Férfi röplabda NB I: kaposvári győzelemmel kezdődött a döntő

Vágólapra másolva!
2018.05.04. 20:43
A címvédő Kaposvár több mint kétórás mérkőzésen, öt szettben múlta felül vendégként a Kazincbarcikát a férfi röplabda NB I döntőjének első mérkőzésén.

 

 

Tizenkilencedik alkalommal a Kaposvár vagy negyedszer a Kazincbarcika? Ez a kérdés foglalkoztatta a sportág barátait a férfi röplabda bajnoki döntő első mérkőzése előtt. Az esélyek egyértelműen a Vegyész RC mellett szóltak, ugyanis a barcikaiak idei harminc mérkőzésüket egyaránt megnyerték! Ezt erősíthette, hogy a sárga-kékek a bajnokságban és a kupában is oda-vissza megverték Demeter György legénységét.

„Nagyon vigyázni kell a somogyiakkal, mert óriási rutinjuk van a döntőkkel kapcsolatban – figyelmeztetett a kezdés előtt a 22 éves Banai Máté, aki tagja lett a magyar válogatott 22-es keretének. – Eddig kétszer találkoztam velük fináléban, de a Kecskeméttel és a Kazincbarcikával is veszítettünk. Most itt az alkalom a javításra, itthon játszunk, és a lélektani előny is mellettünk szól.”

Az első játszmában jobbára két-három ponttal vezettek a kazincbarcikaiak, a somogyiak ekkor több nyitást is rontottak. Érdekes, hogy az első időkérésre 19:15-ös barcikai vezetésnél került sor, Demeter György ekkor látta elérkezettnek az időt néhány tanács megfogalmazására. Elkésett, csapata képtelen volt feltartóztatni az egyre jobban belelendülő házigazdákat, akik magabiztos játékkal gyűjtötték be a játszmát.

A folytatásban Nagy Péter hozta lendületbe a Kaposvárt. Fordult a kocka, a vendégek átvették a kezdeményezést. A Vegyész felvette a kesztyűt, igyekezett ellenfelét üldözőbe venni – kevés sikerrel. Kalmár Ákos több jó ütéssel és két remek blokkal erősítette sajátjait, közben hatpontosra hízott a felek közötti különbség. Jött azonban Mészáros Dömötör, aki jó nyitásokkal faragott a hátrányból (14:16), de a játszmavesztést nem tudta megakadályozni.

A harmadik játszma elején a vendégek több pontatlanságot is elkövettek, a hazai gárda Mészáros remek nyitásaival 8:4-re ugrott meg. A barcikaiak sokkal jobban koncentráltak minden pontra, az ütő Vlado Milev pedig szemre is tetszetős és rendkívül hatékony megoldásokkal jeleskedett. Nagy önbizalommal röplabdázott a Vegyész, amely könnyen hozta a szettet, és ezzel lépéselőnybe is került.

A negyedikben érthetetlen módon homokszem került a gépezetbe (8:15), és a brillírozó Nagy Pétert nem tudták feltartóztatni. A somogyi gárda higgadt, nyugodt, taktikus játékot nyújtott, míg a barcikaiak elbizonytalanodtak.

A mindent eldöntő ötödik játszmában drámai végjáték alakult ki. Hiába szerzett hárompontos előnyt a Vegyész, az idegek csatáját a vendégek bírták jobban, így megfosztották idei veretlenségétől a Kazincbarcikát, ráadásul lépéselőnybe is kerültek a fináléban.

FÉRFI RÖPLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
VEGYÉSZ RC-KAZINCBARCIKA–FINO KAPOSVÁR SE 2:3 (17, –21, 15, –19, –12)
Kazincbarcika, 400
néző. Vezette: Adler, Horváth M.
KAZINCBARCIKA: Páez 2, JUHÁSZ P. 10, Banai 13, Szabó D. 15, MILEV 14, MÉSZÁROS 17. Csere: Gebhardt Á., Dudás (liberók), Toronyai 1, Blázsovics 3, Árva 1, Kozsla. Edző: Daniel Oravec
KAPOSVÁR: KALMÁR 7, NAGY P. 24, Keen 3, BÖGÖLY 15, Horváth K. 5, Vajda 5. Csere: Pápai (liberó), NIKOLOV 7. Edző: Demeter György
Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:2, 11:7, 17:13, 21:16. 2. játszma: 2:4, 5:8, 8:14, 14:16, 18:22. 3. játszma: 4:2, 8:4, 15:6, 20:12. 4. játszma: 2:2, 5:7, 7:10, 8:15, 15:19. 5. játszma: 1:3, 7:5, 9:6, 10:12
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Kaposvár javára.
MESTERMÉRLEG
Daniel Oravec:
– Tipikusan olyan mérkőzés volt, mint a döntők első találkozója. Sajnos ezúttal nem játszottunk jól, a vendégek viszont azt hozták, amire képesek. Mi magunk alatt teljesítettünk, ezért megérdemelt a vendégek győzelme.
Demeter György: – Úgy gondolom, hogy mi jobban összeálltunk, mint a Kazincbarcika. A hazaiak óriási győzelmi sorozatból jöttek a döntőbe, mi pedig sok akadályt úgy vettünk, hogy a küzdeni tudásunknak köszönhetjük a sikert. Néha szerencsénk is volt, de kétségtelen, hogy erre az a csapat, amelyik nagyon akar, rászolgál. Megyünk tovább, semmi nem dőlt még el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik