Megyünk Torinóba

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2014.10.04. 12:10
Megyünk Torinóba, a Juve otthonába, újra találkozhatunk a legnagyobb riválisunkkal, azzal a csapattal, amelyik emberemlékezet óta uralja az olasz...

Megyünk Torinóba, a Juve otthonába, újra találkozhatunk a legnagyobb riválisunkkal, azzal a csapattal, amelyik emberemlékezet óta uralja az olasz labdarúgást, fényévnyi távolságra leszakítva az összes többit. Objektív szempontból nézve mi nem is vagyunk riválisok a Juve számára, hiszen szó szerint tízszer annyi bajnoki címet nyertek mint mi, ez annyira egyoldalú, hogy már fájdalmas.

Mégis, ha megkérdezik az átlagos romanistát, hogy melyik a legnagyobb riválisunk, akkor a Juve ott tanyázik az első-második helyen, holtversenyben a madarász unokatesóinkkal. Hogy miért rivalizálunk a halovány-kék barátainkkal, azt nem kell magyarázni, kölcsönösen tombol a "szeretet" a két római klub között, de a Juve az más. A Juventus a romanisták szemében megtestesíti mindazt, ami nem a Rómáról szól: a tekintélytiszteletet, a kiváltságokat, a magától értetődő, előre borítékolható sikereket.

Valójában az igazi, nagybetűs "Ellentét" kezdetének van egy pontos dátuma: 1981. május 10., akkor történt az epizód, ami azóta egyszerűen "Turone góljaként" vált híressé. Az 1980/81-es bajnokság volt hosszú idő után az első, ahol a Roma "nagy csapatként" szerepelt, az volt Falcao első szezonja a Rómánál és ellentmondva a szezon előtti jóslatoknak, a Roma végig a bajnoki címért harcolt a Juventusszal.

Május 10-én a Juve egy ponttal vezette a bajnoki táblázatot, mikor a Rómát fogadta Torinóban, a régi Stadio Comunaleban. Egy nagyon durva, erőszakos mérkőzés volt, ahol a focisták agyba-főbe, ütötték-verték egymást, ebben a Juve játékosai között Furino járt az élen, őt ki is állították a második félidő 17. percében. Tíz perccel később a Roma, ha csak elméletben is, de "megszerezte a vezetést", Conti beívelését Pruzzo fejjel továbbcsúsztatta az érkező Turone elé, aki Zoff hálójába fejelte a labdát. A bíró először megadta a gólt, a kezdőkörre mutatott és már indult volna vissza a középkezdéshez, de kinézett a partjelzőjére, aki felemelt zászlóval állt: les, a gól érvénytelen. A meccsnek a végeredménye 0-0 maradt és később végül a Juventus megnyerte 2 pont előnnyel a sokadik bajnoki címét.

Részlet a korabeli sajtóból: "0-0 Torinóban a bajnoki rangadón; Egy partjelző megmenti a Juvét; A Roma gólja érvényes volt; A visszajátszás megmutatja"

Dino Viola, a Roma elnöke, akkor is úriemberként viselkedett és gratulált a bíróknak a meccs után. A következő szezon elején Viola kapott ajándékba egy aranyból készült kis vonalzót Bonipertitől, a Juventus elnökétől, ezekkel a szavakkal: "Drága elnök úr, ez csak centiméterek kérdése." Azok más idők voltak, az emberek még sokkal tisztelettudóbban, udvariasabban kommunikáltak, de az is lehet, hogy csak Boniperti és az azóta elhunyt Viola voltak különlegesek.

Viola és Boniperti

A lényeg, hogy "Turone gólja" óta, a romanisták között a Juventus nevéhez egyre több negatív képzet társul és az eltelt évtizedek során elszenvedett vélt, vagy valós bírói sérelmek csak fokozták az ellenszenvet. Az egyszerűség kedvéért itt ez a vicc, ez nagyjából összefoglalja a romanista körökben uralkodó nézeteket a Juveról:

Valaki izgatott hangon betelefonál a rendőrségre:

- Halló, rendőrség? Kérem segítsenek! Körülvettek a rablók, több ezren vannak és most rabolnak ki!

Az ügyeletes válaszol:

- Kérem nyugodjon meg! Először mondja meg, hogy hol van.

- Itt vagyok a meccsen, a Juventus Stadiumban!

A legnagyobb probléma a Juventusszal mégis az, hogy az idén is nagyon erős a csapatuk. A tavalyi 3-szoros bajnok keretből minden "értékes" játékost megtartottak és tovább erősítettek. Tessék? Hogy elment Conte? Igen, de mint kiderült sajnos már jól pótolták Allegrivel, legalábbis eddig nagyon úgy tűnik.

Nagyon vicces, de sajnos nem stimmel.

Evvel az egész Conte-Allegri váltással kapcsolatban, Marchisionak volt még régebben egy nyilatkozata, amitől engem, mint ellendrukkert, kirázott a hideg: "Most be fogjuk bizonyítani mindenkinek, hogy nyerni tudunk Conte ordításai nélkül is." Ebből számomra két dolog derült ki, egyrészt, hogy Contevel nem volt mindenki felhőtlenül boldog, még az is lehet, hogy a legjobbkor ment el. Másrészt, hogy szó sincs arról, hogy a keret Allegrivel nem lesz majd ugyanolyan motivált, bár a Juventusnál erre eleve nem sok esély volt. Sajnos Allegri egyáltalán nem hülye, pontosan tudja, hogy mit csinál és az eddigi eredmények alapján remekül átvette Conte kispadját.

Erre majd vigyázni kell

Hozzánk hasonlóan a Juventus is győzelmekben számolja az eddigi bajnoki meccseit, de hála a jobb gólarányuknak, megelőznek minket a bajnoki táblázat élén. Tevez már 4 gólnál tart, Vidal már jól van, Pogba meg jobb mint valaha, valójában elkeserítően jó csapat. Tavaly pontrekorddal lettek bajnokok, az idén pedig legalább ugyanolyan jónak tűnnek.

Ezekkel is csak a baj van

A meccs Torinóban lesz, a Juventus Stadiumban, ott pedig nagyon nehéz, pár óra alatt elkelt az összes jegy, a teltház és a "vendégszerető hangulat" garantálva vannak. Ott ne számítsunk ajándékokra, se az ellenfél játékosaitól, se senki mástól.

A Juvenál Marrone, Barzagli és Romulo sérültek, a következő kezdőt jósolják nekik:

Juventus (3-5-2): 1 Buffon; 4 Caceres, 19 Bonucci, 3 Chiellini; 26 Lichtsteiner, 23 Vidal, 8 Marchisio, 6 Pogba, 22 Asamoah; 14 Llorente, 10 Tevez.

Nálunk már több sérült van, a szokásos Strootmanon és Balzartettin kívül, De Sanctis, Astori, Castan, De Rossi és Borriello sem állnak rendelkezésre, ez lesz a várható kezdőnk:

Roma (4-3-3): 28 Skorupski, 13 Maicon, 44 Manolas, 2 Yanga-Mbiwa, 35 Torosidis, 4 Nainggolan, 20 Keita, 15 Pjanic, 7 Iturbe, 10 Totti, 27 Gervinho.

A fogadóirodák látszólag már ellentmondást nem tűrően eldöntötték a meccs kimenetelét, az egyiknél például a Roma győzelme 4,25-szörös, a döntetlen 3,4-szeres, míg a Juve győzelme mindössze 1,95-szörös pénzt ér.

Szerencsére nem esélytelenül érkezünk, távolról sem, nyertünk mi már Torinóban, ennél sokkal rosszabb oddszokkal is. A héten elhoztunk egy X-et, a nagyon is motivált angol bajnok, a Manchester City otthonából, Torinóban se lehet nehezebb dolgunk. Apropó BL, szerintem a mi szempontunkból jobb lett volna, ha szerdán a Juve nyer Madridban az Atleti ellen, de kikaptak 1-0-ra, szóval most jól fel lesznek paprikázva. Viszont mindenképpen jó lehet, hogy egy nappal többet pihentünk a "rabruhás" barátainknál, végre kaptunk 4 nap szünetet, hogy a játékosaink levegőhöz jussanak.

Erre a jelenetre öröm emlékezni minden Juve elleni meccs előtt

Kimondottan pozitív lehet, hogy angolosan fogalmazva mi vagyunk az "underdog", most először az idei bajnokságban az ellenfél van eredménykényszerben, nekünk papíron egy döntetlen "Ali Baba barlangjában" tökéletesen megfelelne. Ha a Juventus elköveti azt a hibát, hogy ész nélkül megpróbálnak lerohanni minket, annak nagyon jó vége lehet.

Totti most is ott lesz, formában van és ráadásul a kezdőbe jósolják, Iturbe teljesen meggyógyult és alig várja, hogy bizonyítson. Hiányzik a kezdő középpályánk kétharmada, de a Keita-Pjanic-Nainggolan trió már bebizonyította, hogy ők is elbírnak bárkivel. Maicon a sokadik virágzását éli és Manolas is hibátlanul játszik. Jók vagyunk!

Az előbb azt mondtam, hogy Allegri nem hülye, hát Garcia sem az, távolról sem. Garcia mesternek tavaly volt három alkalma, hogy megcsodálja közvetlen közelről a Juvét, először csúnyán kikaptunk, másodszor egy elég tartalékos Juvét éppenhogy sikerült megvernünk, harmadszor meg éppenhogy kikaptunk, egy olyan meccsen, amelyiknek már egyik fél számára se volt igazi tétje. Biztos vagyok benne, hogy a francia mesterünk tanult az eddigi hibáinkból, hogy jól felkészültünk a Juveból és a lehető legjobb formánkat fogjuk hozni. Szerintem ennyi pont elég is lesz.

Tehát vasárnap este hatkor Juve-Roma, élő közvetítés Vasárnap 17:40-től a DIGI Sport 1-en, addig is Forza Roma mindenkinek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik