HIRDETÉS
HIRDETÉS
KRASZ EMILnyomtatott 2006.05.29 17:39 Frissítve: 2011.01.06 00:05

Fabio Capellót környékezik a királyiak

Több mint egy hónap múlva választanak csak elnököt a Real Madridnál – július másodikán -, a háttérben viszont már javában egyezkedik, szervezkedik minden jelölt. Nyíltan-burkoltan, de folyamatosan nevekkel dobálóznak: kikkel is képzelik el a jövőt, a közös munkát. Most Ramón Calderón hozta nyilvánosságra félkész listáját. A lista abból a szempontból fékész, hogy találni rajta ugyan négy konkrét nevet, ám konkrét megállapodás érthetően egyikükkel sem köttetett még meg. Szó mi szó, a civil foglalkozását tekintve ügyvéd húzós személyeket sorakoztatott föl maga mögé...

HIRDETÉS
Mijatovics pályafutásának minden bizonnyal legfontosabb gólja BL-győzelmet ért a Real Madridnak
Mijatovics pályafutásának minden bizonnyal legfontosabb gólja BL-győzelmet ért a Real Madridnak
Calderón Predrag Mijatovics és Franco Baldini társaságában már felkereste Fabio Capellót, az olasz bajnok Juventus mesterét, aki nem is tagadta, miről esett szó közöttük.

Ha nincs az olasz futballbotrány, vajon Capello meghallgatta volna a madridi elnökjelöltet?
Ha nincs az olasz futballbotrány, vajon Capello meghallgatta volna a madridi elnökjelöltet?
“Igen, igaz, valóban felkerestek engem. De egyelőre még csak meghallgattam őket, semmiféle megállapodást nem kötöttünk egymással. A madridiak keresték a kapcsolatot velem és érdeklődtek utánam, illetve Franco Baldini után.”

Baldini sportigazgatóként dolgozott az AS Románál, amikor Capello a közvetlen szakmai munka elsőszámú felelőse volt a Farkasoknál. A világ egyik legjobb, de mindenképpen az egyik legeredményesebb klubtrénerének a neve nem először merült fel az utóbbi “válságévek” során – három esztendeje semmilyen sorozatban nem nyert a Real Madrid, ami példa nélküli az elmúlt évtizedekben -, hiszen korábban már keresték őt a spanyol fővárosból...

“Nem először érdeklődtek utánam Madridból. Februárban még Florentino Pérez klubelnök hívott, mielőtt leváltották volna. De csak azt tudtam mondani, hogy jelenleg a Juventus edzője vagyok. Ugyanezt mondtam más csapatoknak is, akik érdeklődtek nálam. Ezért állás ügyben nem tudtak velem megállapodni a madridiak sem.”

Bár Capello jelenleg is a torinói csapat vezetőedzője – szerződése még egy évig köti őt -, az elmúlt hetek olasz botrányai miatt, amelyben immár bizonyítottan a Juventusé a főszerep, jelen pillanatban minden képlékennyé vált hirtelen a Serie A-ban. Különösen jónéhány neves klubnál, közülük is elsősorban a Juvénál.

Capello az 1996-1997-s szezonban már dolgozott Madridban, ahol bajnoki címet szerzett ugyan a Reallal, de végül időnek előtte távozott: ő sem ragaszkodott a folytatáshoz és ott sem dőltek a kardjukba távozásának hírére.

Olaszországban viszont már hétszeres bajnok edzőként, a Milant négyszer, majd a Romát egyszer és a Juventus kétszer is a csúcsra vezette. Nyert négyszer Olasz, egyszer pedig Európai Szuperkupát, míg 1994-ben a Milan szakvezetőjeként a Bajnokok Ligájában sem talált legyőzőre.

A Calderón-csapatban azonban nem Capello lenne az egyetlen olyan személy, aki BL-címmel büszkélkedhet.

Bár az elnökjelölt csapatában tudná Baldinit, a Roma egykori sportigazgatóját is, Madridban ezt a posztot másnak adományozná: ő a klub korábbi klasszisát, Predrag Mijatovicsot tudná elképzelni ebben a tisztségben.

Amszterdamban 1998-ban a BL-döntőben a szerb támadó gólja döntötte el a Juventus elleni mérkőzést, amely a királyiak hetedik sikerét jelentette a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.

Calderón nem nevezte meg konkrétan kiszemeltjét, csak annyit mondott róla, hogy BL-győztes, a klub egykori játékosa és külföldi.

Ez mondjuk még elég tág kört takar a Real Madrid esetében, amely a közelmúltban is háromszor nyert BL-t, míg keretének nagyrészét évek óta légiósok alkotják, a klub életében azonban naprakész spanyol újságírok tudni vélik: az elnökjelölt egyértelműen Mijatovicsra gondolt.

Ezt a Capellónál tett közös látogatás csak megerősíti...

Tizenhat év után Bernd Schuster is visszatérhet
Tizenhat év után Bernd Schuster is visszatérhet
Calderón ezen kívül fontos szerepet szánna a jövőben a Getafe jelenlegi - a Jerez és Levante korábbi - német mesterének, Bernd Schusternek, aki többéves barcelonai szereplés után váltott és igazolt 1988-ben két évre a Real Madridhoz.

Capello a kispadon, Schuster, Mijatovics és Baldini a háttérben elég ütős csaptot alkothatna, más kérdés, egyikük sem az a tipikus, csendes háttérmunkás. Bizony, mindegyiküknek van véleménye, és annak általában a maga módján hangot is ad.

Capello a csapatot, Mijatovics a klubot igazgatná, de milyen fontos szerep várna ebben a felállásban a minden bizonnyal nem másodhegedűsnek szerződtetett Schuster-Baldini kettősre?

Jelen pillanatban csak egy dolog biztos estükben: nevezett szakemberek kivétel nélkül külföldiek. Még ha ezer szállal is kötődnek az országhoz, mint például Schuster vagy éppen Mijatovics. Ez pedig nem biztos, hogy jó ajánlólevél lehet számukra és az elnökjelölt számára a mostani, válságokkal nehezített időszakban...
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.08 22:29:33

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

ALAPVONAL. Mindez David Beckhammel kezdődött, ő volt a sztársportolók első, tökéletesen megmintázott példánya, aki nemcsak a sport-, hanem a bulvárlapokban is állandóan helyet kapott.

2018.05.31 23:51:59

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Sir Alex Ferguson, José Mourinho és Josep Guardiola edzőként kétszer nyert BL-t. Ő 2016 januárja óta háromszor…

2018.05.30 23:46:49

Spanyol labdarúgás IGLÓI-NAGY ISTVÁN

ALAPVONAL. Természetesen nincs naprakész információm arról, hogy manapság milyen a viszony Egyiptom és Spanyolország között, de talán nem is kell attól tartani, hogy valódi háborúba keveredne egymással a Földközi-tenger ellentétes partján elterülő két ország.

2018.05.30 21:50:09

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A korábbi csapattárs, Marc Bartra az elsők között gratulált az ifjú házasoknak.

2018.05.22 22:49:49

Spanyol labdarúgás MURÁNYI DOMONKOS

LA LIGA-VISSZAPILLANTÓ. Iniesta és Torres elbúcsúzott, Messi aranycipős, na de melyik a fontosabb: a BL vagy a bajnoki cím?

HIRDETÉS
HIRDETÉS