Női röplabda Extraliga: 9 év után döntőben a Nyíregyháza

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2018.04.09. 22:03
null
A nyíregyháziak készülhetnek a címvédő elleni döntőre (Fotó: Dömötör Csaba)
Roppant küzdelmes csatában a Nyíregyháza harmadszor is legyőzte az UTE-t a női röplabda Extraliga elődöntőjében, így kilenc év elteltével ismét bejutott a bajnoki döntőbe, amelyben a Békéscsaba lesz az ellenfele.

 

„Nyert játszma, erre elcsesszük” – bosszankodott nagyjából 17:14-es vezetéskor Hollósy László, a Fatum-Nyíregyháza edzője, s bár csapata végül nem „cseszte el”, csak kevésen múlt, hogy behúzza az egyébként tényleg agyonnyert első szettet UTE–Nyíregyháza női röplabda bajnoki elődöntő harmadik felvonásán.

Merthogy a nyírségiek pontosan úgy játszottak, mint akiknek a párharcban 2–0-s vezetéskor, idegenben semmiféle teher nem nyomja a vállát, az UTE pedig éppen úgy, mint aki az életéért – jelen esetben a fináléért – küzd görcsös kétségbeesettséggel. És gyengén. Egyszerűen semmi nem jött be az újpestieknek, 5:0-ig képtelenek voltak mit kezdeni Tatjana Matics nyitásaival, majd később Szanja Kalicsanyin blokkjaival, 11:1-nél a maroknyi nyíregyházi szurkolótábor rászámolt a hazaiakra. A biztonság kedvéért kétszer is.

Azért az sejthető volt, nem játszhat végig ennyire rosszul az UTE, így 17:11-es hátrány után zárkózni kezdett, a szett hajrájában pedig a legjobbkor, 24:22-kor vezetett is, de hiába az összesen három játszmalabda, mégis a Nyíregyházáé lett a szett.

A játszmavesztés ellenére nem zuhant meg az UTE, sőt elsöprő játékkal, tíz ponton (!) tartva lelépte ellenfelét a második szettben.

„Harcoljatok, legyetek agresszívebbek! Senki sem mondta, hogy könnyű lesz” – tartott szuggesztív minibeszédet a vendégek trénere, s láss csodát, 3:1-gyel kezdett csapata, amely a folytatásban is többnyire vezetett. A szoros, küzdelmes, nem kimondottan színvonalas, de mindenképpen izgalmas szettben a Nyíregyháza került közelebb a győzelemhez.

A meccs forgatókönyve alapján következhetett volna a mindent eldöntő játszma, ám a Nyíregyháza 14:14-nél utolérte addig vezető ellenfelét, majd remek labdamenetben előnybe is került. S innen már nem volt visszaút a lelküket a pályára kitevő liláknak.

A Nyíregyháza – a békéscsabai szakmai stáb tagjainak és néhány játékosának figyelő tekintete mellett – három mérkőzésen lezárta a párharcot, így a küzdelmes, ám a lehető legrövidebb úton – kilenc év elteltével ismét – fináléba jutott.

A döntő a tervek szerint április 30-án kezdődik a Magyar Kupa-győztes Nyíregyháza és a címvédő Békéscsaba között.

NŐI RÖPLABDA EXTRALIGA
ELŐDÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS

ÚJPESTI TE–FATUM-NYÍREGYHÁZA 1:3 (–26, 10, –18, –22)
Tungsram csarnok, 300
néző. V: Mezőffy, Adler
UTE: Da Silva 1, Bezsandolszka 7, BOSIO 15, HIRUELA 18, Cross 9, Bleicher R. 2. Csere: Kötél D. (liberó), SZŰCS K. 6, Ancsin. Edző: Horacio Bastit
NYÍREGYHÁZA:
Matics 13, Kalotai 2, N. VALDEZ 20, J. Fernandez 13, KALICSANYIN 8, G. Francesco 1. Csere: Tóth F. (liberó), I. Francesco, Villám 1, Kotormán, Rutarová. Edző: Hollósy László
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 0:5, 1:12, 6:14, 11:17, 16:21, 21:21, 24:22, 25:26. 2. játszma: 5:1, 11:3, 17:7, 24:10. 3. játszma: 1:3, 6:9, 15:14, 17:20, 18:24. 4. játszma: 4:0, 7:6, 13:9, 14:14, 14:17, 20:19, 20:23
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–0 a Nyíregyháza javára
MESTERMÉRLEG
Horacio Bastit: – Nem egyszerű, hiszen befejeződött a jó sorozatunk, de az a helyzet, hogy az elődöntőben a Nyíregyháza jobb volt. Mi jól játszottunk pillanatokban, szakaszokban, de az ellenfelünk tartósan jól röplabdázott.
Hollósy László: – Nem számítottunk arra, hogy három meccs alatt lezárjuk a párharcot. Azért legyünk őszinték, ez elég gyenge mérkőzés volt, de hát ekkora tét mellett ne is várjunk brutálisan jó mérkőzést. Mindkét csapat roppant ideges volt, rengeteg buta hibát követetett el. Nem kell viszont mindig szépen játszani, nyerni kell.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik