Hosszúékra be sem lehetett jutni, bezzeg Boltra már jegy sem kell

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.14. 07:36
null
Balra a nyitó és záró ünnepség, jobbra a sportágak jegyei (Fotó: AFP)
Nem feltétlenül közismert, hogy a legnagyobb sporteseményekre az újságírói akkreditáció sem jelent automatikus belépést: bár a legtöbb eseményre szabadon belátogathatunk, akadnak olyan versenyszámok, amelyekre az akkreditált személyek is csak jegyváltással látogathatnak be.

Nem az olimpia az egyetlen nagy sportesemény, amelyen külön jegy is szükséges (lehet) ahhoz, hogy bejusson az akkreditált újságíró a versenyekre: a nagy labdarúgótornákon szintén jegyosztás és kvótarendszer van, ha valaki kimarad, akkor szerencsés esetben várólistáról kerülhet tovább.

Az ötkarikás játékokon általában azokra az eseményekre adnak ki korlátozást, amelyeken egyrészt hatalmas a nemzetközi érdeklődés, másrészt a meghatározó országok (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Németország, Nagy-Britannia, Japán stb.) sajtósai tömegével vonulnak ki. Így aztán egyértelmű volt, hogy jegyes lesz az összes úszódöntő: Hosszú Katinkáék fináléira csak úgy juthattak ki (példának okáért) a magyar újságírók, hogy saját olimpiai bizottságon keresztül „álltak sorba” jegyért.

A nemzeti olimpiai bizottságokat pedig nem mindig kényeztetik el, volt olyan úszódöntős nap, amelyre az eredeti elképzelés szerint csak 3 plusz 1 (fotós) jegyet kapott volna a teljes akkreditált magyar sajtórészleg. Ez aztán sajtóattaséi közbelépésre megváltozott pozitív irányba az első döbbenet után...

Az úszódöntőkön kívül jegyrendszert írtak ki a női torna csapatverseny és egyéni összetett döntőjére, itt elképesztő volt az amerikai, kínai és orosz érdeklődés. Az amerikai–kínai férfi kosárlabdameccsre szintén korlátozott volt a bejárás, míg a nyitó és záró ünnepségek mindig külön belépősek. Szintén kiemelt esemény a férfi kosárlabdatorna, valamint tenisztorna döntője is.

A listára érdeklődéstől függően kerülnek fel az események, de le is lehet onnan kerülni: előbb a strandröplabda helyosztókra oldották fel a korlátozást a szervezők, majd általános meglepetésre pénteken kitették, hogy az atlétika sem lesz külön belépős, beleértve a férfi 100 méteres síkfutás döntőjét is. Mondhatni, Usain Boltra közel sem annyira kíváncsiak, mint Hosszú Katinkáékra. Tegyük hozzá: az Olimpiai Stadion médiaszektora is jóval nagyobb, mint a versenyuszodáé.

Ilyen a médiajegy: a kabalafigura a fő alak, illetve figyelmeztető felirat kerül rá: csak akkreditációval együtt érvényes
Ilyen a médiajegy: a kabalafigura a fő alak, illetve figyelmeztető felirat kerül rá: csak akkreditációval együtt érvényes

Mi történik, ha valaki saját olimpiai bizottságán keresztül sem jut jegyhez? Az utolsó lehetőség beállni azokért a jegyekért, amelyeket a bizottságok nem osztottak ki, ezek ugyanis visszakerülnek a várólistára.

A jegyelosztásnál mindig prioritást kapnak azok az országok, amelyek érintettek az adott sportágban: a magyaroknak könnyebb dolguk volt bejutni az úszódöntőkre, hiszen ezekben rendre érintettek voltunk, de kosárlabdára vagy a tornafinálékra érintettség hiányában már jóval nehezebb bekerülni.

A jegyek nagyon hasonlítanak a rendes olimpiai belépőkre, csak jelzik az akkreditált személy helyét (asztalos munkaállomás, asztal nélküli pozíció vagy fotós pozíció), azt, hogy a belépő csak akkreditációval együtt érvényes, hátul pedig a szigorú figyelmeztetés: tilos eladni a jegyet vagy üzérkedni vele, aki ezt a szabályt megszegi, azt nemcsak kizárják az olimpiáról, hanem azonnal jogi eljárást is indítanak ellene.

No de hogyan drukkolhatnak a helyszínen a sportolók? Az ő jegyrendszerükről már írtunk korábban!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik