Női röpi BL: fél lábbal már a csoportkörben a Vasas

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2019.10.23. 20:31
Játszmát sem engedett albán ellenfelének a Vasas, amely akár már egy idegenbeli vereséggel is az elitsorozat főtáblájára juthat.
A Vasas szettet sem engedett albán ellenfelének (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!
A Vasas szettet sem engedett albán ellenfelének (Fotó: Török Attila) – GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETIK MEG!

 

Az első játszmában, 18:7-ig úgy tűnt, mintha nagyjából egy héttel ezelőtt járnánk, amikor a Vasas legázolta a szerény képességű montenegrói Luka Bart. Pedig a női röplabda Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó körében jóval erősebb ellenfél, a bosnyák bajnok Brckót kettős győzelemmel búcsúztató albán Tirana érkezett a Ludovika Arénába, ráadásul nem rossz légiósokkal a sorában. Yeliz Basa 2014-ben Európa-ligát nyert a török válogatottal, míg Romana Hudecová a nyári Európa-bajnokságon nyolcaddöntőbe jutott Szlovákiával.

Ehhez képest kezdetben mintha pályán sem lett volna a taktikát éppen a két említett játékosra építő Tirana, a liberója úgy fogadott, ahogyan a leggyengébben fogadni tudó röplabdázók szoktak. Ugyanakkor csalóka volt a kép, hiszen a kezdeti álmosságokat az igencsak későre időzített érkezés is magyarázhatta: az albánok csak kedd este 11 óra körül landoltak Budapesten, és a csarnokkal is csupán rövid meccsnapi edzésen ismerkedtek meg. Másrészt éppen 18:7 után érződött, kezdenek belemelegedni a játékba, tisztességesre mentették a hitványnak induló játszmát.

A Vasas ugyanakkor egyértelműen jobban játszott, mint a pénteki, Békéscsaba ellen 3:2-re elveszített bajnoki rangadón, ráadásul minden megoldáson érződött, hogy az együttes tagjai pontosan tudják, mit kell játszani. A bajnokin például gyenge teljesítménye miatt már az első szettben kispadra ülő Trine Noer Kjelstrup ezúttal pontokkal vétette észre magát.

Az ellenfél ezer fokon égő török trénere, Nejat Sancak nem változtatott a csapaton, amely belelendült, a második szett jelentős részében vezetett is. Ekkor Jakub Gluszaknak, a Vasast irányító lengyel edzőnek kezdhetett el őszülni néhány hajszála, legalább annyit mozgott az oldalvonal mellett, mint játékosai a pályán, ám Szanja Kalicsanin, majd a Kjelstrupot váltó Villám Lilla jó szerváival, no meg hatékonyabb védekezéssel sikerült fordítani.

Aztán ahhoz képest, hogy minden szakértő – beleértve a Vasas szakmai stábját – hosszabb, nehezebb mérkőzésre számított, hetven perc után már örömükben ugrálhattak a szurkolók és a játékosok, akik utána az est „sztárját”, a trénerük kisebbik gyermekét vették körül nagy lelkesedéssel.

A Vasas jövő csütörtökön Tiranába látogat, és ha nehezebbnek is ígérkezik a visszavágó, már egy 3:2-es vereség is elég az „üdvösséghez”, azaz fél lábbal a BL csoportkörében érezheti magát.

NŐI RÖPLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
1. MÉRKŐZÉS

VASAS ÓBUDA
PARTIZANI TIRANA (albán) 3:0 (19, 20, 16)
Ludovika Aréna, 600 néző. V: Kovár (cseh), Pop (román)
VASAS:
TIEMI 7, Kostelanská 10, Kalicsanin 8, KJELSTRUP 12, TÖRÖK K. 19, ABDÜLAZIMOVA 11. Csere: Juhár D. (liberó), Villám L. 1, Gyimes
Edző:
Jakub Gluszak
TIRANA:
MANNS 3, HUDECOVÁ 12, Picaku 2, Basa 9, Kilic 7, Kushi 6. Csere: Gjermeni (liberó), Beshiri, Nezaj 1
Edző:
Nejat Sancak
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
4:0, 7:2, 12:5, 18:7, 23:14, 24:17. 2. játszma: 3:1, 4:8, 13:13, 18:15, 22:16, 24:17. 3. játszma: 1:2, 8:8, 16:13, 21:14, 24:15
MESTERMÉRLEG

Jakub Gluszak:
– Jó taktikát választottunk a mérkőzésre, számítottunk rá, mit játszanak. Persze még nincs vége a párharcnak, továbbra is messze van a célunk elérése, de most nagyon elégedett vagyok. Jól röplabdáztunk, remek játékkapcsolatokkal, remélem, hogy így folytatjuk.
Nejat Sancak:
– Vízumproblémák miatt nem edzettek velünk a török játékosok, még nem álltunk készen a meccsre. Persze nem arra készültünk, hogy ilyen teljesítményt nyújtunk, hogy kicsivel több mint egy óra alatt befejeződik a meccs. Hasonló erejű a két csapat, Tiranában igyekszünk mindent megtenni a győzelemért.

A visszavágó: október 31., 18 óra

A másik mérkőzésen: VK UP Olomouc (cseh)–Himik Juzsnyij (ukrán) 2:3 (22, –12, 23, –20, –13)
A visszavágó:
október 29., 17 óra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik