Rio 2016: „Ez az olimpia. Ha itt nem tisztelnek, akkor hol?”

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.08.16. 14:34
null
Renaud Lavillenie kiakadt a brazil közönség atlétikastadionba nem való viselkedése miatt (Fotó: Action Images)
A férfi rúdugrás francia ezüstérmese, Renaud Lavillenie az 1936-os, náci Németországban rendezett olimpia közönségéhez hasonlította a riói publikumot, míg magát az akkori játékok színes bőrű csillagával, Jesse Owensszel állította párhuzamba. A Londonban olimpiai bajnok francia rúdugró csalódottan nyilatkozott, miután hétfőn a brazil Thiago Braz da Silva diadalmaskodott Rióban, míg a Lavillenie-nek be kellett érnie az ezüsttel, ám utolsó kísérletét hangos füttyszó előzte meg, ami kiverte nála a biztosítékot.

Lavillenie 598 centimétert ugrott, amit az utolsó sorozatban a brazil Thiago Braz da Silva 603 centiméterrel túlszárnyalt, és ezzel feljött az élre.

A brazil közönség természetesen egyből reagált a szenzációra, miszerint saját sportolójuk aranyat nyerhet, és nem sokkal később, utolsó sorra kerülő Renaud Lavillenie utolsó kísérletét hangos füttyszó előzte meg. A francia rúdugró nem viselte túl jól a szurkolók pfujolását, hüvelykujját lefelé fordította, ezzel jelezve a nézők hozzáállását.

„Először fordult elő, hogy ilyen sok ellenszurkolóm volt. Ez nem ellenem irányult, hanem mindenki ellen, aki a brazil sráccal versenyzett. Semmi tisztelet – háborgott a világcsúcstartó. – Ez az olimpia. Ha itt nem tisztelnek, akkor hol? Nagyon szomorú és csalódott vagyok. Csak brazil nézők voltak a lelátón, de akkor is elképesztő, hogy ellened fordulnak, mert nem vagy brazil. Ez a tiszteletlenség nagy szégyen rájuk nézve.”

Lavillenie így nyilatkozott a Canal+ francia televíziónak a verseny után: „Szerintem utoljára akkor láttunk ilyesmit atlétikaverseny, amikor Jesse Owens az 1936-os olimpián futott. Rettenetes, hogy ilyen a publikum egy olimpián.”

A 29 éves fedettpályás világcsúcstartó nyilatkozata nagy vihart kavart az internetezők körében, sokan kritizálták a párhuzamért, így Twitteren kért bocsánatot kedd délelőtt.

„Elnézést kérek ezért a rossz összehasonlításért. Hirtelen felindulásból szaladt ki a számon, nem volt helyénvaló. Mindenkitől bocsánatot kérek” – írta Lavillenie.

A színes bőrű amerikai Jesse Owens a Hitler vezette náci Németországban megrendezett ötkarikás játékokon négy aranyérmet nyert és vált az akkori Egyesült Államok ünnepelt hősévé.

Silva igyekezett csitítgatni a közönséget, de szerinte nem annyira drámai a helyzet.

„A közönség mögém állt, rengeteget segített a buzdításával. E nélkül nem szerezhettem volna meg az érmet. A brazil közönség brazil sikert akar látni, és nem tudja féken tartani az érzéseit” – mondta az aranyérmes.

A brazil közönség nem először mutatott ilyen viselkedést, ökölvívókat, úszókat, strandröplabdázókat és teniszezőket is kifütyültek. A brazil szervezők próbálták magyarázni, mi ennek az oka.

„A brazil közönség a futballon szocializálódott, és a futballban nagyon egyoldalú a szurkolás, a saját csapatomat buzdítom, az ellenfelet kifütyülöm – mondta Mario Andrada, az olimpiai szervezőbizottság szóvivője. – Az olimpia egyfajta kulturális fejlődésnek is teret ad. Inkább legyenek szenvedélyesek a nézők, mint teljes csendben üljenek. Meg kell tanulnunk, mikor mit illik és mit nem. Azt hiszem, napról napra jobb a helyzet.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik