Mi, magyarok, mindenhol ott vagyunk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.24. 17:29
Kevesen tudják, hogy már a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásában is szerepet játszottak a magyarok, legalábbis dr. Kemény Ferenc biztosan…(x)


Pierre de Coubertin báró jó barátjának, Dr. Kemény Ferencnek közreműködésével 1894.június 23-án –1503 év kihagyás után –újból életre hívta az olimpiai játékokat az ókori olümpiák mintájára, és megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.
Pierre de Coubertin báró jó barátjának, Dr. Kemény Ferencnek közreműködésével 1894.június 23-án –1503 év kihagyás után –újból életre hívta az olimpiai játékokat az ókori olümpiák mintájára, és megalapította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot.

Az olimpiai eszme újjáélesztésétől a nemzetközi kapcsolatok fellendülését és javulását remélték. Megalakulását követően a NOB lett az olimpiai mozgalom lelke, és a sorra alakuló nemzeti olimpiai szervezetek összefogója. A modern idők első olimpiai játékairaAthénban,Görögországban 1896-ban került sor, melyen már Magyarország is képviseltette magát, de nem is akárhogy. Az 1896. évi nyári olimpiai játékokon Hajós Alfréd megszerezte a magyar sport első és második olimpiai győzelmét is.

Az akkor 18 éves építészmérnök-hallgató a jéghideg tengervízben először 100, majd 1200 méteres gyorsúszásban is megelőzte ellenfeleit. Azóta rengeteg minden változott a magyar sportban, de egy valami nem: a Hajós Alfréd által képviselt erő, kitartás a mai napig jellemzi a magyar olimpikonokat. Ott van többek közt Hosszú Katinka ötszörös világbajnok magyar gyors- és vegyesúszó, olimpikonban is, aki minden erejével azért küzd, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsa az ötkarikás játékokon, hogy a végén, a dobogón állva a magyar himnusz csendülhessen fel. Katinka azonban nem csak példátlan kitartásának köszönheti sikereit, hanem a háttérben meghúzódó, támogató családjának, édesanyjának is.

A világ egyik legnagyobb vállalata nem véletlenül választotta idei „Köszi, Anyu!” kampánya magyar nagyköveteinek Hosszú Katinkát és édesanyját, Barbarát. A P&G, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság partnere és az ötkarikás játékok világméretű támogatója felismerte az olimpikonok mögött álló anyák szerepét, ezért 2012-ben azzal a céllal indította el a „Köszi, Anyu!” kampányát, hogy köszönetet mondjon az édesanyáknak kitartó támogatásukért, elkötelezettségükért és odaadásukért, mellyel a világ legjobb sportolóit felnevelték.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik