Melegítő ilyen, mez olyan: két rivális szerelését hordják a magyar atléták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.18. 11:00
null
Márton Anita amíg versenyez, Nike szerelést hord (Fotó: Szabó Miklós)
Ha valaki figyelmesen nézte a magyar atléták szereplését a riói olimpián, akkor nem megszokott dolgot láthatott: a versenyzők más sportszergyártó szerelését használják „akcióban”, és másikat azon kívül.

A pályán kívül, a bevonuláshoz, az eredményhirdetéshez használt ruhák mibenléte nem szolgál meglepetéssel: mint évtizedek óta, most is az Adidas a magyar olimpiai csapat hivatalos szállítója, 1968 óta partnere a MOB-nak – hasonlóan hosszú együttműködéssel csak a németek büszkélkedhetnek.

A sportszergyártó az eredményhirdetésekre is külön szettet szállított a riói csapat tagjainak, így aztán az érmes versenyzők a szokotthoz képest eltérő úgynevezett pódiumkollekcióban állhatnak dobogóra. A hivatalos szerelések viselése kötelező, a sportolók nem „partizánkodhatnak”, és a szabályokra fel is hívják a figyelmet az olimpiai falu magyar épületében.

Ám ahogy vége a versenyének, már a hivatalos Adidas-melegítőben van (Fotó: Szabó Miklós)
Ám ahogy vége a versenyének, már a hivatalos Adidas-melegítőben van (Fotó: Szabó Miklós)

A magyar atlétikaválogatottat azonban az Adidas-rivális Nike öltözteti, így fordulhatott elő, hogy Pars Krisztián levette az egyik óriáscég melegítőjét, hogy a másik pólójában álljon a dobókörbe, vagy hogy Márton Anita az egyikben dobott, és a másikban vette át az érmet. A sportági szövetségek a MOB-bal egyezhettek meg, illetve kérhettek külön engedélyt ahhoz, hogy a versenyruhájuk eltérő márkájú legyen. Nem kizárólag az atléták éltek ezzel, a kajak-kenu válogatott versenyzői Under Armourban versenyeznek, az asztaliteniszezők Joolában, de természetesen versenyen kívül ők is az Adidas kollekcióját viselik.

Kézben a csapatmelegítő – ez Adidas –, a versenyszerelés viszont Nike (Fotó: Szabó Miklós)
Kézben a csapatmelegítő – ez Adidas –, a versenyszerelés viszont Nike (Fotó: Szabó Miklós)

Vannak olyan országok, amelyek a teljesen speciális ruhákat leszámítva egy sportszergyártó darabjait hordják – a svédeket például láthatóan mindenre felruházta a H&M, amit elég különös sportpályán látni. Más országoknál is megfigyelhető ez a kettősség: az olaszok „civil” szerelése Armani, versenyruházatuk Asics, míg a hollandok sportágról sportágra változtatják a felszerelésüket – a teljesség igénye nélkül ökölvívásban Adidast, strandröplabdában Under Armourt, atlétikában Asicsot, kézilabdában Hummelt használnak, a hivatalos csapatfelszerelés egyébként Asics.

Mi több, még az Adidas első számú „zászlóshajójának” számító németek is a mieinkhez hasonlóan Nike-felszerelést használnak atlétikában, és sportágról sportágra változtatják a versenyruházatot. Ha vége a versenynek, ők is visszaöltözhetnek: a hivatalos ceremóniákon természetesen kötelező a formaruha-szállító viseletének hordása.

A kajak-kenu-válogatott versenyzői Under Armourban (Fotó: Szabó Miklós)
A kajak-kenu-válogatott versenyzői Under Armourban (Fotó: Szabó Miklós)
A dobogón pedig a MOB formaruhájában
A dobogón pedig a MOB formaruhájában
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik