Rio 2016: a WHO szerint nem indokolt az olimpia elhalasztása

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 17:00
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos álláspontja szerint „közegészségügyi szempontból nem indokolt” sem áthelyezni máshová, sem törölni az augusztus 5. és 21. közötti Rio de Janeiró-i olimpiát a Zika-járvány brazíliai terjedése miatt.

A genfi központú WHO szombati állásfoglalása válasz arra a nyílt levélre, amelyben csaknem harminc ország másfél száz tudósa azt kérte, halasszák el vagy más városban rendezzék meg az olimpiát. A szakemberek – akik nem tudományos intézményük, hanem saját nevükben írták alá a kiáltványt – úgy ítélik meg, hogy az augusztusi riói rendezéssel felesleges veszélynek teszik ki azt a mintegy félmillió sportolót, turistát és szurkolót, aki az olimpia alkalmából a brazil városba látogat, majd – ha megfertőződik – hazatérve saját környezetében terjeszti tovább a vírust.

A szúnyogok által terjesztett – de szexuális úton is továbbadható – Zika-vírus elsősorban a terhes nőkre nézve jelent kockázatot, mert egyes esetekben kóros kisfejűséget okozhat a magzatnál, de más károsodást is kiválthat, például a felnőtteknél neurológiai bajokkal járhat.

Ezt felismerve a WHO február 1-jén globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát. A megbetegedés fejfájással, lázzal, piros vagy fehér bőrkiütéssel, ritkábban izom- és ízületi fájdalommal járhat együtt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik