Egy győzelemmel felérő döntetlen

2457020 24570202457020 2457020
Vágólapra másolva!
2015.09.17. 03:09
A Roma és a Barcelona 1-1-et játszottak a Római Olimpiai Stadionban, Suarez vezető találatára Florenzi válaszolt egy káprázatos távoli góllal. Így...

A Roma és a Barcelona 1-1-et játszottak a Római Olimpiai Stadionban, Suarez vezető találatára Florenzi válaszolt egy káprázatos távoli góllal.

Így leírva nagyon egyszerűen hangzik, Roma-Barcelona 1-1 és a magyar tévé kommentátorai szerint egy unalmas meccs volt. Én marha bezzeg kb. tíz évet öregedtem, ebből nyolcat az utolsó tíz percben.

Így álltak fel a csapatok:

ROMA (4-3-3) – 25 Sczesny (48′ De Sanctis), 24 Florenzi (84′ Torosidis), 44 Manolas, 2 Rudiger, 3 Digne, 16 De Rossi, 4 Nainggolan, 20 Keita, 14 Iago Falque (82′ Iturbe), 9 Dzeko, 11 Salah

BARCELONA (4-3-3): 1 Ter Stegen, 20 Sergi Roberto, 3 Piqué, 24 Mathieu, 18 Jordi Alba; 8 Iniesta (C), 5 Busquets, 4 Rakitic (61′ Rafinha (64′ Mascherano)); 10 Messi, 9 Suarez, 11 Neymar

Tehát Garcia mester elől a "Juventus-ölő", Falque-Dzeko-Salah csatártriónkat választotta, hátul pedig némi meglepetésre Rüdiger kezdett. Castan viszont a lelátón foglalt helyet, ami nem sok jót ígér a szezonunk hátralévő részére, mindössze két védőnk maradt a kispadon Torosidis és Maicon, meg ugyebár ott lenne még Gyömbér Norbi is, aki viszont nem is lett nevezve a BL keretbe, de sajnos könnyen elképzelhető, hogy a jövőben meg komoly feladatai lesznek.

Dzeko volt az egyetlen, aki néha elől maradt

A Barcában annyi változás volt az előzetes jóslatokhoz képest, hogy Mathieu kezdett és Mascherano a kispadra szorult, a szakértők véleménye szerint, hogy ellensúlyozzák Dzeko fizikai erejét a magas labdáknál. Elől természetesen hiánytalanul ott volt a Barca büszkesége, a Neymar-Suarez-Messi hármas.

A mérkőzést taktikai szempontból nagyon röviden össze lehet foglalni, a Barca a szokásos játékát játszotta, a megszokott gyilkosan precíz labdatartással és a labdavesztést követő azonnali letámadással. A Romáról pedig azt írtam, hogy 4-3-3-ban játszott, de talán helyesebb lett volna 9-1-et írni. Megpróbálta megkerülni a Barca letámadását, a megszerzett labdát azonnal felívelték Dzekónak, aki rendre megtartotta és több kevesebb sikerrel próbálta megjátszani a felfutó csapattársakat.

Gyakorlatilag így telt el az egész meccs, a Roma fegyelmezetten védekezett a saját tizenhatosának a környékén tíz, néha tizenegy játékossal a labda vonala mögött, a Barca meg a szokásos Barca volt. A meccs végére 69%-os labdabirtoklás állt a katalánok neve mellett.

Rakitic beadása...

A Roma a 21-ik percig bírta a katalánok nyomását, ekkor a labda eljutott Rakitichez, aki Suarezhez ívelte a labdát, az uruguayi pedig egy lépésről befejelte a Barca vezető gólját. A gólnál García felháborodottan panaszkodott Messi szabálytalansága miatt Digne ellen, a két játékos dulakodott a beadás előtt, a francia a földre került és nem tudott részt venni a védekezésben, a Barca emberelőnybe került és Suarez teljesen zavartalanul fejelhetett.

... és Suarez gólja

A Roma meg is próbált volna reagálni a bekapott gól után, de ennek csak az lett az eredménye, hogy majdnem megkapta a második gólt is, amikor Suarez vezethette a labdát a kapura és csak Szczesny kijövetele tudta megállítani. A lengyel kapus elvetődött, de Suarez elrúgta mellette a labdát, majd átesett Szczesny testén, aki hiába húzta vissza a kezét. A holland bíró szabályosnak értékelte a lengyel beavatkozását, nem így Suarez, aki természetesen tizenegyest követelt és csúnyán össze is veszett Szczesnyvel. Ennek sajnos később még lesz jelentősége.

Florenzi innen rúgta rá...

Miután megúszta a Barca második gólját, a Roma folytatta a maga játékát, fegyelmezett védekezéssel, elől a magányos Dzekóval és a meginduló gyorslábú játékosokkal. Ez végül a 31-ik percben csúcsosodott ki, amikor a jobb szélen meginduló Florenzi észrevette, hogy Ter Stegen nagyon messzire áll a kapujától. A római szélső futás közben, jó negyven méterről a kapuba lőtte a labdát, eddig egyértelműen ez volt a szezon gólja. Tény, hogy Ter Stegen kint volt a kapujából és ha jobban ítéli meg a labda ívét talán többet is tehetett volna a gól ellen, de elnézve Florenzi gólját, hogy hova érkezett meg a labda, nekem szentségtörésnek tűnik egyszerű kapushibáról beszélni.

... és itt kötött ki!!!

A Barca reakciója nem maradt el, de a Roma jól védekezett és valahogy kibírta a katalánok rohamait. A félidő végén a Rómának még sikerült egy párszor eljutnia a Barca kapujának a környékére is, Nainggolan lövésével és a szokásos Salah támadásával.

A második félidőben nem sok minden változott, a Barca támadott, a Roma védekezett. Messi azonnal ügyesen lerázta a védőit és megeresztett egy szép lövést, de Szczesny ugyanolyan szépen kivédte. Nem sokkal később sajnos a lengyel hálóőr lesérült és le kellett cserélni De Sanctisra, amikor Suarez csúnyán megrúgta az egyik kijövetelénél. Nincs nagyon mit hozzátenni, talán esetleg annyit, hogy az első félidőben, amikor a két játékos először ütközött, a lengyel visszahúzta a kezét, ennél a helyzetnél Suarez viszont kétszer is belerúgott, amikor már Szczesny kezében volt a labda. Csak reménykedni lehet, hogy a látszat ellenére, talán mégsem direkt csinálta.

Suarez vs. Szczesny

A Roma megpróbálta folytatni az első félidőben mutatott védekezést, a labda továbbra is a Barcánál volt és sorra alakították ki a helyzeteket a Roma kapuja előtt. Luis Enrique megpróbált belenyúlni a meccsbe és lecserélte Rakiticet Rafinhára. De a spanyol-brazil szinte azonnal, alig két perc játék után, nagyon csúnyán lesérült, amikor Nainggolan hátulról elütötte, a belga természetesen azonnal megkapta a jogos sárgalapját. A meccs után Rafinha mankóval, de a saját lábán hagyta el a stadiont, reméljük a sérülése mégsem lesz annyira súlyos.

A szerencsétlen Rafinha helyett beállt Mascherano, de a meccs képe nem sokat változott, a Barca egy folyamatos veszélyforrás volt. Messi például kapásból kilőtte a keresztlécet és De Sanctisnak nagyot kellett menteni Iniesta közeli lövésénél.

Salah a BL-ben is gyors

Ekkor a Roma eljátszotta az utolsó cseréit, a rengeteget dolgozó Iago Falque helyett jött Iturbe, kicsivel később pedig a szintén holtfáradt Florenzit kellett lecserélni Torosidisre. Ismétlem önmagam, de a Barca tényleg a meccs végéig életveszélyes volt, a hosszabbításban Manolas mentette meg a római kaput Jordi Alba emelésénél, amikor De Sanctis már verve volt.

Aztán 5 perc hosszabbítás után Kuipers lefújta a meccset és a Roma elkönyvelheti, hogy felborította a papírformát, pontot rabolt a címvédőtől.

Mit lehet mondani egy ilyen meccs után? A játék képe és a helyzetek száma alapján kaphattunk volna 3-4 gólt is. De nem kaptunk, mert a Roma megerőszakolta saját magát, Garcia csapata megtagadta a saját játékát és a legnemesebb olasz hagyományok jegyében végigszenvedte a meccset. És amikor azt mondom, hogy végigszenvedte a meccset, nem pejoratív értelemben értem, hanem arra az olasz mondásra gondolok, hogy "egy jó csapatnak tudnia kell szenvedni is". Hát a Roma "szenvedett", fejben és testben odatette magát, lemondott a labdabirtoklásról és átadta a pályát a Barcelonának, Salah és Iago Falque inkább tűntek védőknek, mint támadóknak, de még Dzeko is besegített a védekezésbe. A meccs végére a játékosok fele görcsöt kapott, de kibírták!

A meccs hőse

Csak a poén kedvéért nézzük meg a meccs statisztikáit, labdabirtoklás 69-31% a Barcelona javára, passzok száma 722-229, szögletarány 7-1, kapura lövések száma 18-7... Még az a szerencse, hogy több helyen leírták és elmondták: "a Barca nem volt formában", meg "fantázia nélkül játszottak". Mi lett volna ha formában vannak?

Nehéz értékelni a játékosaink egyéni teljesítményét egy ilyen meccs után, nekem nagyon tetszett Manolas, a mentése a végén aranyat ért. De Rossi is jó volt, Rüdiger pedig szerintem meglepően jól játszott. Dzeko félelmetes munkát végzett, a Roma támadójátéka abból állt, hogy nagyjából az irányába ívelgették kifelé a labdákat és ő szinte mindig megtartotta, szerintem egyértelműen az egyik legjobb volt. Salah és Iago Falque agyonfutották magukat, az egyiptomi sebessége többször zavarba hozta a katalán védőket. Semmi köze a mai meccshez, de valaki el tudja képzelni, hogy Gervinho ilyen munkát végez mint ezek ketten a Barca ellen?

Iago Falque nagyot küzdött az egykori nevelőegyesülete ellen

Akik a legtöbbet szenvedtek, egyrészt Digne volt, aki rengeteget "fogócskázott" Messivel és a gólnál elveszített egy sorsdöntő párbajt az argentinnal. Azt mondja, hogy Messi megtaposta a lábát, lehet, de a végeredmény Suarez gólja lett. Evvel együtt nem Digne volt az első védő, akit Messi "szétszedett" és nem is ő lesz az utolsó. A másik, akinek kevésbé ment az Nainggolan volt, a futómennyiség ma is megvolt, de a ninja többnyire tehetetlenül kergette a labdát, a Barcelona középpályája ellen. Ez érthető, ez a Barcelona, erről szólnak, ami már kevésbé érthető, az a becsúszás volt Rafinha ellen, azért nagy kár volt.

Viszont mindkét kapusunk jól játszott, De Sanctis hibátlan volt és Szczesny is többször megmentette a csapatot. Apropó Szczesny, a bal kezének a gyűrűsujja sérült meg, legalábbis az volt rögzítve, holnap fogják kivizsgálni, hogy tényleg eltört, vagy "csak" kificamodott, addig azt sem tudhatjuk, hogy mikor fog tudni újra védeni.

Hihetetlen, hogy honnan rúgta rá

De ez egyértelműen Florenzi meccse volt, félelmetes iramban végigdolgozta a meccset, szinte hibátlanul védekezett, csodálatos volt hallani az egész stadion hangját, valahányszor megindult a labdával, vagy megnyert egy párbajt valamelyik katalán játékos ellen. A góljáról meg egyszerűen nincs mit mondani, Piqué twitteren ezt írta róla: "Őrületes volt! Amikor láttam a gólt nem akartam elhinni. Az egyik legnagyobb gól, amit a karrierem során kaptam."

Hatalmas dicséret illeti a csapatot a ma esti teljesítményért, az egész meccsen tanúsított hozzáállásért és a folyamatos koncentrációért. Tudom, hogy nem nyertünk, de látni kell, hogy kikkel játszottunk és ez a pontocska még aranyat érhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik