Elsők

Vágólapra másolva!
2015.10.25. 23:10
Ma este a Roma idegenben győzte le a Fiorentinát 2-1-re, Salah és Gervinho első félidőben szerzett góljaival, Babacar már hiába szépített a...

Ma este a Roma idegenben győzte le a Fiorentinát 2-1-re, Salah és Gervinho első félidőben szerzett góljaival, Babacar már hiába szépített a hosszabbításban.

Így álltak fel a csapatok:

FIORENTINA (3-4-1-2): 12 Tatarusanu; 32 Roncaglia, 2 Rodriguez (81′ Babacar), 13 Astori: 16 Błaszczykowski (60′ Rossi), 5 Badelj (60′ Mati Fernandez), 8 Vecino, 10 Bernardeschi; 20 Borja Valero; 72 Ilicic, 9 Kalinic

ROMA (4-3-3): 26 Szczesny; 24 Florenzi, 44 Manolas, 2 Rudiger, 3 Digne; 16 De Rossi (36′ Vainqueur), 4 Nainggolan, 15 Pjanic (79′ Torosidis); 11 Salah, 9 Dzeko, 27 Gervinho (88′ Gyömbér)

Garcia mester, az előzetes várakozásoknak megfelelően, elővette a nehéztüzérséget, Salah-Dzeko-Gervinho és lássuk mi lesz, ahogy illik a listavezető ellen. De ezúttal Sousa mester sem spórolt a kerettel, nem véletlenül pihentette a csapatát a hétközi EL meccsen. A sérült Alonso helyett Bernardeschi kezdett baloldalt, így a 3-4-1-2-ből a gyakorlatban többször átváltott 4-2-3-1-re, a fiatal tehetség mellett Borja Valero és Ilicic támogatták a befejező csatár Kalinicet.

Telt házzal és parázs hangulattal készültek a toszkánok a Roma fogadására. Elsősorban Salah visszatérését várták, a lila szurkolók direkt az ő kedvéért hoztak sípokat, amiket lelkesen megfújtak, valahányszor az egyiptomi közelébe került a labda. Ennyi figyelmesség láttán, Salah úgy meghatódott, hogy a 6-ik percben rúgott egy irgalmatlan nagy gólt. Nainggolan labdát szerzett a Fiorentina tizenhatosánál, Salah először Pjaniccsal játszott össze, majd ballal betekerte a labdát a kapufa mellé, a boldogtalan Tatarusanu hiába vetődött. Meg kell jegyezni, hogy Salah nem ünnepelte meg a gólját korábbi csapata ellen.

Az ájtatos Salah szokásos gólöröme

De a Fiorentina nem esett kétségbe és megpróbálta megfordítani a meccset. A nagy lehetőség negyedóra után Kalinic előtt adódott, Rüdiger beragadt a lesre állításnál, Gonzalo Rodriguez passzánál és a horvát csatár egy az egybe támadhatta Szczesny kapuját, de szerencsére nem tudta eltalálni a kaput, amikor átemelte a labdát, a kapujából kitörő lengyel hálóőr felett.

A Fiorentina birtokolta a labdát, a Roma meg a védekezésre koncentrált, közben Florenzi és Dzeko be is sárgultak. A Roma nem nagyon jutott el az ellenfél kapujáig, de a védekezése egyre jobban működött és a lilák se tudtak helyzetbe kerülni.

Aztán a 34-ik percben Florenzi a tizenhatosunk elől indította, egy hosszú passzal, a saját térfelén lesben álló Gervinhót, akit bűnösen magára hagytak a hazai védők, konkrétan Roncaglia. Az elefántcsontparti megiramodott a labdával és kivégezte Tatarusanut mielőtt utolérhették volna. A Roma kontrája nagyon jól működött, a gólnál Gervinho mellett még Salah is ott futott szabadon a lilák kapuja előtt. Egyáltalán nem mellékes, hogy az idei szezonban ez volt Gervinho 5-ik gólja, a 9-ik meccsén.

Kapj el ha tudsz! De úgyse tudsz...

Közben sajnos De Rossi lesérült, már eleve nem volt százszázalékos a meccs előtt, a jelek szerint csak félóráig bírta. Nagyon zavaros félreértés történt a cserénél, Vainqueur be akart állni a második gólnál, de valamit elronthattak, amit Orsato bíró úr egy sárgalappal honorált De Rossinak, ez volt az ötödik sárgája, a következő meccset ki kell majd hagynia. Nem is baj, legalább ki tud gyógyulni a sérülésből.

Viszont történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, Florenzi megkapta De Rossitól a kapitányi karszalagot! Senki se sértődjön meg, de szerintem rajta jobban áll a Roma kapitányi karszalagja, mint például egy Keitán, vagy akár esetleg egy Strootmanon. Vicces volt a magyar szakkommentátor, aki szerint Florenzi úgy viselkedett, mint egy "igazi kapitány". Vajon tudja, hogy Florenzi hányszor viselte már a korosztályos csapatban ezt a karszalagot?

Ehhez nincs mit hozzáfűzni.

A Fiorentinának még volt pár távoli próbálkozása az első félidőben, de hol nem találták el a kaput, hol Szczesny védett szépen és az eredmény már nem változott a szünetig.

A második félidő elején szépíthetett volna a Fiorentina, de Kalinic pontatlanul fejelt és az egyik romanista védő kivágta az ott maradt labdát. Gervinho viszont el is dönthette volna végleg a meccset, de Tatarusanu jól védte a próbálkozását, a kipattanó Pjanichoz került, aki egyből rá is lőtte, de Bernardeschinek sikerült valahogy mentenie a gólvonalról. Pofátlan pechünk volt.

A 60-ik percben Sousa mester megpróbált belenyúlni a meccsbe, leszedte Badeljt meg Blaszczykowskit és bezavarta Mati Fernandezt, meg a kivételesen éppen egészséges Pepito Rossit. Az amerikai születésű olasz csodacsatár egyből adott is egy ígéretes labdát Bernardeschinek, de Szczesny ezúttal is védett.

A Fiorentina változatlanul birtokolta a labdát és tovább próbálkozgatott, de egyre kevesebb idejük volt és a Roma meg kitartott. Valójában Dzeko is lezárhatta volna a meccset, de inkább látványosan luftot rúgott pár méterről, Florenzi csodálatosan precíz beadásából.

Már a 86-ik percben jártunk, amikor eljött Orsato bíró úr ideje, aki úgy érezte, hogy neki is hozzá kell járulnia valamivel az este színvonalához, hiszen addig a pillanatig csak egy érdekes sárgalappal tudta észrevetetni magát De Rossi kárára. Először adott egy sárgát Salahnak, aki elég ügyetlenül birkózott egy menetet, egy megindulni készülő lila védővel. Majd amikor az egyiptomi csalódottan legyintett egyet, Orsato bíró úr egyből adott neki még egy sárgát és kiállította, mert az nem úgy van, hogy itt csak úgy lehet legyintgetni! Salah tehát levonult az öltözőbe, ehhez természetesen a firenzei szurkolók füttykoncertje adta a zenei aláfestést. Nem baj! Sose legyen nagyobb örömük! Meg Orsato bíró úrnak se!

Nagy volt az öröm Firenzében! Ja, hogy ez még a meccs előtt volt?

Ekkor Garcia mester elérkezettnek látta az időt, hogy teljesen átszabja a Roma taktikai felállását, bátor és vakmerő döntést hozott, amivel mindenkit meglepett és rácáfolt azokra, akik kétségbe vonják a szakmai felkészültségét: beküldte a Gyömbér Norbit! Ugye? Azért ez már valami! A 88-ik percben, két gólos előnyben, emberhátrányban maradtunk és mit csinált a francia mesterünk? Egy csatár helyett betett egy védőjátékost: "Norbi fiam, aztán jó messzire rúgd ki azt a labdát!" , vagy valami ilyesmi lehetett a taktikai utasítás. Ezek a nagy dolgok kérem szépen! És még külön cetli sem kellett hozzá! A foci néha nagyon egyszerű is tud lenni.

Épp időben történt a csere, mert Norbi Gervinhót váltotta, aki a jelek szerint nagyon elfáradt, korát és híres sebességét meghazudtoló lassúsággal bandukolt le a pályáról. A firenzei közönség legnagyobb bosszúságára, akiket egy kegyetlen játékvezetői döntés megosztott a kedvenc játékuktól és így Salah nélkül, jobb híján Gervinho lassú és méltóságteljes levonulását fütyülték ki.

Közben Sousa mester, már korábban kihasználta az utolsó cseréjét, minden mindegy alapon leszedte Rodriguezt a védelem közepéről és bevetette a nem is annyira titkos fegyverét, a fiatal szenegáli csatárt, Babacart. Szemben az olyan finoman cizellált technikával és lelki világgal rendelkező csatárokkal, mint például Giuseppe Rossi, Babacar egy viszonylag egyszerű lélek. Neki nem kell túl sokat cselezgetni meg zsonglőrködni a labdával, őt nem ezért fizetik, ő fiatal és gyors, meg főleg 191 centi magas és ember legyen a talpán, aki őt elmozdítja. Ami azt illeti nem is okozott csalódást, először helyzetbe került, de nem találta el a kaput, majd megszerezte a Fiorentina becsületgólját.

De ez már a 94-ik percben történt, szerencsére Babacar gólja után már a középkezdésre is alig maradt idő és Orsato bíró úr lefújta a meccset.

Szép volt!

Akkor mi is történt ma este? Hogy Guardiola edzőfejedelem úr egyik kedvenc kifejezésével éljek, a Fiorentina uralta a játékot! A lilák labdabirtoklását még a legjobb Barcelona is megirigyelné: 72 %! Na ez már valami! Igen, csak az a kár, hogy közben kaptak két gólt és a kilencven-sokadik percig nem nagyon tudtak válaszolni. Az én szerény és cseppet sem mérvadó véleményem szerint, Garcia mester ma szépen elintézte a Fiorentinát. A meccs előtt egymást érték a tekintélyesebbnél is tekintélyesebb vélemények, hogy a Fiorentina játssza a legszebb focit és hogy Sousa mester mekkora taktikai lángelme. Lehet, de a Roma jobb volt!

Ja és mellesleg a Roma vezeti a bajnoki táblázatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik