Olasz klubok álltak sorba érte, de Dél-Koreában erősödik a 22 éves magyar szupertehetség

Vágólapra másolva!
2021.11.10. 16:11
null
„Megtanultam a röplabdában használt kifejezéseket, amelyekkel itt dolgoznak,s lassan mindenkivel megtaláltam a közös hangot a pályán és a pályán kívül is.” (Fotók: Inneh-Varga Elizabet archívumából)
A rendkívül tehetséges, 22 éves feladó-átló, Inneh-Varga Elizabet nyitott hozzáállással igazolt az erős dél-koreai bajnokság újoncához, amelyben bátran áll a kihívások elé és tudja, a csapata egyetlen légiósaként rá nehezedő nyomás segít neki abban, hogy későbbi pályafutása során is vezéregyéniség váljon belőle.


Az elmúlt években a magyar férfi röplabda-válogatott két ásza, Pádár Krisztián és Baróti Árpád is letette a névjegyét a világ élvonalába tartozó dél-koreai bajnokságban, idén ősztől pedig Inneh-Varga Elizabet személyében magyar női játékos is elindult a nemzetközi hírnév felé az ázsiai topligában. Az elmúlt négy idényben a bajnoki és Magyar Kupa-címvédő Nyíregyházát erősítő 22 éves feladó-átlót tavasszal elsőként választotta ki a játékosbörzén a 2011 óta először bővített, immár hétcsapatos versenysorozat újonca, a kvangdzsui Pepper Savings Bank. A 192 centi magas tehetség az elmúlt hónapokban szépen, lassan belakta új környezetét.

„Július elején érkeztem meg, mert az edzőnk ragaszkodott ahhoz, hogy minél hamarabb itt legyek, így több idő jut a megismerkedésre – mondta megkeresésünkre Inneh-Varga Elizabet.  – Hivatalosan áprilisban alakult meg a csapatunk, így gyakorlatilag minden játékos új kerettagnak számít. Alig vártam, hogy belekezdjünk a munkába, és mindenki nagyon kedvesen fogadott.”


A feladó-átlónak szeptember közepéig kemény és kimerítő edzésekből álltak a hetei, minden este kilenc-tíz óra körül már ágyba is „zuhant”. A hétvégéi szabadok voltak, így fel tudta fedezni Szuvont is, ahol lakik.

„Reggelente két órát kondizunk, délután pedig három óra röplabda, de ez már nem olyan monoton időszak, mint a nyári felkészülés volt, amikor még nem játszottunk meccseket   – folytatta a fiatal tehetség.   – Az elején elég nehéz volt, mert a tolmácsomon kívül senki sem beszélt angolul, s bár mindenki nagyon segítőkész és kedves volt, azért nem alakult könnyen a kezdet, de idővel belerázódtam. Megtanultam néhány kifejezést is, illetve ahogy jobban megismertük egymást a csapattagokkal, könnyebb lett a kommunikáció is. A lányok is meg voltak illetődve az elején, akadt, aki félt velem beszélni, mert nem tud olyan jól angolul – ő most már az egyik legjobb barátom a csapatban és vele beszélgetek a legtöbbet. A pályán volt a legnehezebb, mert más kifejezéseket használnak, mint amit én eddig megtanultam, és sokszor nem értettem, mi történik. Előfordult, hogy én zavartam össze egy gyakorlatot, mert a tolmácsnak nem volt ideje lefordítani, hogy mit kell csinálni, de mindenki nagyon megértő volt és segített. Az első meccsek kemények voltak, mert egyik csapattársam sem szólt hozzám. Aztán megtanultam a röplabdában használt kifejezéseket, amelyekkel itt dolgoznak, és elkezdtem én beszélni a pályán. Így már nem féltem attól, hogy elrontok valamit, mert nem értem, hogy mi történik és már a lányok is többet beszélnek velem. Lassan mindenkivel megtaláltam a közös hangot a pályán és a pályán kívül is.”


Inneh-Varga Elizabet nem tudta pontosan, milyen lesz az élete Dél-Koreában, így eleve nyitott hozzáállással költözött ki és igyekezett megfelelni minden elvárásnak. Nagyon sokat készült az aktuális idényre, már májusban elkezdte a kemény erőnléti edzéseket szakember segítségével Belgrádban. A hagyományos módon klubonként egy külföldi röplabdázót alkalmazó együtteseknél nagy az elvárás a légiósokkal szemben, de készen áll bizonyítani – mi sem jelzi jobban, mint hogy a hét eleji bajnokiján 43 pontot szerzett.

A 22 éves feladó-átló a kvangdzsui Pepper Savings Bank egyetlen légiósa
A 22 éves feladó-átló a kvangdzsui Pepper Savings Bank egyetlen légiósa


„Miután elindult a bajnokság, minden nagyon pörgőssé vált. Erős a bajnokság, nagy hangsúlyt fektetnek a védekezésre, így nem mindig sikerül mindenkinek egyből pontot szereznie az akciókból. A védekezés a gyenge pontom, ezért ebben a játékelemben mindenképpen igyekszem fejlődni. Sok mérkőzést játszunk rövid idő leforgása alatt, ami megterhelő. Jonginban edzünk és Kvangdzsuban játsszuk a hivatalos mérkőzéseket, ami háromszáz kilométerre van a tréningközponttól, így minden meccs előtt egy nappal már elutazunk. Három-négy naponta követik egymást a mérkőzések, így egy hetet töltünk Jonginban, egy hetet pedig Kvangdzsuban. Sajnos a pandémia miatt sokan nem lehetnek a nézőtéren, de a szurkolók nagyon aranyosak és támogatnak. A mérkőzések után vannak, akik a bejáratnál várnak minket, többen írnak nekünk. Sokan követik a röplabdát itt.”

Inneh-Varga Elizabet úgy érzi, a dél-koreai ligában és közegben minden szempontból fejlődni tud, s mivel kompetitív és maximalista személyiség, nagyon tetszik neki az új kihívás. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen jelentős az elvárás egy külföldi játékossal szemben, nagy felelősség van a magyar pontgyároson is, szerinte ez azonban későbbi pályafutásában segíti abban, hogy valódi vezéregyéniség váljon belőle.

Inneh-Varga Elizabet Korea kultúrájával is ismerkedik: a képen hagyományos hanbokot visel
Inneh-Varga Elizabet Korea kultúrájával is ismerkedik: a képen hagyományos hanbokot visel


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 6-i lapszámában jelent meg.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik