Roma B

2625742 26257422625742 2625742
Vágólapra másolva!
2015.12.28. 21:12
Korábban már írtam csapatunk fiatal játékosairól, akik vagy az utánpótlásban, vagy kölcsönben szerepelnek, most megint vessünk rájuk egy pillantást....

Korábban már írtam csapatunk fiatal játékosairól, akik vagy az utánpótlásban, vagy kölcsönben szerepelnek, most megint vessünk rájuk egy pillantást. A Primavera-ban nincsen sok változás, róluk is lesz egy rövidebb helyzetjelentés, de a lényeg most egy épzeletbeli Roma B csapat, avagy ha lenne egy fiókcsapata a farkasoknak (legyen az a Serie B-ben, vagy Lengyelországban), az hogy nézne ki?

A Primavera megint Orlandóban telel. Az ilyen túráknak (Toronto, Orlando, Dél-Afrika-Vitnám) eddig mindig pozitív visszhangjuk volt.

Amikor legutóbb írtam róluk inkább a csapat bemutatása volt a cél, de mivel ez azóta nem változott, nézzük meg, hogy milyen eredményeket értek el. Igazából két fronton küzd a csapat az ifjúsági BL-ben, és a bajnokságban (van még egy kupa is ami annyira nem fontos, ott a 16 között kiverték az Atalantát, január 9-én pedig jöhet az Inter). Mind a kettőben jól állnak, hiszen a Youth League-ben továbbjutottak, a Primavera csoportjukat pedig vezetik. Utóbbiban a téli szünet előtt a listavezető Frosinone-t verték 2-0-ra, míg a második, Empoli bukott, így csoportelsőként focizgathatnak Floridában. A YL (de hülyén néz ki így) továbbjutás nehézkesebb volt: két 0-0 után (Barca, BATE) kikaptak Németországban, viszont Rómában ötöt gurítottak az ifjú gyógyszergyáriaknak. Barcelonában Ponce egy félidő alatt felhozta a 3 gólos hátrányt (2 gól, egy kiharcolt büntető) majd itthon az ultrák előtt 3-0-ra intézték el az ifjú traktorosokat, miközben a másik pályán a Barcelona volt szíves nyerni, ezzel 1 ponttal a németek előtt, de továbbment a csapat.Itt a kibővített mezőnyben most Play-off-ot kell majd játszani, Salzburgban, az ifjú energiaitalosok ellen. Reméljük legalább addig eljut az idei csapat, mint tavaly!

Na de kezdjük a lényeget, jöhet a képzeletbeli Roma B bemutatása:

Pad: Svadkauskas, Somma, Capradossi, Matteo Ricci, Verde, Moscardelli, Sanabria edző: Zdenek Zeman

Az én képzeletemben legalábbis valahogy így nézne ki most a fiókcsapatunk, bár akkor biztos lenne egy kicsit bővebb keret. Az edzőt meg azért választottam mert... szerintem elég egyértelmű. Az öreg cseh építette be legjobban a csapatba a fiatalokat, (na persze voltak Tachtstchstidisek, meg Gioco-k is) és nagyszerűen faragott sokukból európai szintű sztárokat (Verratti, Marquinhos, Lamela...).

Nézzük meg játékosonként, hogy hogyan teljesítettek mostanában. Kezdjünk kapus poszton: Skorupski továbbra sem hagyott ki egy meccset sem az Empoli-ban ráadásul ahogy formába lendült a csapat, az elmúlt 4 meccsen még gólt sem kapott. Cseréje Svadkauskas, aki egyszer bekerült az Ascoli kezdőjébe, és azóta mind a 8 meccsen ő védett, ráadásul a háromszor gólt sem kapott, ami hozzájárult ahhoz, hogy már kikerültek a kiesőzónából.

A védelem igazából a leggyengébb, talán jobban nézne ki a dolog, ha Capradossi, és Somma nem lenne sérült, mert valószínűleg ők alkotnák a belső védőpárost. Nézzük azonban balról-jobbra, hogy ki hogy teljesített mostanában. Crescenzi az örök kölcsönadott, most a Pescara-ban bizonyíthat. A játékidejável nincs is baj, stabil alapember, de nem mutat semmi kiemelkedőt, róla már lemondhatunk szerintem, de a B csapatba valószínűleg beférne (bár Anocic ezen a poszton kitűnően teljesít a fiataloknál, csak úgy ontja az assistokat). Mellette Casasola, aki még a nyáron (nem) érkezett, és ment is egyből kölcsönbe a Como-hoz, ahol sok padozás után az utóbbi 5 meccset végigjátszotta. Párja Calabresi lehetne, bár mostanában a Livorno-ban egyre kevésbé játszik, akkor sem végig. Mondjuk az egész csapat súlyos mélyrepülésben van, szóval lehet, hogy ez nem (csak) az ő hibája. A jobb oldalon Golubovic csalódás lett, viszont a Primavera "termék", Balasa egy nehézkes szezonkezdés után egyre nagyobb szerepet kap a Crotone-ben, jobb oldali középpályásként. Ráadásul a Serie B második helyezettjéről van szó, mindössze 1 ponttal a Cagliari mögött, de bőven (7 pont) a harmadik előtt.

A Crotone "Romásai". Florenzi ajánlására csatlakoztak a déli csapathoz. Reméljük a nyomába lépnek.

A középpálya már erősebbre sikeredett, Ucan-t inkább nem írtam ide, de nagy esélyt látok arra, hogy ha nem is mindig, de ha az első csapatban nincs rá szükség játszana itt is. A védelem előtt Mazzitelli-t már korábban is említettem. Tavaly a Südtirolban (Lega Pro) idén a Brescia-ban (Serie B) alapember, annyi különbséggel, hogy idén az egy gólja mellett már 4 gólpassza is van. Igazából az előzőn kívül csak a 2 eltiltása miatt (sárga lapok) miatt hagyott ki meccset, bár ez mutatja, hogy rengeteg lapot kap. Mindegy, van hova fejlődni. Ha jövőre a Serie A, utána a BL ritmusát veszi fel ilyen jól, akkor szerintem mindannyian elégedettek lennénk. Előtte kreatívabb játékosok állnak, már az első osztályból. Gerson-t szintén nem akartam beleírni, majd kiderül, hogy vele mi lesz. Így is van választék: a tavalyi Primavera sztár, Pellegrini, a Sassuolo-ban mostanában megkapta a lehetőséget (az elmúlt két meccsen játszott, előtte csak egyszer), igaz, hogy kisebb csapatok ellen, de még gólt is szerzett.Egy másodosztályú csapatban valószínűleg alapember lenne. Itt elérkezünk Paredes-hez, akinél elgondolkodtam, hogy valószínűleg ő egy fiókcsapat birtokában is inkább az első osztályban szerepelne, de ez a csapat úgyis csak a bemutatás kedvéért állt össze, szóval ezen most inkább nem elmélkedek. Korábban azt írtam róla, hogy küzd a kezdő pozícióért: jelentem sikerrel járt. Az elmúlt 7 fordulóban kezdő volt, és csak háromszor cserélték le. Az elején gyorsan szerzett egy gólt, azóta viszont csak egy gólpassza van, ez azért lehet, mert egy ideje hátrébb játszik (és azóta rendszeresen). Reméljük bejön LeoParedes várakozása, és tényleg pótolni tudja majd De Rossi-t az argentin. (legalább játékban, mentalitásban van nekünk egy Florenzink, aki már megoldotta a dolgot)

Alternatívákat nem igazán találtam nekik, ugye ott van az Ucan lehetőség, de más fiatal nincs nagyon (ha nem nézzük a Primavera-t, mert onnan Vasco szerintem simán jó lenne). Egyedül Matteo Ricci-t találtam, aki ugyan harmadosztályban játszik, de a Pisa-ban minden percet a pályán töltött.

A Carpi ellen kapta meg az esélyt Pellegrini, és szerencsére nem okozott csalódást.

Végül nézzük a támadósort. Itt van pár kellemes meglepetés amellett, hogy Umar már a nagy csapatban is szerzett gólt, és Soleri is bemutatkozott, (Ponce sajnos csatlakozott a Strootman-Capradossi vonalhoz egy ACL-szakadással. Minél előbbi felépülést mindannyiuknak) a kölcsönjátékosok között is van pár sikeres fiatal. Az egyik legnagyobb meglepetés Politano rendszeres játéka a nem éppen gyenge Sassuolo-ban, pont Berardi posztján. Természetesen ha éppen bevethető a fiatal olasz sztár, akkor ő játszik, de jól pótolja őt Politano, sőt, néha együtt vannak a pályán (bár gólt még mindig csak a Roma-nak rúgott). Az ék keresése sok gondot okozott, mivel a Primavera tele van velük, és nagyon is jók. Sanabria egyértelmű választás lett volna, de most éppen sérült, szóval beraktam Pettinari-t, és csak később láttam meg, hogy hiába játszott 12 meccsen, általában csak csere, és centerként még gólja sincs. Ráadásul 23 éves, így Crescenzi-vel max a reménytelen vonalat képviselheti. Térjünk át tehát a bal oldalra, mivel így leginkább onnan várhatja a csapat a gólokat: Frederico Ricci csak úgy szárnyal a Crotone-val. Az elmúlt 13 meccsen hatszor volt fontos szereplő (gól/gólpassz) és amúgy is alapember a feljutásért küzdő csapatban. Leginkább a jobb szélen játszik, de eddig bal oldalon jobban teljesített.

A támadóknál még alternatívák is vannak: kezdjük Sanabria-val, akinek a térdével vannak problémái, és ez eléggé megnehezíti a szezonját (6 meccset kellett emiatt kihagynia). Amikor egészséges akkor mindig játszik. bár csak két alkalommal szerzett gólt, de akkor összesen ötöt. Az idei év eddigi legnagyobb csalódása talán Verde, aki sokáig csak epizódszerepeket kapott az Empoli-ban, majd a Fiorentina ellen 90 percet játszott, azóta viszont mindig a padon maradt, az utóbbi két meccsen pedig még a keretbe se került be. Talán feltűnt, hogy Moscardelli mit keres a fiatalok között, miért ne? Kell tapasztalat is egy csapatba, és ő igazán megérdemelné legalább a képzeletbeli Roma B mezét.

Olvastam olyan hírt, hogy a nyáron értékesítenénk. (valamikor ősszel egy hír erről? Biztos sok valóságalapja van...) Én adnék neki egy esélyt, Umar, Soleri még nincs "kész" Ponce most sérüléssel bajlódik, így jövőre is lehetne helye Dzeko mögött (most se bánnánk ha itt lenne).

Ez volt tehát a Roma képzeletbeli fiókcsapata, és a kölcsönjátékosok bemutatója. Akit érdekel a dolog, össze lehet hasonlítani, hogy az előző poszthoz képest hogyan változtak a játékosok helyzetei, hosszútávon ez érdekes lehet, főleg majd nyáron, amikor eldől, hogy ki hova kerül. (u. i.: elnézést, most vettem észre, hogy következetesen Paradest írtam Paredes helyett. Remélem mindenhol kijavítottam, de a felállásban úgy maradt)

Boldog Újévet pedig még nem kívánok, hiszen nem ez volt idén az utolsó poszt. Jön még egy nagy volumenű elemzés, legalábbis az első része...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik