Rio 2016: sportszerűtlenség a javából! Vagy mégsem?

Vágólapra másolva!
2016.08.12. 17:27
Ritka sportszerűtlen esemény történt a férfi, 100 kilogramm feletti cselgáncsozóknál a riói olimpián, amikor az egyiptomi Iszlam el-Sehabi nem fogott kezet legyőzőjével, az izraeli Or Szasszonnal.

A cselgáncs etikettjében ez a legnagyobb sportszerűtlenségek egyike. Egyébként az izraeli versenyző selejtezőbeli győzelméhez nem férhetett kétség, ám amikor a mérkőzés után nyújtotta a kezét, a vesztes nem csapott tenyerébe, hanem elutasítóan csak a fejét rázta.

El-Sehabi nem kommentálta az esetet, míg a Nemzetközi Dzsúdószövetség szóvivője, Nicolas Messner szerint az is nagy dolog, hogy az arab világból érkező versenyzők egyáltalán kiállnak már az izraeliek ellen, és egyébként sem a kézfogás, hanem a meghajlás a kötelező a mérkőzések végén.

Tegyük hozzá: ennek az egyiptomi sportoló végül eleget tett, és korábban hazájából politikai és vallási okokból sokan azt követelték tőle, hogy ne álljon ki az izraeli dzsudoka ellen, egy iszlamista média szerint a találkozó felvállalásával egyenesen árulóvá vált, mások szerint egyenesen szégyent hozott az iszlám vallásra.

Hazájában tehát biztosan lesznek még kellemetlenségei a mérkőzés miatt el-Sehabinak.

Egyébként Egyiptom volt az első ország az arab világban, amelyik rendezte viszonyát Izraellel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik