Londonban Berki, most Whitlock miatt könnyezett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.14. 23:25
null
Smith megint ezüstérmes - az összeölelkezés a két aranyat nyert Whitlockkal (Fotó: Reuters)
Nagy-Britannia 120 év alatt egyetlen olimpiai bajnokságot sem nyert tornában, Rióban 90 perc alatt kettőt: Max Whitlock másfél óra alatt nemzeti hőssé vált, miután megnyerte a talaj- és a lólengésfinálét. A nőknél ugrásban Simone Biles végzett az élen, felemás korláton pedig az orosz Alija Musztafina megtörte az eddigi amerikai hegemóniát. A brit Louis Smith London (és Berki Krisztián aranya) után ismét nagyon kevéssel maradt le az elsőségről a lólengésfináléban - alighanem ő volt a legelkeseredettebb ember a csarnokban.

Diego Hypolito és Arthur Mariano térdre borulva imádkozik. Max Whitlock az ölébe néz, ő is imádkozik. Sok imát elmondanak egy tornaversenyen.

Aztán kiírják Sam Mikulak pontszámát, Whitlock ugrál, mert ő a talaj olimpiai bajnoka, Nagy-Britannia első olimpiai bajnok tornásza; az érmes Hypolito és Mariano egymás nyakában, valaki hoz nekik egy óriási brazil zászlót, a két hazai alatta áll és megdicsőül a közönség eksztatikus üvöltésében.

Shoooooow", ahogy a brazil tornászoknak szokták ordítani.

Ezután egy 41 éves nőnek verik szét a házat. Bemutatják a hetedik olimpiáján részt vevő Oksana Chusovitinát, a hangerőtől leszakad a tető. Előhúzza a világ legnehezebb ugrását, a 7.0-s nehézségű Produnovát, ha esik, akkor veszélyben a nyaka. Nem esik, de nem is áll bele, menti magát utána. Az indiai Dipa Karmakar is Produnovát ugrik, ő jobban fogja meg. Elég lesz-e egy éremre, amit egy szubkontinens vár tőle?

ELSŐZÉSEK

♦ Ez az első alkalom, hogy brit tornász olimpiai aranyat nyert. Természetesen az is első alkalom, hogy arany- és ezüstérmest adtak a britek.

♦ 1996 óta először nyert a női egyéni összetett győztese (most Simone Biles) szerenkénti döntőt.

♦ Alija Musztafina honfitársa, Szvetlana Horkina óta (1996 és 2000) elsőként tudta megvédeni szerenkénti olimpiai elsőségét.

♦ Először állt a tornatörténetben két brazil az olimpiai dobogón.

♦ Először állt a tornatörténetben svájci nő az olimpiai dobogón.

♦ India és Venezuela története legjobb eredményét érte el.

 


Nem, mert Jordanov Zoltán tanítványa, a svájci Giulia Steingruber, majd az orosz Marija Paszeka is jobban teljesít. A végén a tornakirálynő, Simone Biles jön, ugrik kettőt, senkinek semmi esélye ez ellen, lehet csomagolni. Paszeka és Steingruber örül az éremnek, Biles magától értetődő egyszerűséggel nyer, megfújta a sípot a buli felett, ahogy szokta. Chusovitinát kihívják középre, álló vastaps a hetediknek. A legenda fogja a táskáját, pakol, kisétál.

Shoooooow!"

Lólengés. Magyar nélkül – Berki Krisztián a kvalifikációs világbajnokságon, Hidvégi Vid Rióban mondott búcsút döntős álmainak. Kicsit fáj. Nyilván a két kiváló tornásznak a legjobban. London ezüstérmese, Louis Smith ott van, pazar gyakorlattal áll az élre. Aztán Whitlock túltornázza. Smith guggol könnyes szemmel, és nem akarja elhinni, hogy megint ezüst jut neki, a dobogón is sír. Feszülnek az Union Jackek a lelátón, 120 év alatt egy olimpiai arany sem, aztán másfél óra alatt kettő. Nem rossz a britek mérlege ezen a vasárnapon! Whitlocké sem.

NO DE MI IS TÖRTÉNT KOCIANNAL?
Tulajdonképpen semmi különös, csak az ehhez hasonló passzív, segítséggel végrehajtott lazításokat ritkán látja a nagyközönség.

Az biztos, hogy ez volt a nap jelenete a csarnokban - itt nézheti meg, mi történt!

Shoooooow!"

Madison Kocian lazít egy bevetés előtt terpeszben, az edzője meghúzza fölfelé a lábait, a csarnok fájdalomhördülésben tör ki. Kocian vigyorog, megszokta, ilyen egy tornász élete. Mit mondana a közönség, ha meglátná, hogy lazítják a ritmikus gimnasztikázókat, kimenne a teremből? A nap legviccesebb pillanata.

Felemás korlát döntő. És ebben megtörik az amerikai hegemónia: Alija Musztafina Oroszországból véget vet az első számú női tornahatalom riói egyeduralmának, miután minimális különbséggel megelőzi Kociant, a „repülő mókust.", a bronzérem a német Sophie Schederé. Megvédi címét.

A show pedig folytatódik – jön még hat szerenkénti döntő.

Musztafina úton az olimpiai arany felé (Fotó: Reuters)
Musztafina úton az olimpiai arany felé (Fotó: Reuters)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik