SZABÓ GÁBOR 2018.08.18 00:21 Frissítve: 2018.08.18 00:22

Besurranó tolvaj – Szabó Gábor jegyzete

 

Még mielőtt kárt szenvednének az amúgy is érzékeny kétoldalú kapcsolatok a nagy internetes forrongásban, szögezzük le, hogy bár román játékvezető, Alin Mateizer vezette a magyar–macedón férfi röplabda Európa-bajnoki selejtezőt, és a mieink szövetségi kapitánya, Bogdan Tanase is Romániából érkezett a kispadunkra, ők nem főszereplői a 3:2-es magyar vereséggel végződő találkozó bicskanyitogató jelenetének az ötödik szettben. A két főkolompos ugyanis a második játékvezető horvát Toni Ivkovic és persze a macedón feladó, Filip Deszpotovszki – aki amúgy a román Galati légiósa volt a legutóbbi szezonban…

 
„Óriási botrány; felháborító” – a szövetség közleménye

Dicsérhetnénk az első bírót alaposan megvezető feladót kifinomult ritmusérzékéért, amint éppen abban a pillanatban rántja meg alulról a hálót, amikor a bárányfelhők csendjéből, angyali magányban lecsapó Pádár Krisztián kezén „robban” a labda. Az a fajta precizitás ez, amelynek birtokában az izzadva koncentráló triangulumos a zeneszerző által megálmodott momentumban megüti a kis fém háromszöget, vagy – merthogy esetünk ennél fajsúlyosabb – az üstdobos a kottában jelölt módon hirtelen odapörköl a bőröknek.

Tényleg hihetetlen… A videón látható, amint Deszpotovszki a háló közepénél lesben állva figyeli az emelkedő Pádárt, láthatatlanná válva meghúzza a hálót, és már – mint aki ott sem volt – siet is ünnepelni a társakkal. Ahhoz a pofátlan besurranó tolvajhoz hasonlítanám, aki nem csap zajt, settenkedik, nagy rutinnal körbeszimatol, aztán elveszi a kedvenc játékszerünket, kisompolyog a házból, és már várja társa a kocsiban ülve, halkan járó motorral. A macedón derék „sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban (a második játékvezető egyik fontos feladata: végig koncentrálnia kell a háló közeli játék során a hibának minősülő hálóérintésre a sáncolóoldalon, a háló teljes szélességében…), hiszen kettejük között senki sem állt, mondhatnánk, Ivkovic kiváló látási viszonyok között tehette (volna) a dolgát.

Ehelyett cinkossá vált, az ártatlan Pádár „bűnös”, mert az ítélet szerint alkarjával ő ért a háló tetejéhez, a magyar válogatott meg szomorú vesztes. Nem szép dolog a tolvajlás, na… Követeljük vissza kedvenc játékszerünket!

2019.03.07 23:37:26

Röplabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. „A hivatalnak packázásait” kivédeni nem tudó Oszuskánál a 2016–2017-es, a kiscsapatokkal kibabráló, lázálomszerű versenykiírás verte ki végképp a biztosítékot. Vette a kalapját. A Dág visszalépésével nem csupán egy röplabdabástya omlott le.

2019.01.07 14:32:57

Röplabda R. E. B.

A női röplabdakapitány úgy gondolja, tartania kell magát az ígéretéhez.

2019.01.06 13:07:02

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA, DÖMÖTÖR CSABA (fotó)

Első számú női röplabdázónk a válogatottal és egy olasz klubcsapatban is nagyot alkotna.

2018.08.18 00:12:17

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. „Sofőrje”, Ivkovic sporttárs talán össze is kacsintott vele a mágikus pillanatban.

2018.06.03 20:18:15

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Interjú a 90. életévét május 31-én betöltő Kotsis Attilánéval.