Rio 2016: meldoniummal bukott, de indulhat az olimpián

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.07.12. 21:37
A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) megszüntette a februárban meldoniummal lebukott Julija Jefimova orosz úszóval szemben elrendelt versenytilalmat, így a négyszeres világbajnok versenyző ott lehet az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

A döntésről a 24 éves úszó ügyvédje számolt be kedden.

Az utolsó meldoniummal lebukott sportoló, akinek ügyében még nem született döntés, Marija Sarapova teniszező, de ő biztosan nem utazik el Brazíliába, mivel a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szeptemberben határoz az őt érintő kérdésekben.

A véráramlást elősegítő meldonium – amely rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán, de doppingszerként való megítélése még a szakemberek körében sem egyértelmű – szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Ami általánosságban igaz: használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

A WADA a szer év eleji tiltásának bevezetését követően április közepén engedményt tett, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

A WADA legutóbb arról adott számot, hogy eddig 288 sportoló adott pozitív mintát, az orosz hírügynökség pedig úgy tudja, hogy a meldoniummal megbukottak között legalább 31 orosz sportoló van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik