Évértékelő poszt (2. rész): A jövőre nézve!

Vágólapra másolva!
2015.06.13. 16:06
Miközben a strandkorlát "Van Persieket igazol", vagy a Milan "Ibrahimovicokat", a magyar válogatott képtelen csak nehezen képes legyőzni az elmúlt...
Miközben a strandkorlát "Van Persieket igazol", vagy a Milan "Ibrahimovicokat", a magyar válogatott képtelen csak nehezen képes legyőzni az elmúlt évtizedek leggyengébb finn válogatottját, mi megyünk tovább a kitaposott úton, és újabb évértékelő poszttal jelentkezünk.Miközben a strandkorlát "Van Persieket igazol", vagy a Milan "Ibrahimovicokat", a magyar válogatott képtelen csak nehezen képes legyőzni az elmúlt évtizedek leggyengébb finn válogatottját, mi megyünk tovább a kitaposott úton, és újabb évértékelő poszttal jelentkezünk.
Második felvonásunkban a jövő bizonyos kérdéseit próbáltuk blogger társaimmal átrágni. Hasonlóan az első részhez, itt is minden kérdést igyekszünk részletekbe menően megrágni. Totti menjen-e nyugdíjba? DDR-nek van-e helye a jövő Rómájában? Küldjék-e el Garcia-t a sunyiba? Legyen-e Ancelotti az edző? És még sok más izgalmas kérdés vár ránk! Amennyiben kedvetek támad, nyugodtan írjátok meg Ti is az álláspontotokat. Lássuk!
1. Garcia takarodjon, vagy maradjon?

Onedinkenedi1980: Jó kérdés… Ha már a szezon közben nem küldték el, amikor kellett volna, és az év végi félresikerült nyilatkozata után sem kötöttek útilaput a talpára én azt mondom most már maradjon még egy évet, és mutassa meg, hogy tényleg képes nyerni valamit a Romával és nem csak szövegelni, meg sopánkodni tud.

Nemvoktrendi: Én megtartottam volna, egészen a Palermo előtti sajtótájékoztatójáig. Ott viszont lefikázta a klubot, a játékosait (ebben mondjuk szerintem részben igaza volt), a szurkolókat és gyakorlatilag előre feladta a következő bajnokságot. Hova vezethet az, hogy egy edző, hónapokkal a bajnokság kezdete előtt, bejelenti, hogy nincs esélyünk? Mindezt két második hely után! Hogyan fogja majd motiválni a játékosait? Miért jönnének új focisták a Rómába? Mi szurkolók, miben reménykedjünk? De a legfontosabb kérdés, miért mondta ezeket a dolgokat, mik lehetnek a szándékai? Szóval most már azt mondom, hogy menjen vissza a France-ba.

Szentesijanos: Véleményem szerint le kellett volna mondjon az EL kiesést követően. Ezt nem tette meg, ráadásul a tulajdonosi kör is kiállt mellette. Ebből én arra következtetek, hogy a jövőt is a francia trénerrel képzelik el az amerikai-olasz vezetők. Hogy ez jó-e az AS Romára nézve, ma még nehéz megmondani. Az idő múlásával, mondjuk tíz éves távolból már csak arra fogunk élénken emlékezni, hogy kétszer egymás után BL főtáblára kormányozta szeretett csapatunkat. Meg arra, hogy az „örök ezüstérem” fóbiát ő sem tudta megtörni. Ha én döntenék, biztosan igazolnék egy top 10-es edzőt, pénzt és verejtéket nem sajnálva. Például Ancelottit.

Aleram: Maradjon. Előröl kéne kezdeni mindent, van egy óriási szerződése, egyszer már bizonyított, reméljük, hogy az idei szezonban nem (csak) ő hibázott, és ha igen, akkor meg tanult belőle, és jobb edző lesz.

2. Ha takarodjon, ki jöjjön a helyére?

O: Amennyiben Rudinak mégis takarodnia kéne, akkor én Spallettire és a “Magica Roma” 2.0-ra szavaznék. Persze ha Ancelotti meggondolná magát és rájönne végre, hogy elérkezett az idő, hogy a Romából faragjon igazi bajnok csapatot akkor neki sem mondanám, hogy inkább húzzon el Milánóba.

N: Nagy pofám volt az imént, amikor kritizáltam Garciát, de őszintén szólva nincsenek nagy illúzióim egy esetleges utóddal kapcsolatban és csak a szokásos nevek jutnak az eszembe:

1. Ancelotti, nehéz ügy, hogy azt ne mondjam lehetetlen, azt mondta pihenni fog, meg ott a Milan is. De hátha kedve támad diszkontáron nosztalgiázni Rómában. Az eredményei beszélnek helyette. Többször mondta, hogy egyszer szívesen edzené a Rómát, mikor ha nem most?

2. Spalletti, állítólag mostanában fog lejárni a szerződése a Zenittel. Olaszországban az a mondás járja a visszatérő edzőkkel kapcsolatban, hogy olyanok, mint a felmelegített leves, sosem olyan finom mint a friss. De talán a "kopasz" most valamivel többet költhetne, mint a Sensi éra alatt.

3. Montella, ő is nehéz ügy. Jöjjön el Rómába és mutassa meg mire képes, mit tanult az elmúlt négy évben. Nekem többször is nagyon tetszett, ahogy az elmúlt két évben a Fiorentina játszott. A dologhoz hozzátartozik, hogy Spalletti állítólag pont a Fiorentinával tárgyalt.

Sz: Ancelotti. Esetleg Klopp.

A: Én csak Montella-ra cserélném le. Jó persze, ha Ancelotti ott könyörögne az ajtóban akkor ő is jöhetne, de ő sajnos nem látom reálisnak, hogy őt megszerezzük.

3. Melyik játékos menjen? Melyik játékos maradjon?

O: Tőlem a fél keret elhúzhatna a fenébe Cole mesterrel az élen. Akit megtartanék az Ninja, Totti, egy egészséges Strootman, Castan, Benati(ja már nincs itt…) Iturbe, a padra Manolas, De Rossi. Tudom, hogy erős amit irtam, de a többiek mind mehetnének a levesbe, és minőségibb játékosokat kéne hozni helyettük, ha Pallotta tényleg szeretne valami nagyobb dolgot elérni a Romával, mint a második hely.

N: Cole menjen, Manolas maradjon. Több játékosról beszélünk? Mert akkor, ha jó az ajánlat, nyugodtan pénzzé lehet tenni bárkit, senkit sem siratnék meg, kivéve Florenzit, Manolast és Nainggolant.

Sz: Nehéz kérdés, mivel a játékosok fejében nem láthatunk bele. Az a játékos, aki másik klub ajánlatán gondolkodik, vagy a pénz jobban motiválja, mint az AS Roma ügye, az menjen nyugodtan. Totál felesleges alulmotivált játékosok még egy évre, félévre megtartani. Így konkrétumokat nem írnék. Én mindenképpen megtartanám Ibarbot és Nainggolant. De két kiemelkedően piacképes középpályása van a csapatnak, ez pedig Pjanic és Nainggolan, közülük véleményem szerint az egyiket elveszíti majd az AS Roma.

A: Cole mindenképp, Skorupski, meg gondolom még pár fiatal kölcsönbe, ha jó pénzt kapunk érte akkor Gervinho (15 körül), sőt még Pjanic (azért őt 35-40 alatt nem engedném el) is. Doumbia nálam csak akkor, ha nem jövünk ki vele mínuszban, amúgy adnék neki esélyt. Igazából Astori, meg Mbiwa közül eléggé felesleges legalább az egyik, de egyiket sem siratnám meg. Aki biztosan maradjon, az Iturbe. Én Ljaljic-ot sem küldeném el, persze Ninja megszerzése is fontos, de remélem most nem kell felsorolnom minden jó/ígéretes játékosunkat. Manolas még olyan, aki értékes, a többiek vagy öregek, vagy fiatalok ahhoz, hogy nagyon "mozogjanak" ezen a piacon.

4. Totti menjen nyugdíjba vagy sem?

O: Persze! Majd ha már elfelejt teljesen futballozni, és megtaláljuk a méltó utódját. Totti olyan mint Róma. Örök!

N: A kezdőbe egyre kevésbé fog beférni, idén sajnos már többször érződött a kora. De még úgyis van egy év a szerződéséből, majd utána eldönti, hogy mit szeretne. Mindenesetre Totti örökre a "Capitano" marad, az ideális romanista megtestesítője, aki ráadásul semmilyen anyagi terhet nem jelent a klubnak, sőt, a neve több bevételt hoz, mint amennyibe a fizetése kerül.

Sz: Totti egy intézmény az olasz fővárosban, szinte biztos, hogy maga dönt a sorsáról. Ettől függetlenül az idei kiírásban mutatott játékát még szívesen elnézegetem jövőre is. Persze, ehhez ilyen elszánt Totti kell. Azért voltak már jóval gyengébb évei is, amikor nyugdíjba kívántam volna küldeni én is. Az idei Totti nyugodtan maradhat még egy évet.

A: Természetesen ne! Láttuk idén is, hogy még mindig milyen rengeteget hozzá tud tenni a játékhoz, bár okosan kell bánni vele. Nem szabad túlterhelni, mert akkor elfárad, és ha formán kívül játszik, akkor is tőle várjuk a csodát, ami szerintem visszahúzza a csapatot.

5. Ha elmegy De Rossi, miért nem marasztalta a klub, jobb lesz e így?

O: Ha elmegy, akkor egyértelmüen a fizetése miatt nem fogják már marasztalni szerintem. Én nagyon szeretem DDR-t, de szerintem egy egészséges Strootman már jobb alternativát kinálna nála.

N: De Rossi, a karrierje során, többek között elhajtotta a Manchester Unitedot, a Real Madridot, a Manchester City-t és az Anzhit, hogy az ő Rómájában maradhasson. Jelenleg túl van fizetve, de vele is ugyanaz a helyzet, mint Tottival: döntse el ő, hogy mit szeretne. Szerintem ha úgy érzi, hogy hasznos a Rómának, akkor úgyis maradni fog. Ha meg menni akar, például mert tényleg az USA-ba vágyik, akkor hadd menjen, kiérdemelte, hogy elengedjék.

Sz: Véleményem szerint nem megy el DDR. És ez így helyes!

A: Biztos nem fog elmenni idén, de már érik az Amerikába költözése, de én úgy vagyok vele, hogy ha menni akar, akkor köszönünk mindent, megérdemli, hogy teljesítse régi vágyát, nem tartozik semmivel Roma-nak, mert ő mindent megtett, és még többet is.

6. Milyen ifisták kerüljenek játék közelbe?

O: Hazudnék ha azt mondanám, hogy naprakész vagyok az ifi csapatunk játékos állományából, így csak Verdé-t említeném meg, abból amit idén láttam belőle ígéretes játékosnak tartom.

N: Kerüljenek ifisták játék közelbe? Nem hiszek abban, hogy bizonyos szint felett, tinikkel bármi érdekeset lehetne nyerni, tapasztalatokon kívül. Nem arról van szó, hogy nem kéne szerepeltetni őket, szerintem többet is mint az elmúlt szezonban, különben sose lesz belőlük semmi, de nem is várok tőlük nagy csodákat. Valójában nem nagyon ismerem őket, de Verde összességében nem okozott csalódást, Barbát az Empoliból behívták az U-21-es válogatottba (neki a fele a Rómáé) és Sanabriáról csodákat regéltek a médiában. Sanabria egyébként állítólag már közölte, hogy vagy játszatják, vagy inkább el akar menni máshova...

Sz: Verde. A szezon legkellemesebb meglepetése volt a srác. Minden pályán töltött percét örömmel néztem. Rajta kívül nehéz lenne mást kiemelni.

A: Nyilván Verde mostanában a legnagyobb név ilyen téren, nem is véletlen persze, de az ifjúsági BL meccseket elnézve nagyon sok jó játékosunk van most az utánpótlásban, akikből jó lenne, ha lenne valami. Pár név csak: Marchegiani, Calabresi, Capradossi, Ndoj, Machin, Pellegrini, Di Livio, Vestenicky, Di Mariano, Sanabria. Igen ez majdnem egy teljes csapat, de amilyen jó eredményeket érnek el, megérdemlik legalább az említést.

7. Melyik posztra kéne igazolni?

O: Minden posztra! A sallangot kiszórni, és jöjjenek a minőségi játékosok! :)

N: Gyakorlatilag mindenhová: a védelembe, a középpályára és a csatársorba. A védelembe kéne minimum egy bal bekk, feltéve, hogy visszajön Romagnoli, Castan jövőre hozza a betegsége előtti formáját és kinevezzük Florenzit a jobb szélre kezdőnek. Előre kéne egy legalább 15 gólos csatár. Még a középpályára is kéne valaki, lehet, hogy ha mindenkit megtartunk és Pjanicot picit feljebb tolják, meg Strootman meggyógyul, akkor ott jók vagyunk így is, de ez mind a "ha" kategória. A legfontosabb a bal szélső lenne, meg a gólvágó.

Sz: Igazából a csapat bármely részére ráférne az erősítés. Kapust mindenképpen kellene már a nyáron igazolni. A védelem szélére szintén el tudok képzelni gyors, ifjú titánokat, akik a labdával sincsenek rossz viszonyban. Talán a középpálya a legerősebb része a mostani Romanak, így oda csak távozás esetén igazolnék. Míg elől folyton léteznek jobb és jobb megoldások. Ettől függetlenül létszámban megvan ott is a csapat, egyértelműen a minőségen kellene emelni.

A: Kapus, és szélső védő szerintem a legfontosabb. Ez 3 játékos, és mind a kezdőbe kéne. Ezen kívül a középpályán kell bővíteni a keretet, (főleg támadó szellemű játékos hiányzik) elöl meg valahogy meg kell oldani a problémákat. (egy jó befejező, vagy kitalálni valami újat)

8. Ha csak egy játékost igazolhatnál jövőre, ki lenne az (a realitás talaján maradva)?

O: Én egy minden sérülésektől mentes, jó formában lévő Strootmant szeretnék csak látni, és akkor komoly baj már nem lehet. De ha tényleg kívánhatnék egyet attól a bizonyos aranyhaltól akkor az a PSG játékosa Pastore lenne, ki nem találjátok kinek a helyére! :)

N: Előbb azt mondtam, hogy egy gólvágó kéne, akkor talán meg kéne venni Dzekót, sokat keres, viszont most pont eladó.

Sz: Ez egy nagyon nehéz kérdés, leginkább egy gól érzékeny, harmincas évei előtt járó de már sokat tapasztalt csatárt választanék, aki talán Higuian lenne.

A: Cuadrado. Sajnos mostanában inkább olyan hírek vannak, hogy Mourinho megtartaná, de nem hinném, hogy valaha is jól fog neki menni, hogy Angliában, pedig ő lett a kedvenc játékosom az elmúlt években. Szinte minden poszton bevethető, hasznos, látványos, és szórakoztató focit játszik, ennek ellenére szerintem viszonylag olcsón megszerezhetnénk. (főleg, akkor beleférne, ha csak őt vennénk meg)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik