Paralimpia: ovációval és virágcsokrokkal fogadták a magyarokat Ferihegyen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.09.20. 21:10
null
Hazaérkeztek a magyar paralimpikonok (Fotó: MTI)
Több száz fős lelkes tömeg, családtagok, barátok, sporttársak, szurkolók hatalmas ovációval és virágcsokrokkal fogadták kedden kora este a Liszt Ferenc repülőtéren a riói XV. paralimpiai játékokról hazatért magyar sportolókat.



Az egy arany-, nyolc ezüst- és kilenc bronzérmet nyert magyar delegáció gépe közel háromnegyed órát késett, így 19 óra után néhány perccel landolt. Az egyetlen magyar riói győztes, az úszó Tóth Tamás lépett ki elsőként a tranzit ajtaján. Aranyérme mellett egy Vasas-sál lógott a nyakában, az elsők között a piros-kék klub elnöke, Markovits László gratulált neki egy virágcsokor kíséretében.

Az elnök büszkén hangsúlyozta: a Vasas a paralimpiát is rendkívül eredményesen zárta, akárcsak az augusztusi olimpiát, amelyen Szász Emese, Hosszú Katinka és Szilágyi Áron révén öt elsőséget könyvelhetett el.

Tóth elárulta: bár a fő számát, a 100 méter gyorsot elizgulta, nagyon boldog, hogy 100 méter háton sikerült aranyérmet nyernie.

„Több éves kemény munka után tudtam végre feljutni a csúcsra" – fogalmazott, majd azzal folytatta, egy-két napnak el kellett telnie Rióban, mire tudatosult benne, hogy paralimpiai bajnok lett. A budapesti fogadtatást olyan fantasztikusnak nevezte, amire egyáltalán nem számított.

Krajnyák Zsuzsanna (Fotó: MTI)
Krajnyák Zsuzsanna (Fotó: MTI)

A Pekingben és Londonban is aranyérmes úszónak, Sors Tamásnak ezúttal be kellett érnie egy második (200 méter vegyesen) és egy harmadik hellyel (100 méter pillangón), de azt mondta, ez egyáltalán nem csalódás a számára, és elégedetten tért haza.

Szintén nagyon népszerű volt a szurkolók körében a parakajakban 200 méteren ezüstérmes Suba Róbert, valamint a 100 méter pillangón harmadikként zárt úszó, Konkoly Zsófia is, aki teljesítményével a legkellemesebb meglepetést okozta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke számára.

Suba Róbert (Fotó: MTI)
Suba Róbert (Fotó: MTI)

„Zsófi még csak tizennégy éves, és olyanokat sikerült megelőznie, akik tíz-húsz éve versenyeznek. Nagyon szép jövő áll előtte" – fogalmazott az elnök. Szabó László kiemelte: annak is külön örül, hogy nemcsak paralimpiai újonc fiatalok, hanem tapasztalt versenyzők is ott voltak a magyar éremszerzők között. Ennek kapcsán az 50 méter háton harmadikként célba ért Vereczkei Zsolt teljesítményét hangsúlyozta, aki az elnök tájékoztatása szerint sporttörténelmet írt azzal, hogy immár a hetedik paralimpiájáról tért haza éremmel.

„Ez magyar rekord, sőt az is lehet, hogy még nemzetközi szinten sem volt rá példa. Egyelőre a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is kutatja, hogy ért-e már el valaki más is hasonló teljesítményt" – mondta az MPB elnöke, aki szerint várakozáson felül szerepelt a magyar csapat, hiszen az előző évek világversenyei alapján tíz érem volt a delegációban. Ehhez képest 18 éremmel sikerült zárni a riói játékokat, ami minden idők harmadik legjobb magyar paralimpiai szereplése.

Orváth Richárd (Fotó: MTI)
Orváth Richárd (Fotó: MTI)

Szabó László végül arra kérte a magyar embereket, hogy szeressék a magyar paralimpikonokat és legyenek büszkék rájuk, mert ők ezt abszolút megérdemlik.

Magyarország a riói paralimpián részt vett 162 ország közül a 47. helyen zárt az éremtáblázaton. A 43 fős küldöttségből 33-an végeztek pontszerző (1–8.) helyen.

A RIÓI PARALIMPIA MAGYAR ÉRMESEI
ARANYÉREM: Tóth Tamás, úszás (100 m hát, S9)
EZÜSTÉREM: Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Sors Tamás, úszás (200 m vegyes, S9), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (kard, A), Csonka András, asztalitenisz (S8), Osváth Richárd, kerekesszékes vívás (tőr, A), Suba Róbert, parakajak (KL1), Biacsi Ilona, atlétika (1500 m, T20), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, kerekesszékes vívás (tőr, csapat)

BRONZÉREM: Tunkel Nándor, erőemelés (49 kg), Pap Bianka, úszás (200 m vegyes, S10), Pálos Péter, asztalitenisz (S11), Tóth Tamás, úszás (100 m gyors, S9), Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívás (tőr, egyéni, A), Sors Tamás, úszás (100 m pillangó, S9), Konkoly Zsófia, úszás (100 m pillangó, S9), Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, kerekesszékes vívás (párbajtőr, csapat), Vereczkei Zsolt, úszás (50 m hát, S5)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik