Férfi röpi: borkóstolás és hajókázás a válogatott csapatépítőjén

Vágólapra másolva!
2020.07.17. 13:39
null
A 18 fős keret jelentős része csatlakozik a férfi röplabda-válogatott péntektől vasárnapig Balatonfüreden zajló csapatépítő programjához (A szerző fotója)
A 18 fős keret jelentős része csatlakozik a férfi röplabda-válogatott péntektől vasárnapig Balatonfüreden zajló csapatépítő programjához. Eldőlt, hogy a januári Eb-selejtező egyik tornáját Szombathelyen rendezik meg.

 

Faramuci helyzetben vannak a férfi röplabdázók – is –, hiszen normális esetben az Európa-bajnoki felkészülés kezdetéről tartottak volna sajtótájékoztatót Balatonfüreden, ám a koronavírus-járvány januárra halasztotta a kvalifikációt.

Így aztán a februárban hosszú távra, a 2023-as kontinensviadal selejtezőjéig, illetve kijutás esetén a torna végéig kinevezett Koch Róbert szövetségi kapitány csapatépítőre invitálta a tagokat Balatonfüredre, borkóstolás, kedvező időjárás esetén hajókázás és közös ebéd szerepel a programban. Néhányan nem jöhettek el, például kérdés, megérkezik-e az éppen Görögországból hazautazó Gergye Roland, míg Baróti Árpád már török klubcsapatával dolgozik.

„Az európai szövetségben, a CEV-ben sokat egyeztettünk a folytatásról, a csoportellenfelek egybehangzó véleménye alapján halasztották el az eredetileg augusztusra és szeptemberre tervezett selejtezőt” – elevenítette fel Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabdaszövetség főtitkára, hogy tornarendszerben tartják meg a kvalifikációt. Bár ismert volt, hogy hazánk az egyik esemény házigazdája lesz, újdonság, hogy a férfiak és nők viadalát is Szombathelyen tartják meg.

„Nagyon bízunk az Európa-bajnoki szereplés kivívásában” – tette hozzá Ludvig. Portugália, Fehéroroszország és Norvégia lesz az ellenfél.

„A tornarendszer teljesen más felkészülést igényel, ez hatással lesz a felkészülésre és az összeállításra is, amely ezért valószínűleg eltér az elképzelttől – fogalmazott Koch Róbert, így vélhetően megdől a még a kinevezésekor megemlített terv, hogy egy-két játékosra a posztjától eltérő szerepkörben számít, hogy a legerősebb csapat lehessen a pályán. – Bizonyos szempontból örülök a halasztásnak, hiszen így minden röplabdázó normális fizikai állapotban érkezik meg – legalábbis remélhetőleg, ketté kell választani a Magyarországon és külföldön szereplőket.”

Koch – aki várhatóan az általa elképzelt kerettel dolgozhat, azaz szinte mindenki igent mondott a meghívóra – jól ismeri Portugáliát és Fehéroroszországot is, míg hozzátette: „nagyképűség nélkül mondom, ha valamit keresni akarunk, akkor Norvégiáról nem is kell beszélnünk.”

Mint fogalmazott, nincs különbség játéktudásban, a mentalitáson, a csapatkohézión, az egymáshoz való viszonyokon kell dolgozni.

„Szövetségi kapitányként nem is a technikával kell elsősorban foglalkozni, hanem taktikailag és mentálisan is úgy felépíteni a játékosokat és a csapatot, hogy a tudásuk maximumát nyújtsák.”

A háromnapos csapatösszetartás alatt nem is terheli őket röplabdával, az a lényeg, hogy érezzék jól magukat és találkozzanak az új stáb tagjaival – a másodedző Dávid Zoltán, a Kecskemét trénere, korábbi válogatott röplabdázó lesz.

„Egyelőre az sem biztos, hogy elutazhatok Japánba, így még nem mélyültem el abban, hogy miként térek haza a felkészülésre – kezdte Pádár Krisztián, a válogatott játékosa, aki a következő idényben a Toray Arrows csapatát erősíti. – Meglátjuk, hogy alakul a japán bajnokság programja, amely nem igazodik az európai versenynaptárhoz, ám ha van reális megoldás, szeretnék hazatérni.”

A center Szabó Alpár, a válogatott kapitánya arról beszélt, hogy az együttesben mindig volt potenciál, de hiányzott valami, talán éppen a Koch által említett kohézió, ám pozitívan várja a selejtezőket. A feladó, Keen Cameron elmondta, nagyon örül a közös programnak, hiszen régen találkozott a társaival, és bízik abban, hogy a januári selejtezőkön a magyar játékosok képesek lesznek jól kisegíteni a topbajnokságokban szereplő rutinosabb társakat.

A válogatott várhatóan december közepén kezdi meg a felkészülést a selejtezőre, az első tornát január 8. és 10. között vívják Szombathelyen, majd a következő héten Portugáliába utaznak. A hét csoportgyőztes és az öt legjobb csoportmásodik jut el a lengyel, cseh, észt és finn rendezésű Eb-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik