Rio 2016: Nem vagyunk boldogok, de emelt fővel mehetünk haza – Benedek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.22. 12:23
null
Benedek szerint a játékkal nem volt gond, talán fejben nem voltunk elég erősek (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar férfi vízilabda-válogatott egyetlen csapatként a rendes játékidőben nem szenvedett vereséget az olimpiai tornán, a Montenegró elleni ötöspárbajt követően mégsem játszhatott éremért. Két győzelemmel Benedek Tibor csapata megszerezte az ötödik helyet – a szövetségi kapitány szerint a csapatjáték rendben volt, nüánszok döntöttek, elképzelhető, hogy fejben kell még erősödni.

 


– A rendes játékidőt tekintve veretlenül ötödikek. Gyógyír vagy elégtétel ez a veretlenség? Motiválta a csapatot a megőrzése?
Veretlenek akartunk maradni, ha már úgy adódott, hogy vereség nélkül szerezhettük meg az ötödik pozíciót – válaszolta a Nemzeti Sportnak Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Meg akartuk ragadni ezt a lehetőséget, a záró teljesítményünk férfias volt, megküzdöttünk a görögökkel az ötödik helyért, és meg is szereztük. Nem vagyunk boldogok, de úgy gondolom, emelt fővel mehetünk haza ezek után.

Felszabadulnak már ilyenkor az érzelmek?
Az érzéseink nagyon vegyesek. Az elmúlt napokban még készültünk a helyosztókra, erre koncentráltunk, úgyhogy a neheze még hátravan, amikor mindannyian szembesülünk az érzéseinkkel...

– A Montenegró elleni negyeddöntő első két negyede sorsdöntőnek bizonyult?
Ez ennél bonyolultabb kérdés, mert senki sem mondja, hogy egy negyeddöntőn jól kell játszani. A negyeddöntőt meg kell nyerni. Lehet rosszul játszani, de nyerni kell. Ha veszítünk, akkor valóban számít, hogyan játszottunk. Montenegró ellen kétgólos hátrányból zárkóztunk fel a végén – de az igaz, hogy ez volt a kulcspontja az egész olimpiai szereplésnek.

– Elégedett az olimpiai újoncok teljesítményével?
Nagyon fontos volt, hogy friss emberek jöjjenek a csapatba, akik impulzust, lendületet hoznak, és voltak olyan mérkőzések, amelyen tudták is hozni ezt a pluszt. Ennek nagyon örülök, mivel nekik is, a magyar vízilabdának is pozitív jövőképet jelent. Megmutatja, érdemes fiatalon dolgozni, be lehet kerülni a válogatottba – még úgy is, ahogyan Zalánki Gergő, akit két hónapot kényszerült kihagyni a decemberi vállműtétje miatt. Ez mindenki számára példa lehet.

– Az olimpiai veretlenség adhat lökést a felkészüléshez a jövő évi feladatokra?
Az látszott az olimpián, hogy a csapat játéka jó. Az Európa-bajnokság és az olimpiai kvalifikációs torna nagyon megerősítette a játékunkat. Szerintem ilyen jó emberelőny-kihasználásunk még sohasem volt, és az emberhátrányos védekezésünk is összeállt. Apróságok döntöttek a kulcsfontosságú pillanatokban, akár a csoportmérkőzések során, az első három, egyaránt döntetlenre végződő mérkőzésen, akár a montenegróiak elleni negyeddöntőn. Nagyon kevésen múlt mindegyik meccs. Aki ért a pólóhoz, láthatta: mi vízilabdáztunk. Rengeteg gólt szereztünk, valódi magyaros vízilabdát mutattunk be, a játékunkkal nem volt gond. Nüánszokon múlott, hogy nem jutottunk tovább. Valószínűleg fejben nem voltunk elég erősek, ez dönthetett.

Ha arra is kíváncsi, miben lát előrelépési lehetőséget Benedek Tibor, hogyan látja a jelenlegi mezőny erejét és hogy meglepte-e valami az olimpián, keresse a Nemzeti Sport hétfői számát, amelyet már digitális formában is elérhet!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik