Rio 2016: „Magyarország az érmeket gyűjti, miközben Románia kiröhögteti magát”

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2016.08.22. 20:48
null
A román női kézisek is szenvedtek Rióban (Fotó: Reuters)
Románia minden szempontból leszerepelt a riói olimpián, mindössze öt érmet szerzett (1-1 arany és ezüst, 3 bronz), és súlyos korrupciós botrány is beárnyékolta a csapat teljesítményét.

 

A játékok első napjaiban ugyanis kiderült, hogy a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) 140 ezer euró értékben vásárolt hamisított Kappa-felszerelést a sportolók számára, az ügyletben közvetítő céget pedig a COSR előző elnöke, a NOB-tag Octavian Morariu és jelenlegi főtitkára, Ioan Dobrescu alapította. Az olimpiai bizottság vezetőinek, valamint Elisabeta Lipa ifjúsági és sportminiszternek a játékok közepén haza is kellett utazniuk Bukarestbe, mivel a rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Velük vagy nélkülük azonban ugyanúgy nem jöttek az eredmények. A mélypontnak tekintett londoni szereplést (2 aranyérem) is sikerült alulmúlni, Románia hagyományos sikersportágai közül a torna érem nélkül maradt, az evezés egyetlen bronzot hozott.

A tavaly még világbajnoki bronzérmes női kézilabda-válogatott is messze elmaradt az elvárásoktól, és még a legjobb nyolc közé sem került be.

Az egyetlen győzelmet a női párbajtőrcsapat aratta, miközben a sajtó naponta újabb és újabb kudarcokról számolt be, és folyamatosan szidta a sportot elhanyagoló kormányzatot és teljesen alkalmatlan sportvezetést. Utóbbi tagjai között pedig egyre erősebb hatalmi harc dúl, hiszen a hatáskörök tisztázatlansága miatt sem a COSR, sem a Sportminisztérium nem vállalta eddig a felelősséget a történtekért, miközben mindkettőnek saját elképzelései vannak a román sport megmentése érdekében. A Sportminisztérium súlyát a kormányzaton belül jól mutatja, hogy a 2016-os olimpiai évben 82.5 millió lejjel (5.73 milliárd forinttal) csökkent a román sport állami támogatása.

Az öt riói éremből kettőben gyakorlatilag semmilyen érdeme nincs a román sportrendszernek, az ezüstérmes férfi teniszpáros tagjai, Horia Tecau és Florin Mergea a sportág más képviselőihez hasonlóan önerőből, családi támogatással lettek nemzetközi szinten is rangos játékosok, a bronzérmes szabadfogású birkózót, a csecsen Albert Saritovot pedig idén honosították.

„Magyarország az érmeket gyűjti, miközben Románia kiröhögteti magát” – írta a vice.com az olimpiai első hetének végén, összehasonlítva a két ország lehetőségeit és eredményeit, megjegyezve, hogy Budapest már az olimpiarendezést is megpályázza, miközben Románia súlyos létesítményhiánnyal küzd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik