Női röpi: a csapatkapitány nélkül is hibátlanul zártak a mieink

Vágólapra másolva!
2017.07.17. 07:27
null
A magyar válogatott Venezuela ellen is remekelt (Fotó: FIVB)
Tökéletes mérleggel végzett az élen a magyar női röplabda-válogatott a World Grand Prix (harmadik vonal) alapszakaszában, hiszen az aguascalientesi torna után Caracasban is veretlen maradt, a záráson a házigazda Venezuelát múlta felül 3:0-ra. A csapat ismét lendületbe került, s készülhet az ausztráliai négyes döntőre.

 

Kapitányát veszítette a magyar női röplabda-válogatott Venezuelában. Nincs ok az ijedségre, semmi baj sem történt, pusztán – ahogyan azt tervezték – Liliom Rita esküvője miatt az utolsó, a házigazda elleni csoportmeccs előtt hazautazott Caracasból, így nélküle kellett legyőzni Venezuelát a World Grand Prix harmadik vonala csoportkörének zárásán. Maga Liliom az utolsó közös vacsoránál azzal köszönt el a társaktól, hogy akárhogyan is, de verjék meg a riválist, míg Alberto Salomoni az elutazás előtti búcsúzáskor jegyezte meg: a kapitányért is játszanak majd a záráson és a canberrai négyes döntőben.

Merthogy a válogatott öt sikerének köszönhetően az utolsó meccstől függetlenül biztossá tette helyét a nyolccsapatos mezőny élvonalában, azaz a fináléban. A szövetségi kapitány valamelyest tartott attól, hogy a legutóbbi két, könnyű mérkőzés után nehézséget okozhat a felspannolt házigazdák ellen pályára lépni. S mi tagadás, az első játszma kezdete tényleg kiélezett küzdelmet hozott, igaz, a hibáktól sem mentes játék után 8:7-es magyar vezetéskor érkezett az első technikai idő. Ezt követően a magyarok jutottak hárompontos előnyhöz (12:9), az ellenfél edzője rögvest időt is kért. Sokra nem ment vele, mert állandósult Dobi Edináék fölénye, akik 25:18-cal be is húzták az első szettet.

A szett utáni szünetben hangulatos show-t mutattak be a helyi táncoslányok, igaz, a melegítő cserejátékosokat nem a látvány, hanem a fényszórók villogása kápráztatta el.

A hazaiak a második játszmában sem találták igazán ellenszerét a sistergős magyar bombáknak, s bár a táncosok rendületlenül biztatták övéiket, a közönség többnyire némán volt kénytelen tűrni a zöld mezesek pontjait. Az előny csökkenésére reagálva (13:11) Salomoni kapitány időt kért, s hipp-hopp, 16:12-es fór birtokában érkezett a szett második technikai ideje. Ezt követően azonban kisebb megingás jött, s ezúttal a kapitány is ingerültebben igyekezett felrázni tanítványait. Sikerrel tette, 25:19-re a második szettet is megnyerte a magyar válogatott.

„LE A KALAPPAL ELŐTTÜNK!”

Szakmáry Gréta, a magyar válogatott legeredményesebb játékosa az alapszakaszban:

„Az első torna volt a nehezebb, és nagyon erős alapot adott erre a hétvégére, hogy azon háromból három meccset nyertünk meg. Bár szombaton Algéria ellen már kiharcoltuk a négyes döntőbe kerülést, nem adtuk alább, ismét nyerni akartunk. Nagyon jó érzés, hogy Venezuelát hazai közönsége előtt 3:0-ra megvertük. Büszke vagyok mindannyiunkra, hiszen az elmúlt két hétben kontinenseket jártunk meg, többórányi időátállással kellett megküzdenünk, szóval le a kalappal előttünk. Viszont nincs időnk mindezen gondolkodni, hiszen következik Ausztrália. Olyan szépen indultunk és meneteltünk eddig, hogy a teljesítményünk megkoronázása lenne a döntő megnyerése.”

A harmadik játszma nem indult jól, maratoni labdameneteket is nyerve 4:1-re elhúzott Venezuela, de aztán rossz nyitással megtörte saját lendületét a házigazda. A 4:4-es egyenlítés után felváltva vezettek a csapatok, egyik sem talált fogást a másikon, így kéz a kézben érkeztek meg a felvonás hajrájába. A legjobbkor, kevéssel a szett vége előtt a magyarok kerültek fölénybe, akik a harmadik mérkőzéslabdájukat kihasználva 25:23-mal a játszmát és a mérkőzést is megnyerték.

Mire kettőt pillantottunk, a helyi szervezők már lebontották a hálót, és szétkapcsolták az internetet – mintha örültek volna, kész, vége, letudták a tornát.

A magyarok pedig egészen feldobottak voltak a sikertől, hiszen a hat győzelemnek köszönhetően (az együttes mindkét saját tornáját – Aguascalientesben és Caracasban – is megnyerte) a World Grand Prix nyolc csapat alkotta mezőnyében az élen végzett. A saját két viadalán ugyancsak veretlen Franciaország a magyarokénál rosszabb pontszáma miatt a második, míg veresége ellenére Venezuela a canberrai négyes döntő harmadik résztvevője. Ugyan eredményei alapján Ausztrália nem kvalifikált volna a fináléba, házigazdaként pályára léphet, ráadásul megkapta az egyes sorszámot, azaz, akármilyen furcsa is, a két veretlen csapat találkozik a canberrai elődöntőben. A canberrai négyes döntő győztese jogot nyer arra, hogy induljon a sorozat 12 csapat alkotta második vonalában (csoportjában).

NŐI WORLD GRAND PRIX
3. CSOPORT, 2. KÖR. 3. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–VENEZUELA 3:0 (18, 19, 23)

Caracas (Venezuela), 2000 néző. V: Van Gompel (holland), Kitamura (japán)
Magyarország: Tálas 4, DOBI 10, Soós 8, Nagy E. 4, SZAKMÁRY 17, DÉKÁNY 11. Csere: Szpin 1 (liberó), Villám, Bleicher, Pekárik. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni
Venezuela: Melendez 9, Veloz, Glod 3, Serrano 3, Iriarte, Gonzalez 14. Csere: Ramirez, Bandres (liberók), Chirinos, Hidalgo 4, Medina Chacoa 10, Teran 2. Szövetségi kapitány: Iosvanny Chambers.
Az eredmény alakulása: 1. játszma:
0:2, 4:2, 8:7, 14:12, 16:13, 19:14, 22:16, 24:17. 2. játszma: 2:1, 8:5, 13:9, 16:12, 18:13, 19:17, 22:19. 3. játszma: 1:4, 4:4, 4:6, 7:7, 10:10, 13:12, 16:15, 16:18, 24:23
MESTERMÉRLEG

Alberto Salomoni:
– Az elszántság győzelme volt ez a mai, koncentráltak voltunk, a legfontosabb pontoknál jól játszottunk. A harmadik szettben ugyan visszajött Venezuela, és nyomás alá helyezett minket, de akkor is helyén volt a szívünk. Nem is baj, hogy kicsit nehezebb meccsel zártuk a tornát, mert az visszabillentett minket abba a ritmusba, amelyre Ausztráliában szükségünk lesz. Hatból hat meccset nyertünk, mit mondhatnék, hihetetlenül boldog vagyok, főleg a lányok miatt!
Iosvanny Chambers:
– Nagyon sajnálom, hogy a lelkes hazai közönség előtt nem tudtuk jobban megszorítani az erős magyar csapatot. Cserékkel igyekeztem frissíteni az együttest, és persze lehetőséget adni minél több játékosnak. A négyes döntőben nem lesz könnyű dolgunk, de igyekszünk megmutatni, hogy nem véletlenül jutottunk be a fináléba.

A csoport másik mérkőzésén: Mexikó–Algéria 3:0 (19, 20, 19)

A C3-as csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont (9:0), 2. Venezuela 6 (6:3), 3. Mexikó 3 (3:6), 4. Algéria 0 (0:9)

A D3-as csoport végeredménye: 1. Franciaország 8 (9:2), 2. Kamerun 3 (3:4), 3. Trinidad és Tobago 3 (3:4), 4. Ausztrália 1 (4:9)

Az alapszakasz végeredménye: 1. Magyarország 18 (18:1), 2. Franciaország 16 (18:5), 3. Venezuela 13 (14:6), 4. Mexikó 9 (9:11), 5. Kamerun 6 (7:10), 6. Ausztrália 4 (9:15), 7. Trinidad és Tobago 3 (4:13), 8. Algéria 0 (0:18)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik