Végre véget ért az elátkozott szezon!

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2015.06.01. 15:06
Tegnap a Roma, a Stadio Olimpicoban,  kikapott 2-1-re a Palermotól, az olasz bajnokság utolsó fordulójában és ezzel hivatalosan is véget ért a...

Tegnap a Roma, a Stadio Olimpicoban, kikapott 2-1-re a Palermotól, az olasz bajnokság utolsó fordulójában és ezzel hivatalosan is véget ért a 2014/15-ös szezon a Roma számára.

A Roma játékosai a gyerekeikkel

De a Roma szezonja csak hivatalosan ért véget tegnap, valójában már hétfőn véget ért, miután a Roma legyőzte a Laziót a fővárosi derbin és ezzel matematikailag bebiztosította a második helyet és a jövő évi BL részvételt, az evvel járó presztízzsel és anyagi juttatásokkal együtt.

Erre a meccsre a Roma, egy eufemizmussal élve, egyáltalán nem erőltette meg magát! Valójában az egész egy nyári barátságos meccsre emlékeztetett, a gyakorlatban az is volt. Ez azonnal nyilvánvaló lesz, ha ránézünk a Roma összeállítására:

ROMA (4-3-3): Skorupski; Florenzi, Spolli, Astori, Balzaretti; Paredes (36'Nainggolan), De Rossi, Uçan; Ljajic (52'Pjanic), Doumbia (69'Iturbe), Totti

A Palermo pedig így állt fel:

PALERMO (3-5-2): Sorrentino; Vitiello, G. Gonzalez, Terzi; Quaison, Jajalo (78'Rispoli), Maresca, Chochev (64'Della Rocca), Lazaar (59'Emerson); Vazquez, Belotti.

A szabályok elméletileg kimondják, hogy minden csapatnak a rendelkezésre álló legjobb összeállításával kell pályára lépnie, hát a Roma legjobb összeállításában tegnap helyet kapott Paredes, Ucan, Spolli, Balzaretti, Skorupski... Mondjuk a Palermo edzőfaló elnöke, a híres Zamparini elnök úr is megmondta, hogy "Jelenleg a Palermo legjobb összeállításában Dybala nem játszik, mert a Palermónak most az a legjobb ha nem sérül le, különben nem tudnám eladni." És tényleg, a Juve vadiúj csatára is a kispadról figyelte az "izgalmas összecsapást".

A Capitano 299-ik gólja. A legenda folytatódik!

A meccsre talán nem is kell sok szót vesztegetni, sok szempontból hűen tükrözte az elmúlt szezonunk második felét. A Palermo a 35-ik percben megszerezte a vezetést Vazquez tizenegyes góljával, Totti kiegyenlített a 86-ik percben (ez volt a karrierje 299-ik gólja), majd a 94-ik percben Belotti megcsúfolta a Rómát és megszerezte a Palermo győztes találatát. A bíró le is fújta a meccset, közben a Roma játékosai elkezdték ünnepelni magukat, a nézők pedig csalódottan elhagyták az Olimpicót.

Nincs sok értelme taktikailag elemezni a mérkőzést, a játékosok láthatóan már inkább azzal voltak elfoglalva, hogy hol fognak nyaralni. Mindenesetre láthattunk néhány játékost, akik a szezon közben kevés lehetőséget kaptak és most talán az is egyértelmű, hogy miért.

Spolli a meccs negatív hőse lett a Palermo tizenegyesénél, amikor a testére lőtt labda a kinyújtott kezére pattant, amúgy lassú és ügyetlen volt, de nem is lehetett másra számítani, tekintve, hogy január óta nem játszott.

Paredes értékelhetetlen és megmagyarázhatatlan volt. Ucan nem is lett volna rossz, ha azt nézzük, hogy viszonylag pontosan és szépen játszott a támadó fázisban, viszont a védekezéssel hadilábon áll.

Skorupskinak volt egy csodálatos védése és összességében is jól játszott. Azt pletykálják, hogy jövőre kölcsön lesz adva valahova, hogy játékperceket és tapasztalatot gyűjtsön. Reméljük a legjobbakat.

Balzaretti meggyógyult és amikor nála volt a labda nem is volt rossz, állítólag még nem akar visszavonulni. Én a magam részéről azért nagyon remélem, hogy a Roma jövőre nem vele akarja megoldani a balszélső kérdését.

Összességében sajnos az egész Roma kritikán aluli teljesítményt nyújtott, a kivétel az öreg Totti volt, aki mesteri gólt szerzett, valamint Nainggolan és Pjanic, akiknek a beállásuk után sikerült egy kis életet lehelni a Roma amúgy szinte teljesen halott játékába.

Nainggolan, a meccs és a szezon legjobb játékosa.

Emlékezzünk meg röviden Nasca bíró úrról is, aki rendesen belerondított a meccsbe, főleg a mi szempontunkból nézve. Nem adott meg két tizenegyest a Rómának, mindkettő kezezésért járt volna, elnézett egy harmadik kezezést a tizenhatos határvonalán és nem vette észre, hogy Belotti lesen volt a Palermo második góljánál. Nasca bíró úr egy veterán, aki eddig alapvetően a másodosztályban vezetett meccseket, most már azt is értjük, hogy miért.

Tény, hogy a meccsnek az égadta világon semmi jelentősége nem volt, de azért nem ez volt a legjobb módja, hogy a csapat elbúcsúzzon a közönségétől, főleg ha arra gondolunk, hogyan teljesítettek az elmúlt szezon második felében. Arról meg ne is beszéljünk, hogy egy "nagy csapat" még egy barátságos meccsen sem engedhetné meg magának ezt a tempót, pláne nem egy bajnoki meccsen.

Valójában természetesen már senkit sem érdekelt ez a meccs, mindenki a hétfői derbit ünnepelné, ha Garcia mester nem tette volna tönkre az ünnepi hangulatot, a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón tett nyilatkozataival.

Meccs utáni ünneplés. A Roma két kapitánya és a kis Olivia De Rossi a papája karjában.

Azon kevesek kedvéért, akik esetleg még nem hallották az edzőnk nyilatkozatait, Garcia mester többek között azt mondta, hogy "A Roma nincs egy kategóriában a Juventusszal... Jövőre sem lesz vele egy kategóriában, valószínűleg nőni fog a különbség... A Rómának nincs esélye a bajnoki címre... A klub ennél többet nem tud biztosítani... A Roma az ötödik gazdasági szereplő Olaszországban... A klubnak el kell majd adnia valakit, ha igazolni szeretne..."

Volt mondanivalója a szurkolókról is, akik szerinte nagyon intelligensek, ezt többször is kihangsúlyozta, de nem szurkoltak a Rómának amikor nem ment a játék, szerinte a sajtó túlzott kritikái miatt és szerinte nem nehéz akkor szurkolni, amikor megy a csapatnak, akkor kell szurkolni, amikor nem megy. A játékosai pedig szerinte "csodálatos emberek és focisták", mondja mindezt annak ellenére, hogy szerinte nincsenek egy kategóriában a Juventus játékosaival.

Ezek után a Roma közeli médiában elszabadult a pokol, sokan biztosra vették a francia távozását a Roma kispadjáról, mások egyenesen elkezdték követelni az edző leváltását. Tegnap aztán Sabatini is nyilatkozott: "Garcia marad, csak az összefoglaló beszédét rontotta el egy kicsit." Kicsit nagyon mondanám én. Sabatini azt is mondta, hogy "ez nem baj, mi egy demokratikus klub vagyunk." Félve teszem fel a kérdést, de jó az nekünk, hogy mi egy demokratikus klub vagyunk, ahol mindenki össze-vissza beszélhet hülyeségeket?

Garcia mester ismét nyilatkozott a meccs után, itt már magyarázkodott, hogy ő tulajdonképpen a klubot akarta védeni a nyilatkozataival, mindenről a gonosz sajtó tehet megint, mert a kontextusból kiragadva idézte őt és nem közöltek le mindent, amit mondott. Illetve Garcia mester magára vállalta a Palermo elleni fiaskót is, mert "ha egy csapatban vannak olyan srácok, akik szívvel lélekkel támogatják a csapattársaikat, akkor is amikor ők nem játszanak, a legkevesebb, hogy kapnak egy lehetőséget." Tehát úgy vállalta magára a felelősséget, hogy ő nem tehet semmiről, neki játszatnia kellett ezeket a "falábú cseréket". Gratulálok!

Garcia mester tegnap a megszokottnál jóval idegesebbnek tűnt.

Most ott tartunk, hogy a Roma vezetősége csütörtökön fog találkozni Pallotta elnök úrral Londonban, hogy megbeszéljék a következő szezon stratégiáit. Erre a találkozóra állítólag Garcia nem is lett volna hivatalos, de a sajtótájékoztatójával meghívta saját magát, mondhatnánk ő lesz a főszereplő.

Eddig viszonylag biztosak lehettünk benne, hogy Garcia lesz jövőre is a Roma kispadján, pláne a sikeres derbi után, de az utolsó megnyilvánulásai nagyon komoly kérdéseket vetnek fel a francia mester elkötelezettségével és motiváltságával kapcsolatban.

A lényeg, hogy nagyon kevés ideig örülhettünk a derbinek és a BL szereplésnek, most ahelyett, hogy a potenciális erősítéseken tanakodnánk, izgulhatunk azon, hogy ki lesz az edzőnk és ha maradna Garcia mester, mire is számíthatunk tőle jövőre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik