Rio 2016: ilyen lesz a magyar csapat szálláshelye – videó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.08. 17:38
null
Ez a látvány tárul majd a magyar olimpikonok elé (Fotó: mob.hu)
Pontosan 150 nap múlva kezdődnek a XXXI. nyári olimpiai játékok Rio de Janeiróban. A Magyar Olimpiai Bizottság küldöttsége (Szabó Bence főtitkár, Fábián László csapatvezető, dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató és Siklós Erik marketing- és kommunikációs igazgató) hétfőn érkezett haza a helyszínről, ahol felmérték a terepet.

„Sűrű, fárasztó, de hasznos és eredményes néhány napot töltöttünk Rio de Janeiróban, ahol a MOB vezetői a szakmai irányultságuknak megfelelően tudtak információkhoz jutni akár sportszakmai, nemzetközi, sajtó-, marketing-, logisztikai vagy protokollterületen – mondta Szabó Bence a mob.hu-n. – Több helyszínt bejártunk, prezentációkon vettünk részt, egyeztettünk a szervezőbizottsággal.”

A főtitkár némi lassulás érez a létesítmények felépítése és az infrastruktúra terén, de ennek ellenére optimista.

„Amikor legutóbb Rióban jártam, a beruházások, fejlesztések gyors üteméről tudtam beszámolni. Nem értettem akkor a sajtó pánikkeltését. Most azonban egy picit mintha megtorpant volna a lendület. A helyi viszonyokat jól ismerők ezt azzal magyarázzák, hogy súlyos gazdasági és politikai problémák vannak, amik feszültséget okoznak a szövetségi kormány és Rio de Janeiro között, megnehezítve a beruházások finanszírozását. Biztos vagyok benne, hogy a brazilok megtalálják a megoldást, és a versenyekre minden, ami szükséges, készen áll majd. Láttunk már erre példát Athén esetében is, ahol 2004-ben jó olimpiát rendeztek. A riói szervezőbizottság ezen dolgozik.”

„Pozitívumként emelem ki azt is, hogy a Zika-vírussal kapcsolatos hisztériának Rióban a nyomát sem lehetett tapasztalni. A néhány nap alatt egyetlen szúnyoggal nem találkoztunk, és a Copacabanán látható sok tíz- vagy akár százezer emberen sem látszott, hogy ezzel különösebben foglalkozna.”

„A magyar sportolók szálláshelye gyönyörű környezetben található. A gyakorlatilag kész lakások – így a magyaroké is – minden igényt kielégítőek lesznek.”

Fábián László a fenntarthatóságra, gazdaságosságra való törekvést emelte ki. „Szembetűnő, hogy már Rio esetében is figyelembe vették az Agenda 2020 reformprogramot, látható, hogy a brazilok a gazdaságosságra törekednek. Az uszodakomlexumon, a teniszpályák és a kézilabdacsarnok esetében is lehet tudni, hogy a játékok után vissza fogják bontani azokat, így nem maradnak a beruházások kihasználatlanul. Nyolc-tizenkét sportág helyszíne közül talán négynek az infrastruktúrája marad meg, azok közül is több már részben korábban felépült. Az olimpiai falut úgy építik, hogy az ott található lakásokat a későbbiekben értékesíteni tudják, azok esetében is törekedtek a gazdaságosságra. A magyar csapat lakrészét illetően a MOB gondoskodik a teljes kényelemről, a légkondicionált lakásokat berendezzük hűtővel, televízióval, és még ki is dekoráljuk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik