Rio 2016: az egész orosz csapatot kizárhatják az olimpiáról – sajtóhír

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2016.07.24. 09:46
null
Vlagyimir Putyin orosz elnök a 2014-es szocsi olimpia megnyitóján (Fotó: Action Images)
A The Mail on Sunday belső informátorra hivatkozva arról számolt be, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága várhatóan a teljes orosz csapat kizárásáról dönt, ezzel is példát kíván statuálni a dopping elleni harcban.

 

„A NOB Oroszország megbüntetésével rá akar világítani, hogy a dopping az egész sport számára káros hatású. Ez a gyakorlatban a riói kizárást jelenti, de Thomas Bach egyúttal meg akarja hagyni az egyéni elbírálás lehetőségét” – mondta egy bennfentes a The Mail on Sundey-nek.

Utóbbi azt jelenti, hogy a kizárás esetén is megmarad az esélye több orosz sportolónak arra, hogy semlegesként részt vehessen az olimpián, amennyiben bizonyítani tudja, hogy Oroszországon kívül készül és folyamatosan ellenőrzik. Erről egyéni elbírálás alapján az adott sportág nemzetközi szervezete dönthet. Így tett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) az oroszok távolugrója, Darja Klisina és a 800-as futó, Julija Sztyepanova esetében, akik semlegesként ott lehetnek Rióban.

Mint ismert, az IAAF november 15-én függesztette fel az orosz sportági szövetség (VFLA) tagságát szisztematikus doppingolás miatt, majd június 17-én meghosszabbította a kitiltást. Ezután fordultak az orosz atléták és az ország ötkarikás szervezete a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely azonban csütörtöki döntésében elutasította a beadványt, ezzel biztossá vált, hogy a 68 atléta nem vehet részt az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián.

A NOB végrehajtó bizottsága kedden rendkívüli ülést tartott azután, hogy hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvánosságra hozta a 2014-es szocsi téli játékokkal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatának eredményeit, és államilag irányított doppingolással vádolta meg Oroszországot. A CAS döntése irányadó lehet a NOB számára, amely hangsúlyozta, hogy figyelembe fogja venni a WADA-kódex és az Olimpiai Charta vonatkozó szabályait is.

A NOB szóvivője a lapnak elmondta, a végrehajtó bizottság vasárnap ül össze, hogy megvitassa a kérdést (Bach videokonferenciát tart a tagokkal), a döntésről azonnal tájékoztatják a nyilvánosságot. Ha igaznak bizonyul az információ, az egész 387 fős orosz csapat lemaradhat az olimpiáról, amely precedens értékű döntés lenne. A lap szerint egyúttal az oroszok 2018-as téli olimpiáról való kizárása is szóba kerülhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik