Rio 2016: csak egy orosz birkózó nem indulhat

Vágólapra másolva!
2016.07.28. 19:21
A 17 kvótát szerzett orosz birkózó közül csak egyetlen egy, Viktor Lebegyev nem indulhat a jövő pénteken kezdődő riói olimpián.

A sportág nemzetközi szövetségének (UWW) csütörtöki közlése szerint a szabadfogásúak 57 kilogrammos súlycsoportjában érdekelt versenyző azért nem vehet részt a riói játékokon, mert 2006-ban volt már pozitív doppingtesztje. Ebben a kategóriában nem lesz magyar birkózó Brazíliában.

A másik 16 birkózó azért kapott rajtengedélyt, mert doppingmintáikat vizsgálták Oroszországon kívüli akkreditált laborban, illetve soha nem volt doppingvétségük, valamint egyikük sem szerepel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) friss jelentésében. Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a WADA fővizsgálójának a 2014-es szocsi téli olimpiáról készített összegzését, amely államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó testülete azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik