AS Roma 2015-16

2625742 26257422625742 2625742
Vágólapra másolva!
2015.09.05. 19:09
Továbbra is a válogatottaké a főszerep, de lassan közeleg a szünet vége, szóval a múltheti általánosabb poszt után most már sokkal inkább...

Továbbra is a válogatottaké a főszerep, de lassan közeleg a szünet vége, szóval a múlthetiáltalánosabb poszt után most már sokkal inkább a Roma-ra koncentrálunk. Egy nagyon furcsa szezonkezdés után (2 meccs, majd rögtön szünet) a hétvégétől igazán beindul a szezon: Serie A, BL csoportkör, szerda-szombat menetrend, derbyk, és rangadók. Tavaly ebben nagyon kimerült a csapat, és a sok sérülés megalapozta a tavaszi mélyrepülést. Most vajon nyáron megerősített csapat, képes lesz megbirkózni ezzel a feladattal? Vajon mindenki tanult a tavalyi hibáiból? Ezekre még nem tudhatjuk a választ, viszont a nyári mercato már lezárult, szóval nézzük meg, hogy az új érkezők miben jelenthetnek változást a tavalyi év után, és kinek milyen szerepe lehet.általánosabb poszt után most már sokkal inkább a Roma-ra koncentrálunk. Egy nagyon furcsa szezonkezdés után (2 meccs, majd rögtön szünet) a hétvégétől igazán beindul a szezon: Serie A, BL csoportkör, szerda-szombat menetrend, derbyk, és rangadók. Tavaly ebben nagyon kimerült a csapat, és a sok sérülés megalapozta a tavaszi mélyrepülést. Most vajon nyáron megerősített csapat, képes lesz megbirkózni ezzel a feladattal? Vajon mindenki tanult a tavalyi hibáiból? Ezekre még nem tudhatjuk a választ, viszont a nyári mercato már lezárult, szóval nézzük meg, hogy az új érkezők miben jelenthetnek változást a tavalyi év után, és kinek milyen szerepe lehet.

A nyári igazolásaink.

Az előző szezonban a téli átigazolási időszak után írtam egy viszonylag pozitív hangvételű posztot, amiben nagyon örültem annak a 3 játékosnak az érkezésének, akik nemhogy már a csapatban sincsenek, de elég sokat buktunk mindannyiukon. Most egy kicsit más megközelítést alkalmazok, teljes (gazdasági) áttekintés helyett a lényeg az lesz, hogy kit miért vetünk meg, és mit várhatunk tőle.

Szczesny: A lengyel kapus az Arsenal-tól érkezett kölcsönben, és elég vegyes fogadtatásban részesült, mivel ott kikerült a csapatból, amiért páran bizalmatlanok voltak vele, de hozzá kell tenni, nem a teljesítménye miatt. Annyi biztos, hogy nagyon nagy szükségünk volt egy új kapusra. De Sanctis jól teljesített, de sok pozitívum mellett voltak nagy hiányosságai is, ráadásul tagadhatatlanul lefelé ívelt ebben a két évben (teljesen érthetően persze). Wojciech legnagyobb erőssége Morgan-nel szemben a passzjátéka. Sokkal magabiztosabb és pontosabb amikor hátrapasszolják neki a labdát, aminek meg is volt a hatása az elmúlt két meccsen: teljes értékű játékosként vett részt a védelem adogatásában, ezzel szilárdítva a labdabirtoklásunkat, és növelve a hátulról felépített támadások esélyét.

Várható szerep: Első számú kapus. Hiába bizonygatja Garcia, hogy két egyenértékű kapusunk van, ha így folytatja Szczesny, akkor nem sok lehetőséget kap majd De Sanctis, bár megnyugtató név ő a cserepadon.

Persze az elsődleges feladatát is nagyszerűen ellátja, de ebben pár potyától eltekintve, De Sanctis se volt rossz.

Rüdiger: Egy teljesen bizonytalan igazolás, akiben jelenleg leginkább csak a potenciált láthatjuk. A nemrég bemutatott fiatal német sérülten érkezett, de már a múlt héten együtt edzett a csapattal, és a Frosinone ellen, akár pályára is léphet. Középhátvédről van szó, de jobbhátvédként is bevethető. Az ő esetében leginkább az fizikai adottságait szokták kiemelni. Magas, és hihetetlenül erős, de még nem eléggé tapasztalt, szóval nem olvassa elég jól a játékot, de azért egy német válogatott játékosról van szó, tehát annyira rossz nem lehet.

Várható szerep: Ez nagyban függ attól, hogy hogyan tér vissza a sérülése után (ezért vettük meg (feltehetőleg meccsek számához kötötten kötelező) opciós joggal (4 9 millió)), de minden adott ahhoz, hogy alapemberré váljon. Mivel három poszton is bevethető, így biztosan megkapja majd a lehetőséget. Kérdés, hogy egy amúgy nagyszerűen hangzó, de félelmetesen fiatal/tapasztalatlan Florenzi-Manolas-Rüdiger-Digne védősor képes-e lehozni egy meccset piros lap (és kapott gól) nélkül, így lehet, hogy (eleinte) inkább Manolas, és Florenzi alternatívája lesz, de tavaszra ha minden jól megy egy jól rotált Castan-Manolas-Rüdiger védelem tarthatja rettegésben Európa támadóit.

Gyömbér: Egy igazán meglepő igazolás. A szlovák válogatott játékos, a most már harmadosztályú (bundázás miatt kizárt) Catania-ból érkezett. Fiatal játékos, aki feltehetőleg a tartalék szerepét fogja betölteni, de arra az esetre, hogy ha véletlen tényleg bejön, Sabatini leszervezett egy opciót is (1,5 millió). Legnagyobb előnye, hogy hiába ő is középhátvéd, képes mind a két szélen, de még a védelem előtt is játszani.

Várható szerep: A BL keretbe jelölve sincsen, de a szinte biztosra vehető, kupaszereplés mellett a Serie A-ban is kaphat lehetőséget, a sok meccsnek, és változatos bevethetőségének köszönhetően.

Vidám tekintetével akár arra is képes, hogy halálra rémissze/elvegye minden életkedvét a ziccerben lévő csatárnak.

Emerson: Ő a másik kiegészítő játékos a védelemben. A 21 éves brazil tavaly a Palermo-ban volt kölcsönben, de mindössze 9-szer lépett pályára (de csak azért nem véglegesítették ott, mert nem tudtak az árban megegyezni). A nyári legnagyobb hiányposztra, a baloldalra érkezett, bár valamiért jó pár hétig be se mutatták, de azt nyilatkozta, hogy egy igazi harcos lesz, amikor játszani fog.

Várható szerep: Kíváncsian várom, hogy Digne első számú alternatívája, vajon ő, vagy az áthúzódó Torosidis lesz-e. Mivel a széleken elég szűkös a választék, így minden esély megvan, hogy lássuk játszani, akár a Sassuolo ellen. Többen bíznak benne, hogy kelemes meglepetést fog okozni, és kérdés sem lesz a 3,5 milliós opció aktiválása.

Digne: Az utolsó nagy igazolásunk a nyáron, (a PSG időhúzásának köszönhetően) aki pár nappal az érkezése után egyből be is mutatkozott, ráadásul a Juventus ellen. Sokan kételkedtek a Garcia alatt debütáló fiatalban, mivel a párizsi ideje alatt nem nyújtott túl kiemelkedő teljesítményt, ráadásul csak a kisebb csapatok ellen lépett pályára. Ennek ellenére az első meccsén fantasztikusan szerepelt. Nem volt zavarban, keményen játszott, jól tartotta a labdát, jól passzolt, és nagyban segítette a támadásokat, amit gyakran negatívumként is mondanak róla, mivel a védekezést emiatt kicsit elhanyagolja. Talán pont emiatt nem tudott nagyon berobbanni a PSG-nél, viszont, ha valakhol, akkor Garcia-nál ez nem probléma, hiszen láttuk tavaly mennyire fontos (lenne) 2, a támadásban is résztvevő szélső.

Várható szerep: A fiatal játékosnak ez a váltás közel áll a tökéleteshez. Gyakorlatilag rajta kívül mindenki más kényszermegoldás ezen a poszton, ráadásul újraegyesülhet volt edzőjével, akinek a játékrendszerében olyan jól teljesített. Nem csak idén, de a jövőben is fontos játékos lehet, amennyiben a 2,5 milliós kölcsön után élünk a kb 15 milliós opciónkkal.

Rossz minőség, de annyi minden benne van ebben: meglepően tisztában van mindenféle Roma körüli dologgal (romanista, vagy csak okosan utánajárt?), de annyi biztos, hogy a közönség kedvence szeretne lenni.

Vainqueur: Azt hiszem, hogy minden olasz focival foglalkozó oldal írójának ő és Szczesny a "kedvenc" érkezője. Az egyetlen erősítésünk, aki kifejezetten a középpályára érkezett, Strootman sajnálatos helyzete miatt. Saját elmondása szerint egy box-to-box középpályás. Nem igazán lehet róla sokat tudni, a Dinamo Moszkvából érkezett 1 év után, és 1,5 milliós kölcsönvétel mellett 3,5 milliós opciónk van rá. Oroszországban nem játszott keveset, de igazán a belga bajnokságban volt kiemelkedő. Korábban azt nyilatkozták róla, hogy ő volt ott magasan a legjobb középpályás, és még jobb lehetne, ha nagyobb szerepet kapna a támadásokban.

Várható szerepe: Biztosan fogjuk majd látni a pályán, mivel Nainggolan helyén, és a védelem előtt is képes játszani, ráadásul a mi játékrendszerünkben még a gólszerzésre is lesz esélye. Kiegészítő emberként mindenképpen jó lesz, de akár meglepetést is okozhat, ha megtalálja belgiumi formáját.


Mendez-Ponce: Természetesen nem lenne a Roma Roma, ha nem érkezne egy pár U20-as tehetség Dél-Amerikából. Idén Ponce, és Mendez képviseli ezt a kategóriát, annak ellenére, hogy már januárban megszereztük őket, csak most csatlakoznak. Mendez a támadásokban vesz részt, leginkább előkészítőként, de szélsőként is tud játszani, és a góllövés sem áll messze tőle. Fél évet már eltöltött Perugia-ban, viszont csak a Primavera-ban kapott minimális szerepet. Ponce azért érkezhetett, mert megszerezte az olasz útlevelét, ráadásul egy sérülés után, biztos távozóként kiszorult nevelőegyesületéből. Ő egy igazi center, a legújabb ígéret Rosario "futballkertjéből", ahonnan korábban olyan játékosok kerültek ki, mint Di Maria, Messi, vagy Batistuta. Mostanában kevés nála nagyobb csatárígéret van, játékstílusát pedig tökéletesen leírja "A Tank" becenév (bővebben róla).

Várható szerep: Nagy kérdés, hogy az első csapat padján ülnek-e majd, reménykedve pár perc játékért, vagy inkább a Primavera-ban játszanak, rendszeresebben, de alacsonyabb szinten (tavaly Sanabria ebbe a fojtogató ingadozásba került bele). Mendez tűnik távolabb a csapattól, neki Ucan-nal kell megküzdeni, a "fiatal tartalékirányító" pozícióért, a Totti-Pjanic duó mögött, míg Ponce, ha sikeresen felépül a sérüléséből, és jól beilleszkedik, akár Dzeko cseréje is lehet.

Most pedig jöhet a szintevadonatújtámadósor.

Falque: Csapatunk első igazolása volt a nyáron. Sabatini még a mercato kezdete előtt elintézte az érkezését, nem véletlen. Iago már nem annyira fiatal, ennek ellenére csak tavaly robbant be, nagyszerű szezont futott a Genoa-val (13 rúgott gól, mint Dybala). Ennek ellenére nálunk nem ez a fő feladata, hiszen míg ott a jobb oldalon játszott, és befelé cselezve lőtt/helyzetet teremtett, nálunk Garcia a bal oldalon játszatja, és leginkább a nagyszerű beadásait használja ki, ami nagyon erős párossá kovácsolhatja majd Dzeko-val (ahogy a Juventus ellen is láthattuk). Emellett mind Torosidis-szel, mind Digne-nyel nagyszerű összhangban volt, amikor játszottak, gördülékenyen vitték előre a labdát a bal oldalon, miközben a védekezésben is hozza azt, amit az edző elvár.

Várható szerepe: Két forduló után úgy tűnik az lesz, amit nagyon reméltem: kiszorítja Gervinho-t a kezdőből, és alapemberré fog válni. Természetesen óriási rotálás lesz a támadósorban, de egy olyan játékosról van szó, aki még csereként beállva is sokat hozzá tud adni a meccshez.


Salah: 5 milliós kölcsönnel, és 15 milliós (kötelező? Inkább biztos) opcióval az elmúlt évek egyik legdrágább igazolása lesz, természetesen ez sem véletlen. A tavaly a Fiorentina-val hatalmas félszezont futó egyiptomi rengeteg jogi vita közepette került hozzánk. Én csak a "javított verziós Gervinho"-ként szeretem emlegetni, mivel gyakorlatilag hasonló a gyorsasága, csak jobban tartja a labdát, sokkal jobban cselez, magasabb a játékintelligenciája, és pontosabb a befejezése. Emellett nagyon fiatal, és pár millió fanatikus arab rajongót is tartalmazott az ára.

Várható szerep: Abszolút alapember. Falque-hoz hasonlóan tökéletesen illeszkedik Garcia játékrendszerébe, és egy minőségi játékos. Az ő oldalán leginkább Iturbe a konkurencia, szóval remélhetőleg a jó szereplése mellett egy kis nyomást át is vállal a kis argentintól, aki pedig kisebb csapatok (és ahogy a Juve ellen is, csereként) találhat újra önmagára.

2 meccs az Olimpico-ban: 3 gól.

Dzeko: Végre azért csak elérkeztünk hozzá is. A nyár egyik legnagyobb átigazolási szappanoperája volt a bosnyák center ügye, de Sabatini végül nemhogy megszerezte a tapasztalt támadót (mondjuk ehhez Edin bojkottja is kellett), de a City által követelt 30 milliónak a felét fizetjük majd csak ki, azt is 4 millió kölcsön, plusz talán 11 opció felállással. tökéletesen mutatja, hogy mekkora igazolás volt, az őt köszöntő3000 szurkoló a reptéren. Az abszolút hiányposztra érkezett, hiszen Rómban gyakorlatilag Batistuta óta nem volt "igazi 9-es". Már két tétmeccsen is láthattuk, hogy mit nyújt csapatunknak, és már ennyiből nyilvánvaló, hogy egy klasszist szereztünk. Főleg a Juventus elleni meccsen volt fantasztikus, ahogy erőszakosan, keményen támadta le a védőket, gyakran szabálytalanul is, de a sárga lapott csak egy kontra megakadályozása miatt kapta. Rendszeresen segít a védekezésben is, és olyan veszélyt jelent a 16-oson belül, ami tavaly nagyon hiányzott a folyamatos ívelgetés, és a számtalan szöglet mellett.

Várható szerep: A sztár. Már az első meccse előtt dalok születtek róla Rómában (de tényleg), de eddig szerencsére nem okoz csalódást. Reméljük, hogy elkerülik a sérülések, és tudja teljesíteni az elvárásokat. (Közben pedig kíváncsian figyelhetjük azt is, hogy Torres-szel hogyan alakul a DJ/Producer karrierjük az EDM világában.)

Egy videó Ermes-től is, a Sevilla elleni meccs alapján.

Ők tehát az új érkezők, akiknek a fő feladata, hogy egy kis konzisztenciát vigyenek a csapat játékába. Reméljük ehhez az új orvosi, és erőnléti stáb is hozzájárul majd, és nem lesz annyi sérülés mint tavaly, ami talán ezért is lehetséges, mivel Sabatini igencsak kitett magáért, és bővebb a keret, mint tavaly. A tavalyi "hibázókból" tehát csak Garcia-ra várunk még, hogy javítson, mivel hiába játszottunk nagyszerűen a Juve ellen, azért a Verona elleni első 70-80 perc mindenki szeme előtt ott lebeg, és óvva int attól, hogy túlságosan beleéljük magunkat mindenféle trófeákba. Talán a Frosinone ellen bizonyíthatja a csapat, és Garcia, hogy az első meccs csak a jól felkészült Hellas, és az év eleji forma eredménye volt, és nem ismétlődik meg a tavalyi év döntetlen sorozata. Akkor pedig...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik