Női röpi: a magyar válogatott belakta a termet, és kiütötte ellenfelét

ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)ROSKA EMESE BOGLÁRKA (MEXIKÓ)
Vágólapra másolva!
2017.07.08. 09:25
null
Szakmáry Gréta (középen) várja a labdát (Fotó: FIVB)
Címkék
Könnyedén, 3:0-ra nyert a magyar női röplabda-válogatott Trinidad és Tobago ellen a World Grand Prix harmadik vonalának mexikói tornáján. A nyitányon aratott sima siker nagy lökést adhat a csapatnak az Ausztrália és Mexikó elleni aguascalientesi folytatáshoz.  

„Nem tudom” – felelte Alberto Salomoni szövetségi kapitány, amikor Németh Lajos csapatvezető a Trinidad és Tobago elleni meccs kimeneteléről kérdezte. Az olasz szakember a World Grand Prix többi csoportjának eredményeiről beszélt, de a csapat megméretéséről nem jósolt.

Ellenben mindent megtett ő és a csapat is, hogy magyar győzelem szülessen az aguascalientesi torna nyitányán. Salomoni a meccsnapnak megfelelő edzést vezényelt (nem a mérkőzés helyszínén, de ezen már fenn sem akadt senki) a lányoknak, s az indulás előtt is videózott a társaság.

Kis túlzással a magyar válogatott jóval felkészültebben várta a torna nyitányát, mint a helyi szervezők, akik másfél órával a mérkőzés előtt még javában a pályát takarították, elválasztó elemeket állítottak fel a bejáratnál, vagy egy-egy feliratot vittek fel valamelyik felületre. A meccs kezdésére viszont minden a helyére került. A körcsarnok nagyjából félig megtelt, üdítőt és rágcsálnivalót kínáló árusok járták a közönség sorait, valódi meccshangulat kerekedett.

Tálas Zsuzsanna szerváival remekül indult a mérkőzés, a magyar válogatott pillanatok alatt 3:0-ra elhúzott a trinidadiaktól. Dobi Edina és az éppen mellé kerülő társ remekül blokkolt, ám közben az ellenfél is belejött, egy-egy pontra megközelítette Liliom Ritáékat. Ezzel együtt Alberto Salomoni együttese irányította a mérkőzést, 8:5-ös hátrányban jókor jött a technikai idő. A hektikus és szoros szett végén koncentrált maradt a csapat, és 25:21-re behúzta a játszmát.

Dobi Edina fotózkodik a helyi rajongókkal (Fotó: Roska Emese)
Dobi Edina fotózkodik a helyi rajongókkal (Fotó: Roska Emese)

A második felvonás is változó játékot hozott, hol az egyik, hol a másik oldalon nem tudtak mit kezdeni egy-egy életerős lecsapással. Egyik együttes sem tudott ellépni a másiktól, Szakmáry Gréta okos ejtéssel egyenlített 12:12-re – ez csak egy volt a sok egalizálás közül. Trinidad és Tobago néhány percig két ponttal vezetett, Salomoni 12:14-es álláskor időt is kért, s rendet tett a fejekben, mert a játszma hajrája fele közeledve megint erősebbnek bizonyultak a piros mezes magyarok, akik 18:16-ra fordítottak. Csoda-e, ha a rivális szövetségi kapitányának volt mondanivalója a kispadnál… A játszma végül 25:20-szal lett a mieinké.

A harmadik szett örömjátékot hozott. A biztos vezetés birtokában szárnyalt a csapat a sokat rontó rivális ellen. A hajrára, 14:9-es álláskor érkezett a pályára Pallag Ágnes, aki tevékenyen hozzájárult a magabiztos játékhoz. A közönség olykor-olykor felhördült a sokütéses labdamenet láttán, a semleges mexikói nézőknek sem lehetett panasza a szórakoztatásra. A kicsit nagy mellénnyel nyilatkozó karibiak megtapasztalhatták, melyik a jobb csapat. Az utolsó pontokra megérkeztek a sportági elöljárók, így láthatták, hogy a mieink simán, 25:16-ra behúzták a harmadik szettet, és a meccset is.

Az összecsapás után a nézők szinte szétszedték a mieinket. „Még engem is, pedig nem játszottam” – jegyezte meg mosolyogva Pekárik Eszter két fotó között. Dobi Edina pedig alig jutott el az öltözőig, mindenki szelfit vagy aláírást akart tőle.

Míg a többiek a rajongók rohamát állták, Liliom Rita az újságírók kérdéseire felelgetett. Hangsúlyozta, tudták, hogy a karibiak hajlamosak a hibázásra, és biztos benne, hogy nagy löketet ad a folytatáshoz a győzelem. „És az sem baj, hogy megmutattuk a kissé nagyképűen nyilatkozó tobagói kapitánynak, hogy jobbak vagyunk náluk.”

„Mondhatjuk könnyűnek a sikert, mert olyan ellenféllel találkoztunk, amelynek nem erőssége a nyitás, így nem tudtak minket megzavarni – értékelt később a mindig mosolygós Tálas. – A rengeteg rontással a malmunkra hajtották a vizet, igaz, mi is megtettük a magunkét: betartottuk az előzetesen megbeszélt taktikai utasításokat, különösen nyitásban. Pozitív a kezdés, érezhetően belaktuk a termet, megtapasztaltuk a hangulatot. Mondhatom, egyelőre szeretünk Mexikóban játszani.”

A csapat maradt a második meccs első két szettjére is, így ízelítőt kaphattak belőle, milyen, amikor több ezer lelkes mexikói hangorkánja sikerbe üldözi a házigazdát (Mexikó hátrányból 3:1-re győzött Ausztrália ellen). Magyar idő szerint vasárnap hajnalban az ausztrálok ellen kell bizonyítani.

NŐI RÖPLABDA, WORLD GRAND PRIX
3. CSOPORT, 1. KÖR. 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–TRINIDAD ÉS TOBAGO 3:0 (21, 20, 16)

Aguascalientes (Mexikó), 920 néző. Vezette: Hector Ortiz (Puerto Ricó-i), Fabian Carbajal (uruguayi)
Magyarország: Tálas 2, Dékány 1, Nagy 6, LILIOM 9, SZAKMÁRY 13, DOBI 9. Csere: Szpin (liberó), Soós 4, Pallag. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni
Trinidad és Tobago:
Ross 3, Thompson 6, JACK 9, Ramdin 6, Forde 1, Esdelle 6. Csere: Olton (liberó), Pierre 2, Steele 1, Sutherland, Davidson. Szövetségi kapitány: Francisco Cruz
Az eredmény alakulása: 1. játszma: 3:0, 5:4, 8:5, 11:11, 15:13, 17:17, 20:20. 2. játszma: 2:0, 7:7, 9:9, 12:14, 18:16, 21:18, 23:19. 3. játszma: 4:2, 8:4, 10:7, 13:8, 16:9, 20:13, 24:15.
MESTERMÉRLEG
Alberto Salomoni:
– Tudtuk, hogy az ellenfél fizikailag erős, ugyanakkor hajlamos arra, hogy sok hibát kövessen el. Bíztunk abban, hogyha azt játsszuk, amit tudunk, nyerünk. Minden elismerésem a lányoké, mert betartották a taktikai utasításokat. Lassan kezdtünk, néhány hibát elkövettünk, de aztán irányítottuk a játékot. Nem volt könnyű győzelem, hiszen itt egyetlen sikert sem adnak olcsón. Ismertük a trinidadiak gyengeségeit, ám azért szép pontokat is elértek. Nagyon boldog vagyok a győzelem miatt, viszont nincs idő belefeledkezni, hiszen holnap Ausztrália vár ránk.
Francisco Cruz:
– Rengeteg ki nem kényszerített hibát követtünk el, ezen a szinten ilyen teljesítménnyel gyakorlatilag az ellenfélnek ajándékoztuk a győzelmet. Sok minden összeesküdött a csapatom ellen: a lányaim lefagytak, túlságosan idegesek és izgatottak voltak. A feladónk nem tudta kivitelezni a játéktervünket.

A csoport másik mérkőzésén: Mexikó–Ausztrália 3:1

WORLD GRAND PRIX, 3. CSOPORT
A magyar válogatott programja

Aguascalientes, Mexikó
Július 9., 1.00: Magyarország–Ausztrália
Július 10., 3.00: Mexikó–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik