Kenderesi edzője: Azért küldték hozzám, mert nem láttak benne fantáziát

Vágólapra másolva!
2016.08.09. 12:23
Az ország, sőt, az egész világ egy nap alatt megtanulta Kenderesi Tamás nevét, a 19 éves magyar úszó ugyanis a 200 méteres pillangóúszás előfutama után az elődöntőben is elsőként zárt, megelőzve Cseh Lászlót, Michael Phelpset és a címvédő Chad Le Clost. A Pécsi SN versenyzőjében néhány éve nem sok fantáziát láttak, ezért elküldték Tari Imre edzőhöz. A többi történelem, amely ezekben a napokban is íródik.
embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd
embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

A 186 centis, 74 kilós úszó kifejezetten pillangóspecialista, de néhány éve az edzők többsége nem is tartotta sokra.

„Azért küldték hozzám, mert nem láttak benne fantáziát. Nem ő az első ilyen úszóm. Nem szabad türelmetlennek lenni. Sokan leírják a sportolót, ha két versenyen nem hozza az eredményt. Pedig csak fel kell építeni a fiatalokat” – idézte Tari Imre edzőt az utanpotlassport.hu egy héttel ezelőtti cikkében.

A Bonyhádon született, Aparhanton nevelkedett Kenderesi 2014-ben Hollandiában ifjúsági Európa-bajnok, Nankingban ifjúsági olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón – miközben a többség külföldre járt edzőtáborozni, ő e két versenyre utazva ült életében először és másodszor repülőgépen. Kínából hazatérve arról beszélt, hogy mielőbb szeretné elfelejteni a sikert, nehogy a fejébe szálljon.

Bár már ekkor ismertté vált a neve szakmai berkekben, 2015-ben arra kapta fel a fejét az ország, hogy a győri országos bajnokságon Cseh Lászlót és Biczó Bencét is megelőzve aranyérmet szerzett. Tari Imre tanítványa 1:54.79 perces időeredményével akkor a világranglista második helyére ugrott előre, s azzal gyakorlatilag el is dőlt, hogy a számban addig elsőbbséget élvező Biczó helyett ő lesz a másik riói induló Cseh mellett.

„Óriási verseny volt, amit megint sikerült egy hajszállal megnyerni. Az az igazság, hogy a Gyurta Dani-féle taktikát alkalmaztam, azaz végig vártam türelmesen, aztán az utolsó hosszon robbantottam. Tény, nem olyan jó érzés folyamatosan embereket látni magad előtt, de csak a megfelelő pillanatra kell várni, ezt most is sikerült elkapni. Nagyon készülök a világbajnokságra, rendkívül motivált vagyok” – mondta tavaly júniusban Kenderesi.

Kenderesi Tamás szinte a semmiből vált közismertté Rióban (Fotó: Szabó Miklós)
Kenderesi Tamás szinte a semmiből vált közismertté Rióban (Fotó: Szabó Miklós)

Egy hónappal később azonban nem juthatott el Kazanyba, mert a sportkórházi vérvizsgálatok mononukleózist állapítottak meg nála. A Pécsi SN úszója emiatt három hónapig vízbe sem mehetett, és fizikailag sem volt terhelhető.

„Dr. Téglásy György főorvos a Sportkórházban azzal biztatott bennünket, hogy a betegség semmiképpen sem akadályozhatja meg Tamás eredményes felkészülését a riói olimpiára. Ebben bízunk, ez tartja mind a kettőnkben a lelket” – hangsúlyozta akkor Tari Imre.

Decemberben elutazott a rövid pályás Eb-re, 100 pillangón 35., 200-on 9. lett, a döntőről mindkét számban lemaradt – a hosszabbikon ráadásul Cseh mellett Verrasztó Dávid is megelőzte.

Az Eb után egy rossz lépés következtében térdszalagszakadást szenvedett, a rehabilitáció utolsó szakaszában vett részt a londoni Európa-bajnokságon, amelyen már majdnem teljesen egészségesen állt rajtkőre. 200 méter pillangón a rajt-cél győzelmet arató Cseh László és a dán Viktor Bromer mögött harmadik lett.

„Nagy hajrá volt, ha előbb kezdem, talán megvan az ezüstérem is, de az is lehet, hogy akkor nem lesz ilyen erős az idő. Azt éreztem, hogy az előfutamban úszott egyéni rekord sokat kivett belőlem” – értékelt Kenderesi, aki ötévesen édesanyja hatására kezdett el úszni.

A mob.hu portréja szerint a németül és angolul is beszélő Kenderesi Tamás szabadidejét az Xboxszal szereti tölteni, kedvenc filmje a Halálos iramban 7, kedvenc együttese a Major Lazer.

December 13-án már olimpiai érmesként ünnepelné 20. születésnapját. Úgy legyen – a 200 méter pillangó döntőjét magyar idő szerint szerda hajnalban 3.28-kor rendezik meg, s már világszerte az olimpia egyik fő számaként tekintenek rá – nem csak Phelps, Le Clos és Cseh miatt.

KENDERESI VS PHELPS SPANYOL KOMMENTÁRRAL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik