Kajak-kenu: Iszonyatosan rágörcsöltem a múlt évre – Kozák

Vágólapra másolva!
2016.05.17. 14:59
null
Kozák Danutára jótékonyan hat, hogy ismét egy hajóba ült Szabó Gabriellával (Fotó: Koncz György)
Három számra is bejelentkezett Kozák Danuta a kajak-kenusok első válogatóversenyén. A kétszeres ötkarikás győztes egyesben, párosban és a négyes tagjaként is ott lehet Rio de Janeiróban.

 

„Nem Dana lenne, ha nem próbálná meg az egyest is” – mondta még ősszel Szabó Gabriella, akinél jobban senki sem ismerheti Kozák Danuta mentalitását, a két olimpiai bajnok húsz éve kajakozik együtt. Kozák ellenben a felkészülés során folyamatosan hangsúlyozta, idén a páros jelenti neki a prioritást. Talán ezért is élték meg sokan úgy a sportág első olimpiai válogatóversenyén, hogy a klasszis elaltatta a mezőnyt és a közvéleményt. Ezt erősítette a két héttel ezelőtti tájékoztató verseny eredménye – Kozák akkor kikapott Csipes Tamarától –, és a válogató ötszázas versenyének elő- és középfutama is, amelyben a klasszis megbújt a mezőnyben.

„Én nem nevezném altatásnak, tudatosnak legalábbis semmiképp – hangsúlyozta Kozák Danuta, akinek fölényes győzelme nagyot szólt a Tisza-parton. – A tájékoztató előtti héten érkeztünk haza a floridai edzőtáborból, és a szokásosnál jobban megszenvedtem az időeltolódás okozta átállással, fáradt voltam. Az előfutam volt itthon idén az első pályám, és a döntőben is azt nyújtottam, amire akkor képes voltam. A válogató előfutamaiban valóban visszavettem egy kicsit, amit az indokolt, hogy a világbajnoksággal és az olimpiával ellentétben ugyanazon a napon bonyolították le a döntőt is. Pihenten kellett rajthoz állnom ahhoz, hogy maximális pályát tudjak menni.”

Kozáknak tavaly nem sikerült kivívnia a jogot, hogy a kvalifikációs világbajnokságon egyéniben képviselje a magyar színeket, idén azonban aligha engedi kicsúszni a kezéből a király(nő)számot.

„A múlt évre iszonyatosan rágörcsöltem. A megelőző szezonom a két világ- és a három Európa-bajnoki aranyéremmel annyira sikeres volt, hogy többet nem kívánhattam magamnak. Az, hogy mindkét egyes számot és a párost is nagyon akartam, teherként nehezedett rám. Miután a kétszáz métert és az elmúlt év kudarcait magam mögött tudtam, erre a szezonra felszabadultan készültem. Rendben vagyok fejben és technikailag is” – magyarázta Kozák Danuta.

A kétszeres olimpiai bajnok hozzátette: mentálisan sokat jelentett neki, hogy néhány év kihagyás után újra összeállt a párosuk Szabó Gabriellával, és jót tett neki a közösen végigdolgozott alapozó időszak – ez jótékonyan hatott egyesbeli szereplésére is.

„Tudtuk, hogy mindenki minket akar megverni a válogatón, de szerencsére mindketten nagyon jó formában vagyunk, így elsőre sikerült visszaverni a támadást. Egy fél repülőjegyünk már van Rióba, remélem, egy hónap múlva, a második válogatón a másik felét is megszerezzük. Ami pedig az egyest illeti: a döntőben semmi és senki sem érdekelt, csak magamra koncentráltam” – mondta Kozák, aki a folytatással kapcsolatban leszögezte: egyesbeli sikere nem változtat az olimpiai felkészülésén és a prioritáson sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik