Söpréssel: 1. Covid19 – Malonyai Péter jegyzete

Vágólapra másolva!
2021.04.09. 23:30

Mondhat bárki bármit, nem a Nyíregyháza nyerte meg a női röplabdabajnokságot, hanem vírus. A Covid19-mezreklámmal virító kórokozó nem először sajátítja ki magának az első helyet, lehetett akármilyen sportesemény az elmúlt másfél esztendőben, s jöhet bármilyen verseny, rendre ott volt, van az esélyesek között.

Most röplabdában lépett föl trónbitorlóként, megfosztva a békéscsabai lányokat attól, hogy megküzdjenek az elsőségért. A hozzáértők szerint a Nyíregyháza a pályán is kivívta volna a bajnoki címet, ám ez feltételes mód, úgy a normális, hogy a pályán dől el, ki a jobb.

Közhely? Persze. Kínjában csak régen ismert, régóta szajkózott igazságokba kapaszkodhat az ember. Mert hát tanáccsal nehéz szolgálni. Mondanám, hogy keressen a szövetség időpontot arra, hogy ne gyorstesztek és laborok, hanem egészséges ifjak döntsék el egymás között, ki a bajnok, de – mint hallom – nincs idő, nincs időpont. Biztosan így van, ezzel együtt én azért addig kerestem-kutattam volna, amíg rátalálok hajnalban, délben este egy-két órára, hogy mindegy, mikor, akár csak egy meccs alapján, de a játék határozzon ott, ahol még a szövetség is a sportért van.

A hivatal meg a vírus együtt legyőzhetetlen ellenfél, egyik alól sincs kibúvó, mind a kettő szigorú szabályok szerint dolgozik, a kór a természet törvényeit követi, a szövetség a szabályokat. Hát még most, amikor nemzetközileg döntöttek arról, mikor érjen véget a magyar (és a többi) bajnokság. Biztosan így van jól, nézzék el nekem, ha tamáskodom, de nekem az a magyar röplabda, amikor még nem Európa-bajnoki szereplés, hanem Eb-érem volt a cél. Lásd még: Kotsis Attiláné – és lányai. Régen volt, hagyjuk is.

Az viszont már mai tanulság, hogy a különleges idők különleges megoldásokat követelnek, ezért, ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj benne, hogy a sport, a játék erősebb mindenfajta méltatlan támadásnál. Ha nincs úgy, tudomásul kell vennünk, ha sikerül, a szereplők megérdemelnek minden elismerést.

Így aztán – mielőtt bárki nekem esne – ismétlem, hogy megértek én mindent, még azt is, amit nem fogadok el. Tehát gratulálok a Nyíregyházának, hogy 2007 után újra bajnok lett, ott lehet a Bajnokok Ligája főtábláján – az utat éppen a Békéscsaba és a Vasas taposta ki korábbi kupaszereplésével.

Sok sikert kívánok a csapatnak nemzetközileg, de jó, ha tudják, megeshet, hogy a vírus ott is indul.

És söpréssel nyer, mint itthon.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik