Röplabdakupák: orosz és török győzelmek, magyar részsikerek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.16. 12:25
null
Az „ászkirálynő”, a gödöllői Csengeri Petra négy Challenge-kupa-mérkőzésen 14 ászt ütött nyitásból (fotó: hunvolley.hu)
A hétvégén befejeződtek a küzdelmek a röplabdázók 2014–2015-ös nemzetközi kupasorozataiban. Összeállításunkban ennek kapcsán készítettünk egy kis összegzést, amelyben külön kitérünk a magyar csapatok és játékosok szereplésére is.

A hat kupasorozatban az orosz és a török csapatok domináltak: a férfi Bajnokok Ligájában a Zenit Kazany, a férfi CEV-kupában a Dinamo Moszkva, a nőiben pedig a Dinamo Krasznodar győzött, igaz, utóbbi kettő végül csak aranyjátszmában tudta kivívni a végső sikert. Ugyancsak ráadásszettel, de alulmaradt a női Challenge-kupa fináléjában az Uralocska Jekatyerinburg, azaz kevésen múlt, hogy a hatból négy sikert könyvelhessenek el az oroszok.

Utóbbit azonban a török Bursa nyerte meg, míg a női BL-ben az Eczacibasi Isztambul diadalmaskodott, s itt a harmadik is egy török csapat lett. Két-két fináléba jutottak be lengyel és olasz csapatok is, de azok vesztesen hagyták el a pályát. A kakukktojás a férfi Challenge-kupa volt, amelyet a szerb Vojvodina nyert meg a portugál Benfica elleni döntőben.

A magyar klubok jelenleg legfeljebb csak álmodozhatnak arról, hogy egyszer nemzetközi kupában döntőt játszanak, ettől most még nagyon messze vagyunk. Azonban így is sikeres idényt zárhattak a mieink. Az öt kupacsapatunk (férfi CEV: Gorter-Kecskemét; Challenge-kupa: Fino-Kaposvár; női Challenge-kupa: Linamar-BRSE, Teva-Gödöllő, Vasas-Óbuda) közül négy legalább egy fordulót ment, s a Challenge-kupában a kaposváriak és a békéscsabaiak még januárban is pályára léphettek, amire már jó néhány éve nem volt példa.

Légiósaink közül a legtovább Horváth Dóra csapata, a tavalyi BL-bronzérmes azeri Rabita Baki jutott, amely ezúttal a CEV-kupában játszhatott elődöntőt, de alulmaradt a későbbi győztes Dinamo Krasznodar ellen. A Challenge-kupában Dobi Edina klubja, a német Rote Raben Vilsbiburg a negyeddöntőben búcsúzott az ugyancsak végső győztes Bursa ellenében.

Játékosaink az egyéni statisztikákban is jeleskedtek: a férfi BL-ben a belga Noliko Maaseik mindössze 19 éves légiósa, Pádár Krisztián hat mérkőzésen szerzett 90 pontjával a 32. legeredményesebb volt, a nyitások ranglistáján pedig még jobban zárt, hiszen 8 ásszal a 30. lett.

A férfi CEV-kupában a Kecskemét játékosai közül Farkas Péter volt a legeredményesebb 59 ponttal, aki a harminckettedik lett, az ütők rangsorában viszont Dávid Csanád a legjobb magyar, 54 ponttal 23. lett. A legjobb nyitásfogadók közé három kecskeméti is befért: Pápai Péter a 13., Farkas Péter 24., Dávid Csanád pedig a 25., míg a feladóknál Török Roland a 19., Tóth András pedig a 24. helyen végzett.

A férfi Challenge-kupa legeredményesebb magyarja a kaposvári Bagics Balázs lett 59 ponttal, aki így a negyvenhetedik lett, a legjobb blokkolók rangsorában viszont Szabó Alpár 17 ponttal a tizennegyedik helyet érte el. A feladóknál Magyar Bálint a tizenhatodik a rangsorban.

Ugyanebben a sorozatban a hölgyeknél szép sikereket értek el a mieink: összességében a gödöllői Szakmáry Gréta lett a legjobb magyar, aki 85 pontjával 16. lett az összesített ranglistán. Ugyanezt a pozíciót foglalja el az ütők között (68 pont), míg a békéscsabai Soós Nikolett itt a 20. helyen végzett (63 pont). A legjobb nyitók között Csengeri Petra a hatodik helyen zárt, a hazai röplabdásberkekben ászkirálynőnek is titulált játékos négy mérkőzésen 14 fogadhatatlan nyitást szórt. A legjobb magyar helyezés azonban a feladók rangsorában született, ahol a gödöllői Nagy Kitti a második lett, míg ugyanitt csapattársa, Lutter Liza a huszonnegyedik helyen végzett.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA:
1. Zenit Kazany (orosz), 2. Rzeszow (lengyel)
CEV-KUPA, DÖNTŐ:
1. Dinamo Moszkva (orosz), 2. Energy T.I. Diatec Trentino (olasz), … 13. Gorter-Kecskemét
CHALLENGE-KUPA:
1. Vojvodina (szerb), 2. Benfica (portugál), … 9. Fino-Kaposvár
NŐI BAJNOKOK LIGÁJA:
1. Eczacibasi Isztambul (török), 2. Busto Arsizio (olasz)
NŐI CEV-KUPA:
1. Dinamo Krasznodar (orosz), 2. Atom Trefl Sopot (lengyel)
NŐI CHALLENGE-KUPA:
1. Bursa (török), 2. Uralocska Jekatyerinburg (orosz), … 9. Linamar-Békéscsaba, 31. Teva-Gödöllő, 47. Vasas-Óbuda
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik