Roma-Genoa elé

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2015.12.19. 14:12
Karácsony előtt még van egy fellépése kedvenc csapatunknak, az ellenfél a Genoa, Olaszország egyik legrégibb és legpatinásabb egyesülete. Valójában...

Karácsony előtt még van egy fellépése kedvenc csapatunknak, az ellenfél a Genoa, Olaszország egyik legrégibb és legpatinásabb egyesülete.

Valójában ez lehetne a "nyomorultak rangadója" is, a piros sarokban az eredményválságban lévő Roma, ahol a csapat a barcelonai fiaskó óta elfelejtett gólt szerezni és ahol az olasz kupából való kiesés után, a sajtó meg a szurkolók szerint jelenleg a legnagyobb kérdés, hogy ki legyen az új edző Rudi Garcia helyett.

A kék sarokban a nem kevésbé válságban lévő Genoa, két pontra a kieső zónától, zsinórban négy vereséggel a hátuk mögött, köztük egy "izgalmas" kieséssel az olasz kupából, hosszabbításban a harmadosztályú Alessandria ellen.

Ha Garcia alatt inog a kispad, Gasperini se lehet nyugodtabb, kicsivel se. A Genoanál valójában már a tavalyi szezonban elkezdődtek a gondok, amikor kiharcolták azt indulás jogát az EL-ben, de nem kapták meg az UEFA licencet, egy azóta is megmagyarázhatatlan adminisztratív tévedés miatt. A nyáron távoztak Bertolacci, Iago Falque meg Niang és a pótlásukra szerződtetett játékosok eddig nem álltak a helyzet magaslatán. A teljesítmény pont a széleken volt a legrosszabb, ahol pedig Gasperini mester csapatai hagyományosan a legjobban szeretnek játszani. A tavaly kimondottan jól szereplő Perotti is, az idén csak árnyéka önmagának és az új érkezők közül eddig egyedül az 5 gólos Pavoletti vált be. De pontosan tudjuk, hogy az elvárásokhoz képest a Roma sincs jobb helyzetben és az esetleges vesztes csapat számára a karácsonyi szünet minden bizonnyal szörnyű lesz.

Gasperini mester sem vidám

Gasperini mester csapata valószínűleg 3-4-3-at fog játszani, nem lesz ott Pavoletti és Perotti mindketten összeszedtek egy kiállítást, mindketten könyöklésért. Nem lesz ott a mi "néhai" Burdissónk se, aki épp egy dupla bordatörésből próbál felgyógyulni.

Aki viszont ott lesz, az a görög Tachtsidis (tudom, hogy magyarul nem így kéne írni, de nem érdekel, nközi. sajtóban használt angol írásmód és különben is helyesen így írják: Παναγιώτης Ταχτσίδης), a mi egykori Taxink, akit a romanista szurkolók csak a nem túl szeretetteljes "görög szobor" becenéven emlegettek, így utalva a középpályás legendás agilitására. Taxi, Taxi, Taxi... Mostanában többször az eszembe jutott, valahányszor rosszul játszott a Roma mindig arra gondoltam, hogy "azért lehetne rosszabb is, például itt lehetne még a Taxi is..." Szóval minimum egy gólt fog rúgni nekünk, vagy kioszt egy gólpasszt, vagy lesz egy mentése a gólvonalról...

A Capitano sajnos csak januárban fog visszatérni, most sem lehet ott.

De komolyra fordítva, már amennyire lehetséges az adott körülmények között, itt egy kezdő a Genoanak (3-4-3): Perin; Izzo, De Maio, Ansaldi; Diogo Figueiras, Rincon, Tachtsidis, Laxalt; Lazovic, Gakpe, Pandev.

És nálunk mi van? Nálunk tombol az abszolút nihilizmus, a csapat környékéről olyan hangulat szivárog, mintha már kiestek volna a harmadosztályba és már csak a halottkémet várnák, hogy elvigyék a csapat hulláját. A Roma kapcsán már nem Gervinhoról, Pjanicról, vagy Dzekoról beszélnek, hanem Spallettiről, Lippiről, Panucciról, Bielsaról... Azért van szó játékosokról is, állítólag Iturbe megy a Watfordba, ha igaz csak részleteket kell tisztázni. Közben meg december 27-re ígérik "Gerson legújabb eljövetelét", a fiatal brazil eddig kölcsönbe volt korábbi csapatánál, a Fluminensenél, most már teljesen a miénk lesz. Hű de jó lesz! Elnézést, de mostanában könnyű engedni az uralkodó szkepticizmusnak.

Állítólag megy Angliába

És Garcia? Garcia egyenlőre kézzel-lábbal kapaszkodik a székébe és az évi 2,8 milliós fizetésébe. Egyébként hogy van az, hogy nálunk amikor megdőlni látszik egy edző, annak mindig éppen van még 2-3 év szerződése? Már egy ideje nem hiszem el, hogy nincs valami felsőbbrendű hatalom, amelyik a mi kárunkra szórakozik.

Tegyünk úgy, mintha a Roma kapcsán még érdekelne valakit a foci és beszéljünk a mieink összeállításáról. A legjobb hír, hogy Gervinho meggyógyult és többen a kezdőbe jósolják. Aki sérült a szokásos nevek mellett az Torosidis és állítólag Keita sincs jól. Az idén látottak alapján egyikük sem hiányozna igazán.

Valószínűleg nagyrészt a szerdai kupameccs "hősei" fognak megint pályára lépni, az előzetes tippek szerint két nagy kérdés van, egyrészt ki fog elől szerepelni Gervinho, Falque és Salah közül, másrészt ki lesz Manolas párja a védelemben, Rüdiger vagy Castan?

Fentiek alapján ez lehet a Roma kezdője: 4-3-3 Szczesny; Florenzi, Rüdiger, Manolas, Digne; Nainggolan, De Rossi, Pjanic; Gervinho, Dzeko, Salah.

Ő viszont állítólag jól van

Elméletileg a Roma lenne az esélyes, nem is lenne kérdés, szinte minden szempontból jobb csapatnak tűnik a Genoánál. Mi szól mégis a Genoa mellett? A Roma! És a Roma mostani formája, meg a csapat körül uralkodó hangulat. Ha a Roma elkezd esni, akkor mindig óriásit esik, minél magasabbról zuhan, annál mélyebben szokott megállni és a Genoa utoljára 1990-ben tudott nyerni az Olimpicoban. Mi lenne stílszerűbb ennek a mostani Rómának a számára, mint hogy kikapjon a Genoától és megszakadjon egy 25 éve tartó veretlenségi rekord? Ráadásul érkezik a Roma "régi nagy barátja", a "rokonszenves" Goran Pandev. Milyen remek forgatókönyv lenne, egy Genoa győzelem, a "szeretetre méltó" Pandev, vagy a derék Tachtsidis góljával? Csak mert jönnek az ünnepek, közeleg az évvége és az idén még korántsem szenvedtek eleget a romanista szurkolók.

Mindenesetre marad a lényeg, vasárnap délután 3-kor Roma-Genoa (élő közvetítés a Digisport 3-on) és forza Roma mindig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik