Női röplabda CEV-kupa: nehéz helyzetben a Békéscsaba

Vágólapra másolva!
2018.01.23. 19:46
null
A békéscsabai sportcsarnok lelátói megteltek a CEV-kupa nyolcaddöntőjére (Fotó: Koncz György)
Noha remekül kezdett a Békéscsaba női röplabdacsapata, a Casalmaggiore papírforma-győzelmet aratott a második számú európai kupasorozat, a CEV-kupa nyolcaddöntőjének első felvonásán.

 

 

Bő negyven perccel a meccs előtt már hangos üdvözléssel fogadta a népes békéscsabai publikum a hazai játékosok bevonulását, s még a vendégeknek is jutott udvarias taps. Az olaszok összességében viszont magukra maradtak: a Pomi Casalmaggiore egyetlen szurkolója sem érkezett Békéscsabára a CEV-kupa-nyolcaddöntő mérkőzésére.

„Szó sincs róla, hogy azt gondolták, könnyű győzelem lesz. Igaz, korábban még Manilába is elkísértek minket húszan-harmincan, de most egyszerűen nem tudták megoldani, hogy velünk tartsanak – jegyezte meg Manuel, az olaszok sajtómunkatársa. – Egyáltalán nem lesz ez egyszerű mérkőzés, nehéz időszakát éli a csapat.”

Szó mi szó, az olasz élvonalban bukdácsol a Casalmaggiore, csak a kilencedik, s az első játszmában bukdácsolt a Békéscsaba ellen is. Vagy fogalmazhatunk úgy, a házigazda pontosan úgy kezdett, ahogyan eltervezte: jó nyitásokkal megadta az alaphangot, okosan, türelmesen vitte végig a labdameneteket, különösen a csapatkapitány Dobi Edina járt élen a pontgyártásban. Igaz, az olyan ászok ütéseivel, mint az előző idényben a Busto Arsizio játékosaként már a Viharsarokban is megcsodált dominikai Brayelin Martínez, nehéz volt mit kezdeni, ettől függetlenül a második technikai szünetig egyszer sem vezetett a 2016-ban még Bajnokok Ligáját nyerő vendégegyüttes. Utána viszont folyamatosan, így 20–17-es hátrányban időt kért Alberto Salomoni, a békéscsabai edző, ám nemcsak a csapattal érkező kilencfős stáb mutatta, mennyire profi a Casalmaggiore. Amint előnybe került, nem is engedte ki a kezéből a vezetést, így hiába állt a zászló az első szettben nagyrészt a csabaiaknak, az olaszok húzták be a játszmát.

A folytatásban sokkal pontosabbá és hatékonyabbá váltak az olaszok, míg a magyarok haloványabbak lettek, sőt Koseková semmibe feladott labdája azt mutatta, meg is zavarodtak. Salomoni az ezúttal nem liberóként nevezett Szpin Renátával, továbbá Bodnár Dorottyával igyekezett frissíteni, de a háló másik oldalán az olaszok a föld alól is összekaparták a labdákat, így gyorsan övék lett a második szett.
Dicséretesen harcolt a házigazda a harmadik, utolsónak bizonyuló felvonásban, ám nem sikerült szépítenie. Az első játszmát látva igen, a második és harmadik alapján viszont nem volt több a mérkőzésben.

NŐI RÖPLABDA CEV-KUPA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
LINAMAR-BÉKÉSCSABAI RSE–POMI CASALMAGGIORE (olasz) 0:3 (–20, –14, –15)
Békéscsaba, 1800
néző. V: Maia (portugál), Nyesztyerenko (orosz)
BÉKÉSCSABA: Mlinar 8, DOBI 6, Koseková 2, Ivanovics 9, Pekárik 5, Fresco 9. Csere: MOLCSÁNYI (liberó), Szpin, Bodnár, Petrenkó. Edző: Alberto Salomoni
CASALMAGGIORE: Martínez 8, SZTEVANOVICS 14, DREWS 15, Starcevic 8, Guiggi 6, Lo Bianco 1. Csere: SIRRESSI (liberó), Balkestein-Grothues, Zago 3, Rondon. Edző: Cristiano Lucchi
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 3:1, 8:5, 13:10, 15:16, 17:20, 19:23. 2. játszma: 3:2, 6:8, 8:14, 9:16, 13:20, 14:24. 3. játszma: 3:0, 8:2, 10:4, 13:10, 16:10, 23:14
MESTERMÉRLEG
Alberto Salomoni:
– Nagyon jól kezdtünk, de aztán a játék több elemében kijött a Casalmaggiore fölénye, a tudáskülönbség. Az ellenfél sokkal okosabban röplabdázott néhány helyzetben, mi pedig kevésbé. Kiismerték a megoldásainkat, és hat-hét pontos hátrányban már nehéz volt játszani.
Cristiano Lucchi: – Jó mérkőzést játszottunk, nagyon fontos győzelmet arattunk, hiszen az olasz bajnokságban nem állunk jól, és ez a mostani siker sokat számít az önbizalmunknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik