Röpi: „Hihetetlen sportszerűtlenség, mérkőzést befolyásoló bírói hiba”

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2018.08.16. 14:11
Az olimpiai döntőt vezető Hóbor Béla határozott véleményt fogalmazott meg a szerdai Magyarország–Macedónia férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezőn történt hálóhúzós esetről.

Nehezen tértek napirendre a magyar férfi röplabda-válogatott tagjai a szerdai Európa-bajnoki selejtezőn történetek felett. A válogatott roppant szoros meccsen 3:2-re kapott ki Macedóniától, de a kedélyeket igazán az borzolta, amely döntő szett 12:12-nél történt. Pádár Krisztián ugrott fel, és szépen megoldotta a helyzetet, ám Filip Despotovski szándékosan meghúzta a hálót, hogy a játékvezető azt higgye, a magyar játékos ért hozzá. A trükk bejött, a magyarok hiába tiltakoztak, a pont az ellenfélé lett.

Az esetről mindent elmond, hogy a négy olimpián dolgozó, a londoni férfifinálét első számú játékvezetőként irányító Hóbor Béla élőben még sosem látott hasonló esetet.

„Nagyon ritka az ilyen – kezdte a helyzet elemzését Hóbor. – Hat-nyolc éve az osztrák bajnokságban történt ilyesmi, az azóta bekerült a nemzetközi szövetség oktatóanyagába. Hihetetlenül sportszerűtlen eset volt a macedón játékostól a háló meghúzása, míg a bíróktól súlyos, mérkőzést befolyásoló hiba. A macedón játékos arccal a második számú játékvezető felé állt, így neki kellett volna jobban látnia az esetet, ám a támadótérfélen történő eseményeket alapvetően az első számú bíró felügyeli. Mindketten a labdát figyelték, de láthatták volna ezt. Teljesen egyértelmű volt az eset."

Hóbor elmondta, a szabályok szerint egyrészt a szándékos hálóérintés miatt a pont magyar válogatotté kellett volna legyen. Ráadásul mert Despotovski megmozdulása arra irányult, hogy szándékosan megtévessze a játékvezetőt, neki piroslap, a magyar csapatnak pedig büntetőpont járt volna. Azaz, 14:12-re alakult volna az állás, amely két meccslabdát jelentett volna Pádár Krisztiánéknak.

A nagynevű magyar játékvezető egyébként sem volt elégedett a szerdai meccs bíráinak teljesítményével. „A labdaérintéseknél több hibát sem fújtak le, ráadásul a fegyelmezés teljes hiányának lehettünk szemtanúi. Hivatalosan csak a játékkapitány (a csapatkapitány, vagy ha le van cserélve, a helyette kijelölt személy – a szerk.) beszélhetne a játékvezetővel, ehhez képest rendre többen is megjelentek nála.”

Hóbor emlékeztetett, a challenge-rendszer megoldotta volna a tegnapi esetet, hiszen a videón látszódott volna, mi történt, ám a selejtezőn nem működik ez. Így aztán marad a keserű szájíz, hogy két pont helyett egyet szerzett a magyar csapat, és a remény, hogy ez nem üt vissza a végelszámoláskor...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik