Női röplabda: magyar siker az El-rajton

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2018.05.20. 19:56
null
Magabiztos győzelmet aratott a magyar válogatott Franciaország ellen (Fotó: Dömötör Csaba)
A harmadik játszma olykor elbizonytalanodó játékát leszámítva magabiztosan győzte le a nagyon fiatal francia együttest a magyar női röplabda-válogatott az Európa-liga Arany-csoportjának első mérkőzésén.

 

Sosem jó ómen, ha az orvos és a fizioterapeuta egyszerre, élsportolót idéző sebességgel siet a pályára, márpedig mindez még azelőtt történt, hogy a magyar női röplabda-válogatott egyáltalán elkezdte volna a mérkőzést a franciák ellen az Európa-liga Arany-csoportjában.

A nagy kavarodásban nehezen lehetett látni, de a bemelegítéskor Tálas Zsuzsanna és a francia válogatott feladója egyszerre lépett át a háló alatt és egymás lábára: a magyar csapatkapitány fájdalmas arccal kapott a bokájához, amely aláfordult, és egyből jegelni kellett. Helyén így az egyetlen megmaradt feladó, Bleicher Réka kezdett, „csékává" pedig a válogatottba a 2015-ös Európa-bajnokság után visszatérő Sándor Renáta lépett elő.

Szépen megtelt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csarnokának egyik lelátója, s bár a jó hangulatban a franciák vezettek 2:0-ra, gyorsan fordított a házigazda. Az alapvetően rutinos játékosok alkotta kezdőcsapatban helyet kapott a csupán 16 éves Szedmák Réka, aki ugyan szerepelt az Izrael elleni felkészülési meccseken, de tétmérkőzésen most játszott először a felnőttválogatottban. A békéscsabai ütő cseppet sem illetődött meg, hat ponttal járul hozzá az első szett sima sikeréhez. A francia együttes sokat hibázott, míg magyar oldalon jobban működött a nyitásfogadás és a támadás is (25:16).

Egyébként legutóbb júliusban, a World Grand Prix harmadik vonalának elődöntőjében találkozott a két csapat, akkor a mieink kétszettes hátrányból fordítva győztek (majd meg is nyerték a sorozatot).

Hasonló izgalmakra ezúttal nem volt kilátás. A második játszma hajrájáig úgy látszott, a legérdekesebb esemény az lesz, hogy a franciák elforogták magukat, rossz ember szervált, és a magyaroké lett a pont. Az ellenfél 19:19-nél egyenlített, viszont Sándor Renáta megnyugtató pontot ütött, hogy aztán be is húzza a szettet (25:19).

Magyar örömtánc: legyőztük a franciákat (Fotó: Dömötör Csaba)
Magyar örömtánc: legyőztük a franciákat (Fotó: Dömötör Csaba)

A harmadikban ellenállhatatlanul kezdtek Szakmáry Gréta és társai, Félix André francia kapitány 5:0-s hátrányban kért időt. A két center Eszter, Nagy és Pekárik egyaránt szép megoldásokat mutatott be, míg némi francia feléledést követően már Jan De Brandt szövetségi kapitány beszélgetett el játékosaival 14:8-as előnyben, csakhogy a folytatásban is hibát hibára halmoztak a zöld mezesek.

Szakmáry Gréta 18:17 után kíméletlen csapással nyugtatta meg az idegeket, majd Sándor Renáta ütött fontos pontokat, így 25:20-as utolsó játszmával a házigazdáé lett a mérkőzés.

Folytatás szerdán, ugyancsak Budapesten, Horvátország ellen.

ARANY EURÓPA-LIGA
MAGYARORSZÁG
FRANCIAORSZÁG 3:0 (16, 19, 20)
Nemzeti Közszolgálati Egyetem csarnoka,
900 néző. V: Grieder (svájci), Halász
MAGYARORSZÁG:
Sándor 10, PEKÁRIK 9, SZEDMÁK 14, SZAKMÁRY 9, Nagy E. 6, Bleicher R. 4. Csere: Molcsányi (liberó), Szűcs 4
Szövetségi kapitány:
Jan De Brandt
FRANCIAORSZÁG:
Amalric, FIDON 10, Elouga 3, OLIVEIRA-SOUZA 10, Jeanpierre 3, Martin 2. Csere: Giardino, Bernard (liberók), Salbot 6, Stojiljkovic, Dahoue, Ndoye 2, Garcia 1, Sylves 1
Szövetségi kapitány:
Félix André
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
0:2, 3:3, 8:6, 14:10, 17:13, 24:16. 2. játszma: 2:1, 5:2, 14:10, 18:14, 19:19, 24:19. 3. játszma: 5:0, 9:2, 14:8, 16:10, 16:14, 18:17, 24:19
MESTERMÉRLEG

Jan De Brandt:
– Tálas Zsuzsanna sérülése nem jött jól, ráadásul nem tudhattuk, hogyan játszik majd helyette Bleicher Réka. Ő azonban magas, jól blokkoló, jól szerváló feladó, elégedett vagyok a teljesítményével, de igazából mindenkiével. Szedmák Rékának, a centereknek, mindenkinek jól ment, igazi csapatmunka volt a siker, jó rajt az Európa-ligában.
Félix André:
– Nagyon nehéz meccset vívtunk a magyarokkal, hiszen fiatal csapatomnak az ellenfél hazai pályáján, nagyszerű hangulatban kellett helytállnia. Játszmáról játszmára jobban éreztük magunkat, sokat cseréltünk, nem volt könnyű, de van időnk még összeérni.

A B-csoport másik mérkőzésén: Horvátország–Finnország 3:0 (21, 24, 19)

A további program
május 23., 18.30: Magyarország–Horvátország, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
május 26., 16.00: Finnország–Magyarország, Tampere
május 30., 20.00: Franciaország–Magyarország, Nancy
június 2., 17.00: Horvátország–Magyarország, Split
június 6., 18.30: Magyarország–Finnország, Érd Aréna
június 14–15.: négyes döntő, Papp László Budapest Sportaréna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik