Rio 2016: kitüntették az eredményes olimpikonokat és paralimpikonokat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.09.23. 11:13
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken kitüntette a Rio de Janeiró-i olimpián és paralimpián eredményesen szerepelt magyar sportolókat és edzőiket.

A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen a Magyar Érdemrend és a Magyar Érdemkereszt elismerések, illetve a miniszteri elismerő oklevelek átadása előtt a sportért is felelős miniszter kifejtette: a magyar közvéleményben aránytévesztés van a versenysport megítélésekor, mert a többségnek csak az első hely számít, más nem, márpedig minden eredményt meg kell becsülni és értékelni.

„Az olimpiában az a gonosz dolog, hogy csak négyévente rendezik meg, és aki az adott napon nyer, az nem azt jelenti, hogy ő a legjobb” – idézte a miniszter a riói ötkarikás játékokon háromszoros bajnok úszót, Hosszú Katinkát.

Hozzátette: egyáltalán nem természetes, hogy a legjobb eredményekhez sportszerűség is társul, de a magyarok ebben is az élen jártak.

„Olimpiai és paralimpiai sportolóink helytállásukkal példát mutattak valamennyiünknek, sikereik ünneplése pedig összekovácsolja a nemzetet” – mondta a miniszter, aki beszédében nemzetegyesítőknek nevezte a sikeres sportolókat.

Balog Zoltán emlékeztetett rá, hogy az olimpiai és paralimpiai sikereket követően egyre több fiatal kezd sportolni Magyarországon, ezért is fontos, hogy a kormány bevezette a mindennapos testnevelést.

„A sport nemzetstratégiai kérdés, az a célunk, hogy sportoló és sportszerű nemzetté váljunk” – mondta.

A magyar sport népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozva a miniszter örömét fejezte ki, hogy az olimpikonok és a paralimpikonok egyre népszerűbbek a közösségi médiában is.

Balog Zoltán – Áder János köztársasági elnök megbízásából – példamutató, áldozatos tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozat kitüntetést adott át Kulcsár Győző, a Magyar Vívószövetség mesteredzője, a Nemzet Sportolója és Petrov Anatolij Anatoljevics, a magyar paralimpiai csapat válogatott edzője részére.

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Csipes Ferenc, a Magyar Kajak-kenu Szövetség válogatott edzője és Udvarhelyi Gábor, a Magyar Vívószövetség szövetségi kapitánya, mesteredzője.

Összesen 144-en kaptak elismerést, a sportolók közül ezúttal a 4–8. helyezetteket jutalmazták.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik