SZABÓ GÁBOR 2018.08.18 00:21 Frissítve: 2018.08.18 00:22

Besurranó tolvaj – Szabó Gábor jegyzete

 

Még mielőtt kárt szenvednének az amúgy is érzékeny kétoldalú kapcsolatok a nagy internetes forrongásban, szögezzük le, hogy bár román játékvezető, Alin Mateizer vezette a magyar–macedón férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezőt, és a mieink szövetségi kapitánya, Bogdan Tanase is Romániából érkezett a kispadunkra, ők nem főszereplői a 3:2-es magyar vereséggel végződő találkozó bicskanyitogató jelenetének az ötödik szettben. A két főkolompos ugyanis a második játékvezető horvát Toni Ivkovic és persze a macedón feladó, Filip Deszpotovszki – aki amúgy a román Galati légiósa volt a legutóbbi szezonban…

 
„Óriási botrány; felháborító” – a szövetség közleménye

Dicsérhetnénk az első bírót alaposan megvezető feladót kifinomult ritmusérzékéért, amint éppen abban a pillanatban rántja meg alulról a hálót, amikor a bárányfelhők csendjéből, angyali magányban lecsapó Pádár Krisztián kezén „robban” a labda. Az a fajta precizitás ez, amelynek birtokában az izzadva koncentráló triangulumos a zeneszerző által megálmodott momentumban megüti a kis fém háromszöget, vagy – merthogy esetünk ennél fajsúlyosabb – az üstdobos a kottában jelölt módon hirtelen odapörköl a bőröknek.

Tényleg hihetetlen… A videón látható, amint Deszpotovszki a háló közepénél lesben állva figyeli az emelkedő Pádárt, láthatatlanná válva meghúzza a hálót, és már – mint aki ott sem volt – siet is ünnepelni a társakkal. Ahhoz a pofátlan besurranó tolvajhoz hasonlítanám, aki nem csap zajt, settenkedik, nagy rutinnal körbeszimatol, aztán elveszi a kedvenc játékszerünket, kisompolyog a házból, és már várja társa a kocsiban ülve, halkan járó motorral. A macedón derék „sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban (a második játékvezető egyik fontos feladata: végig koncentrálnia kell a háló közeli játék során a hibának minősülő hálóérintésre a sáncolóoldalon, a háló teljes szélességében…), hiszen kettejük között senki sem állt, mondhatnánk, Ivkovic kiváló látási viszonyok között tehette (volna) a dolgát.

Ehelyett cinkossá vált, az ártatlan Pádár „bűnös”, mert az ítélet szerint alkarjával ő ért a háló tetejéhez, a magyar válogatott meg szomorú vesztes. Nem szép dolog a tolvajlás, na… Követeljük vissza kedvenc játékszerünket!

2019.11.18 18:01:32

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A Vasas Óbuda edzője a tudása és a csapata mellett annyi babonában bízik, mint Rafael Nadal.

2019.09.02 08:50:41

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

A belga szakvezető még nem tudja, folytatja-e a munkát a magyar női röplabda-válogatott élén.

2019.08.28 21:19:23

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Bleicher Rékáék mindent megtettek a klasszis hollandok ellen – a búcsú szép volt, de továbbjutás nincs.

2019.08.28 17:46:18

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

Magyarországnak társrendezőként csupán matematikai esélye maradt nyolcaddöntőbe jutni.

2019.08.26 12:28:41

Röplabda PAPP BÁLINT, ROSKA EMESE BOGLÁRKA (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A továbbjutás szempontjából nehéz helyzetbe került a 74 perc alatt vereséget szenvedő női röpiválogatott.