Rio 2016: oltári dédmamája edzi a 400 méter síkfutás hősét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.15. 19:14
null
Ans Botha fél évszázada működő műhelyének a dédunoka a legnagyobb kincse (Fotó: Daily Mail)
Hetvennégy éves dédmamája edzi a 400 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét Rióban 43.03 másodperces világcsúccsal elhódító dél-afrikai Wayde van Niekerket.

A riói olimpia vasárnapi versenynapjának egyik legnagyobb eredménye a dél-afrikai Wayde van Niekerk 400 méteres síkfutásban elért 43.03 másodperces világrekordja volt. A 24 éves sprinter tíz hozzátartozóját vitte magával Brazíliába, barátnője, édesanyja, nagymamája mellett dédmamáját is, aki nem mellesleg az edzője.

Ans Botha 74 éves, éppen ötvennel idősebb Van Niekerknél (átlagosan 16 és fél évente született egy-egy új generáció). Az 1960-as években gyerekeit kezdte el edzeni, majd egyre több dél-afrikai atléta fordult hozzá. Tannie Anst, azaz Ans nénit kemény kezű edzőként ismerik, aki a műhelyében nem tűri a lazsálást, sportolóinak kőkemény szabályoknak kell megfelelniük. Ugyanakkor mindig is kiállt a tanítványaiért, megvédte őket a legkeményebb dél-afrikai időkben is.

„Wayde pontosan tudja, hogy áll a dédmamájával, elismeri a tapasztalatát és kihasználja bölcsességen előnyeit” – mondta kettejükről Ans Botha korábbi edzőtársa. A hölgy három éve foglalkozik kiemelten a dédunokájával, aki ez idő alatt négy másodpercet gyorsult 400 méteren.

Miközben Van Niekerk tavaly a pekingi vb-n 43.48-cal világbajnok lett, az első világbajnokságára utazó dédmamája nem fecsérelte el az időt, külföldi edzőkkel beszélgetve igyekezett új ötleteket, új módszereket elsajátítani.

„Ha tapasztalok olyat, amely az én atlétáimat is előre viheti, alkalmazom. Mindig igyekszem valami újat vinni az edzéstervbe. A tanuláshoz nem lehetsz túl öreg, főleg, ha atlétikáról van szó – mondta Ans Botha, aki hálát adott az égnek, hogy még mindig makkegészséges. – Nem érek rá a betegségekre, elfoglalnak a fiatalok. Nagy szenvedéllyel edzősködöm, eszembe sem jut, hogy mást csináljak.”

Az immár olimpiai bajnok dédunokáról – Van Niekerk az első olyan atléta, aki megfutotta 10 másodperc alatt a 100, 20 alatt a 200 és 44 alatt a 400 métert – elmondta, továbbra is az a célja, hogy kihozza belőle a maximumot, ugyanakkor úgy folytassák a közös munkát, hogy ne tévedjenek vakvágányra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik