
19.30: Getafe–Atlético Madrid (Tv: Spíler2)
21.30: Betis–Elche (Tv: Spíler2)

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

UD ALMERÍA
Érkezett:
Marko Milovanovics (Partizan Beograd, 3500000 euró), Gui Guedes (Vitória Guimaraes, 3000000 euró), Alejandro Pozo (Sevilla, kölcsön után végleg, 3000 000), Szrdjan Babics (Crvena zvezda, kölcsön után végleg, 1100000), Martin Svidersky (Manchester United U23, ingyen), Houboulang Mendes (Lorient, i.), Kaiky (Santos, 7 000 000), Léo Baptistao (Santos, 1 500 000), Fernando Pacheco (Alavés, i.)
Kölcsönből vissza: Cristian Olivera (Rayo Vallecano), Dragan Roszics (Albacete), Jonathan Silva (Botafogo)
Távozott: Giorgi Makaridze (Ponferradina, ingyen), Aitor Bunuel (szerződése lejárt), Daniel Carrico (szerződése lejárt), Juan Villar (szerződését felbontották), Nikola Marasz (Alavés, ingyen)
Kölcsönbe: Cristian Olivera (Boston River)
Kölcsönből vissza: Nélson Monte (SZK Dnipro-1)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Gorka Guruzeta (Amorebieta, i.), Nico Serrano (Bilbao B)
Kölcsönből vissza: Peru Nolaskoain (Amorebieta), Jon Morcillo (Real Valladolid), Inigo Córdoba (Go Ahead Eagles), Imanol García de Albéniz (Mirandés), Inigo Vicente (Mirandés)
Távozott: Jokin Ezkieta (Racing Santander, i.), Unai López (Rayo Vallecano, kölcsön után végleg), Inigo Córdoba (szl.), Ander Capa (szl.), Inigo Vicente (Racing Santander, i.), Nico Serrano (Mirandés, i.), Álex Petxa (FC Andorra)
Kölcsönbe: Juan Artola (Burgos), Benat Prados (Mirandés), Imanol García de Albéniz (Eibar), Unai Núnez (Celta Vigo)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Samuel Lino (Gil Vicente, 6500 000), Axel Witsel (Dortmund, i.), Giuliano Simeone (Atlético Madrid B), Nahuel Molina (Udinese, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Udinese), Sergio Camello (Mirandés), Saúl Níguez (Chelsea), Víctor Mollejo (Tenerife), Álvaro Morata (Juventus), Rodrigo Riquelme (Mirandés), Santiago Arias (Granada), Marcos Paulo (Famalicao), Ivo Grbic (Lille), Manu Sánchez (Osasuna), Borja Garcés (Leganés), Vitolo (Getafe)
Távozott: Sime Vrsaljko (Olympiakosz, i.), Héctor Herrera (Houston Dynamo, i.), Luis Suárez (szl.), Manu Sánchez (Osasuna, 200 000), Nehuén Pérez (Udinese, 10 000 000)
Kölcsönbe: Giuliano Simeone (Real Zaragoza), Víctor Mollejo (Real Zaragoza), Borja Garcés (Tenerife), Vitolo (Las Palmas), Samuel Lino (Valencia), Sergio Camello (Rayo Vallecano), Rodrigo Riquelme (Girona), Daniel Wass (Bröndby, 1 750 000)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

FC BARCELONA
Érkezett:
Franck Kessié (Milan, ingyen), Andreas Christensen (Chelsea, i.), Pablo Torre (Racing Santander, 5000000), Raphinha (Leeds United, 58 000 000), Robert Lewandowski (Bayern München, 45 000 000), Jules Koundé (Sevilla, 50 000 000)
Kölcsönből vissza: Francisco Trincao (Wolverhampton), Rey Manaj (Spezia), Miralem Pjanic (Besiktas), Álex Collado (Granada), Inaki Pena (Galatasaray)
Távozott: Philippe Coutinho (Aston Villa, kölcsön után végleg, 20000000 euró), Dani Alves (UNAM Pumas, ingyen), Ferran Jutgla (FC Bruges, 5000000), Francisco Trincao (Sporting CP, 3 000 000), Rey Manaj (Watford, ingyen), Moussa Wagué (HNK Gorica, i.), Óscar Mingueza (Celta Vigo, ingyen), Neto (Bournemouth, i.), Riqui Puig (Los Angeles Galaxy, i.)
Kölcsönbe: Clément Lenglet (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Luuk de Jong (Sevilla), Adama Traoré (Wolverhampton)

REAL BETIS
Érkezett:
Willian José (Real Sociedad, kv., 10000 000), Luiz Henrique (Fluminense, 8000 000), Luiz Felipe (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Dani Martín (Málaga), Loren Morón (Espanyol), Rober González (Las Palmas)
Távozott: Joel Robles (Leeds United, i.), Cristian Tello (szl.)
Kölcsönbe: Raúl García (Mirandés), Diego Lainez (Braga)
Kölcsönből vissza: Héctor Bellerín (Arsenal)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Víctor Chust (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1000 000), Rubén Alcaraz (Real Valladolid, kv., 1000 000), Awer Mabil (Midtjylland, i.), Ivan Chapela (Cádiz B), Fede San Emeterio (Real Valladolid, i.)
Kölcsönből vissza: Milutin Oszmajics (Bandirmaspor), Álvaro Jiménez (Ibiza), Martín Calderón (Mirandés), Jorge Pombo (Real Oviedo), Nano Mesa (Real Zaragoza), Álvaro Giménez (Real Zaragoza)
Távozott: Jens Jönsson (AEK Athén, i.), Salvi Sánchez (Rayo Vallecano, i.), Varazdat Harojan (Anorthosis, i.), Nano Mesa (szerződését felbontották), Carlos Akapo (San Jose, i.)
Kölcsönbe: Álvaro Jiménez (Las Palmas), Milutin Oszmajics (Vizela)
Kölcsönből vissza: Usszama Idrisszi (Sevilla), Fede San Emeterio (Real Valladolid), Florin Andone (Brighton)

CELTA VIGO
Érkezett:
Williot Swedberg (Hammarby, 5000 000), Luca de la Torre (Heracles Almelo, 2000 000), Julen Lobete (Real Sociedad B, 1 000 000), Goncalo Paciencia (Eintracht Frankfurt), Agustín Marchesín (Porto, 1 000 000), Carles Pérez (Roma, 1 000 000)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Sevilla), Unai Núnez (Athletic Bilbao)
Kölcsönből vissza: Okay Yokuslu (Getafe), Miguel Baeza (Ponferradina), Iván Villar (Leganés), Sergio Carreira (Mirandés)
Távozott: Brais Méndez (Real Sociedad, 14000 000), Néstor Araújo (CF América, 3000 000), Emre Mor (Karagümrük, kölcsön után végleg, i.), Okay Yokuslu (West Bromwich, i.), Nolito (szl.)
Kölcsönbe: José Fontán (Go Ahead Eagles), Orbelín Pineda (AEK Athén), Rubén Blanco (Marseille), Julen Lobete (Waalwijk), Sergio Carreira (Villarreal B)
Kölcsönből vissza: Matías Dituro (Universidad Católica), Jeison Murillo (Sampdoria), Thiago Galhardo (Porto Alegre)

ELCHE CF
Érkezett:
Ezequiel Ponce (Szpartak Moszkva, kv., 4000000), Carlos Clerc (Levante, i.), Lautaro Blanco (Rosario, 1 960 000)
Kölcsönből vissza: Manu Justo (Racing Santander), Josema (Real Valladolid), Axel Werner (Arsenal)
Távozott: Manu Justo (Racing Ferrol, i.), Pablo Piatti (Estudiantes, i.), Antonio Barragán (szl.), Guido Carrillo (szl.), Iván Marcone (Independiente, 1800000), Josema (Leganés, i.)
Kölcsönbe: José Salinas (Mirandés), Lautaro Blanco (Rosario)
Kölcsönből vissza: Kiko Casilla (Leeds United), Lucas Olaza (Real Valladolid), Kike Pérez (Real Valladolid)

RCD ESPANYOL
Érkezett:
Brian Oliván (Mallorca, i.), Joselu (Alavés, i.), Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 2 500 000), Edu Expósito (Eibar, 4 500 000)
Kölcsönbe: Vinicius Souza (Lommel), Benjamin Lecomte (Monaco)
Kölcsönből vissza: Álvaro Vadillo (Málaga), Pol Lozano (Girona), Matías Vargas (Adana Demirspor), Víctor Gómez (Málaga)
Távozott: Diego López (Rayo Vallecano, i.), David López (Girona, i.), Dídac Vila (szl.), Oier Olazábal (szl.), Óscar Melendo (Granada, i.), Fran Mérida (Tiencsin Tiger, i.), Tonny Vilhena (Salernitana, 300 000), Vu Lej (Sanghaj Port, i.)
Kölcsönbe: Víctor Gómez (Braga), Miguelón (Real Oviedo), Álvaro Vadillo (Eibar)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Tonny Vilhena (FK Krasznodar), Loren Morón (Betis), Manu Morlanes (Villarreal)

GETAFE CF
Érkezett:
Jaime Seoane (Huesca, i.), Fabrizio Angileri (River Plate, i.), Domingos Duarte (Granada, 1 000 000), Luis Milla (Granada, 5 000 000), Borja Mayoral (Real Madrid, 10 000 000), Kiko Casilla (Leeds United, i.)
Kölcsönbe: Portu (Real Sociedad)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Huesca), Chema Rodríguez (Eibar), Miguel Rubio (Burgos), Jack Harper (Racing Santander), Ignasi Miquel (Huesca)
Távozott: Mathías Olivera (Napoli, 11000000), Hugo Duro (Valencia, kölcsön után végleg, 4000000), Rubén Yánez (Málaga, i.), Chema Rodríguez (Eibar, i.), Miguel Rubio (Granada, i.)
Kölcsönbe: Darío Poveda (Ibiza), Erick Cabaco (Granada), Jonathan Silva (Granada), Jakub Jankto (Sparta Praha)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Roma), Gastón Álvarez (Boston River), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla), Vitolo (Atlético Madrid), Gonzalo Villar (Roma), Florentino (Benfica), Jorge Cuenca (Villarreal), Sandro Ramírez (Huesca)

GIRONA FC
Érkezett:
David López (Espanyol, i.), Miguel Gutiérrez (Real Madrid, 4 000 000)
Kölcsönbe:
Yan Couto (Manchester City U23), Valentín Castellanos (New York City), Yangel Herrera (Manchester City)
Kölcsönből vissza:
Álex Gallar (Cartagena), Jonathan Dubasin (Logronés), Jordi Calavera (Sporting Gijón)
Távozott: Jairo Izquierdo (Cartagena, i.), David Junca (szl.), Jordi Calavera (Lugo, i.), Álex Gallar (Málaga, i.), Jonathan Dubasin (Albacete)
Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Manchester City), Darío Sarmiento (Manchester City U23), Álex Baena (Villarreal), Pol Lozano (Espanyol), Pablo Moreno (Manchester City U23)

RCD MALLORCA
Érkezett:
Pablo Maffeo (VfB Stuttgart, kv., 3000 000), José Copete (Ponferradina, i.), Vedat Muriqi (Lazio, 9 300 000), Predrag Rajkovics (Reims, 2 000 000), Rodrigo Battaglia (Sporting CP)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Estoril Praia), Lago Júnior (Huesca), Braian Cufré (Málaga), José Copete (Ponferradina)
Távozott: Joan Sastre (PAOK, kv., 400000), Aleix Febas (Málaga, kv., i.), Alekszandar Szedlar (Alavés, i.), Brian Oliván (Espanyol, i.), Salva Sevilla (Alavés, i.), Manolo Reina (Málaga, i.), Matthew Hoppe (Middlesbrough, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Vedat Muriqi (Lazio), Sergio Rico (PSG), Fer Nino (Villarreal), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Kubo Takefusza (Real Madrid)

CA OSASUNA
Érkezett
: Rubén Pena (Villarreal, i.), Aitor Fernández (Levante, i.), Moi Gómez (Villarreal, 1 800 000), Manu Sánchez (Atlético Madrid, 200 000)
Kölcsönből vissza: Marc Cardona (Go Ahead Eagles), Rober Ibánez (Leganés)
Távozott: Oier Sanjurjo (AEK Larnaka, i.), Marc Cardona (Las Palmas, i.), Inigo Pérez (visszavonult), Jonás Ramalho (Málaga, i.), Cote (Gijón, i.), Rober Ibánez (Levante, i.)
Kölcsönből vissza: Manu Sánchez (Atlético Madrid)

REAL MADRID
Érkezett:
Aurélien Tchouameni (Monaco, 80000000 euró), Antonio Rüdiger (Chelsea, ingyen)
Kölcsönből vissza: Reinier (Borussia Dortmund), Borja Mayoral (Roma), Kubo Takefusza (Mallorca), Álvaro Odriozola (Fiorentina)
Távozott: Víctor Chust (Cádiz, kölcsön után végleg, 1000000 euró), Gareth Bale (Los Angeles FC, i.), Luka Jovics (Fiorentina, i.), Isco (Sevilla, i.), Marcelo (szl.), Kubo Takefusza (Real Sociedad, 6 500 000), Miguel Gutiérrez (Girona, 4 000 000), Borja Mayoral (Getafe, 10 000 000)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Brais Méndez (Celta Vigo, 14000 000), Mohamed-Ali Cho (Angers, 11000 000), Jon Pacheco (Real Sociedad B), Kubo Takefusza (Real Madrid, 6 500 000), Robert Navarro (Real Sociedad B)
Kölcsönből vissza: Martín Merquelanz (Rayo Vallecano), Modibo Sagnan (Tondela), Jon Bautista (Leganés), Kévin Rodrigues (Rayo Vallecano)
Távozott: Willian José (Betis, kv., 10000000), Kévin Rodrigues (Adana Demirspor, i.), Nacho Monreal (szl.), Adnan Januzaj (szl.), Jon Guridi (Alavés, i.), Joseba Zaldua (Cádiz, i.), Jon Bautista (Eibar, i.), Mathew Ryan (Köbenhavn, 5 000 000)
Kölcsönbe: Roberto López (Mirandés), Portu (Getafe), Peter Pokorny (MOL Fehérvár), Modibo Sagnan (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Rafinha (PSG), Alexander Sörloth (RB Leipzig), Germán Valera (Atlético Madrid B)

SEVILLA FC
Érkezett:
Marcao (Galatasaray, 12000 000), Isco (Real Madrid, i.)
Kölcsönbe:
Alex Telles (Manchester United)
Kölcsönből vissza: Juan Berrocal (Sporting Gijón), Rony Lopes (Olympiakosz), Luuk de Jong (Barcelona), Óscar Rodríguez (Getafe), Usszama Idrisszi (Cádiz)
Távozott: Diego Carlos (Aston Villa, 31000 000), Alejandro Pozo (Almería, kv., 3000000), Luuk de Jong (PSV, 3000 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik