ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ) 2017.07.12 11:23 Frissítve: 2017.07.12 11:35

Női röplabda: „Repülj alacsonyan, mert illékony a siker!”

„Nagy tettet hajtottunk végre” – állítja Alberto Salomoni, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya. A csapat három sikert követően várja a World Grand Prix következő, caracasi állomását.

Alberto Salomoni szövetségi kapitány dicséri a válogatottat (Fotó: FIVB)

 

– Háromból három győzelem – várta a csapattól az álomstartot?
– Sem a játékosok egyéni, sem a csapat összteljesítményében nem kételkedtem, sőt, az ellenfelektől sem tartottam, mert nagyjából ismertem az erőviszonyokat – kezdte Alberto Salomoni szövetségi kapitány, akinek csapata Trinidad és Tobago, Ausztrália és Mexikó ellen is győzött a World Grand Prix harmadik vonalának aguascalientesi tornáján. – Az egyetlen, amitől féltem, hogy a játékosok hogyan reagálnak a merőben új környezetre. A lányok sosem jártak még Mexikóban – és Venezuelában sem –, kérdéses volt, miként alkalmazkodnak a helyzethez, hogyan kezelik az időeltolódást, az új ételeket, az övékétől eltérő játékkultúrákat. Fantasztikus volt a csapat válasza, le a kalappal a játékosok előtt. Megmutatták, bár lehet, hogy a világban ismeretlen a magyar röplabda, de nem rossz.

– Kiváltott a jó teljesítmény némi visszhangot?
– Olasz portálok beszámoltak arról, hogy az általam vezetett válogatott hogyan szerepelt Mexikóban. A nemzetközi szövetség honlapja arról ír, remekül mutatkozott be Magyarország a World Grand Prix-sorozatban. És ez a legfontosabb: beszélni kezdtek rólunk! Nincs ennél jobb reklám odahaza a sportágnak és nagyobb tisztelet az országnak.

– Akkor most a föld felett járnak?
– Nagyon megérdemlik az elismerést a lányok, mert a teljesítményükkel kiharcolták, keményen dolgoztak és dolgoznak érte egész nyáron. Ugyanakkor nem szeretném, hogy elszálljanak. Mindig azt mondom: fly low, azaz repülj alacsonyan, mert illékony a siker! Nagy tettet hajtottunk végre a három győzelemmel, és azzal, hogy a nyolc csapatból álló csoport első helyén várjuk a folytatást, de még nem fejeztük be a munkát. Ráadásul azt se felejtsük el, honnan indultunk, honnan indult a magyar röplabda. Nem lehet azonnal a legnagyobb célokról beszélni, lépésről lépésre kell haladni. Most megtettük az első fontos lépést, de maximálisan koncentrálnunk kell, mert az első helyen akarunk maradni. Két meccset meg kell nyernünk, ám a harmadikon is a győzelmet célozzuk meg. Nehéz, de nem lehetetlen feladat.

– Sötét lóból esélyessé léptek előre. Kaptak terhet a nyakukba?
– Fantasztikus, hogy favoritokként beszélnek rólunk, és nem szabad, hogy emiatt bármiféle nyomást érezzünk, mert fontos, hogy élvezzük a játékot. Ezek nem csak üres szavak: adjon örömet a röplabda a lányoknak és a szurkolónak is.

– Mennyire tartanak a Venezuelában uralkodó polgárháborús állapotoktól?
– Nyilván olvasom a híreket, a játékosaim felnőttek, hozzájuk is eljutnak az információk. Ugyanakkor igyekszem nem gondolni a helyzetre, csakis a feladatokra. Azt ígérték, vigyáznak ránk, remélem, így is lesz.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.07.11 13:24:02

Röplabda KARÁDI ZOLTÁN

A Beach Arénában a pénzdíjazás mellett világranglistapontokért is küzdenek a versenyzők.

2017.03.03 14:51:59

Röplabda PAPP BÁLINT

A női röplabda-válogatott új szövetségi kapitánya kezdi megérteni a hazai viszonyokat.

2016.12.04 20:47:50

Röplabda MTI

Jan De Brandthoz hasonló kvalitásokkal rendelkező szakvezetőt keresnek a csapat élére.

2016.10.03 19:54:14

Röplabda nemzetisport.hu

„Nem akartam meggyilkolni őket, így alakult” • Szörnyű leszámolás lett egy üzleti vitából.

2016.04.28 13:26:15

Röplabda nemzetisport.hu

A veretlenül kivívott bajnoki cím után a Bajnokok Ligája kapuján is beléphet a BRSE.