Dopping: újabb rossz pont az orosz sportnak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 17:35
Nyolc orosz sportoló van a között a huszonhárom között, akinek a 2012-es londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során.

Az Orosz Olimpiai Bizottság szombati bejelentése szerint három sportág képviselőiről van szó. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken közölte, hogy a 2012-es minták közül egyelőre 265-ot vizsgáltak újra, s olyan sportolók doppingtesztjét vették górcső alá, akik a riói olimpián is érdekeltek lehettek volna.

A legújabb technológiával elvégzett vizsgálatokon öt sportágban hat nemzet összesen 23 sportolója akadt fenn.

A NOB a múlt héten jelentette be, hogy a 2008-as pekingi játékokon elvégzett doppingtesztek újravizsgálása során hat sportágban 12 ország összesen harmincegy sportolója bukott meg. Később kiderült, közülük 14-en oroszok. A nemzetközi bizottság azt is jelezte, hogy még egy pekingi minta eredménye mutatott abnormális értéket.

A tesztelések 2015 augusztusában kezdődtek meg, s jelenleg is folynak, a NOB ezért külön kiemelte, hogy a következő hetekben nem elképzelhetetlen újabb esetek napvilágra kerülése.

A pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást. A NOB neveket csak a B próbák elvégzését követően hoz nyilvánosságra.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem kapott értesítést pozitív esetről a NOB-tól.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik